Muskátli kisokos – a muskátli gondozásától a felhasználásáig

A muskátli kisokos megalkotásával egy megkezdett hagyományt folytatok. Mindent összefoglaltam egy bejegyzésben a muskátlikról. Többek közt olyan témákat érintek, mint a legkedveltebb muskátli fajták, muskátli gondozása, teleltetése, szaporítása, virágoztatása és sokoldalú felhasználása.

muskátli

Muskátli kisokos – minden a muskátli gondozásától a felhasználásáig

Készítettem már kisokost, azaz egy növény köré épített tematikus bejegyzést a rózsáról és a levenduláról is, sőt az erkélyről is. Most a muskátliról szedtem össze a legfontosabb, legérdekesebb tudnivalókat.

Nézzük is, mit tartogata a muskátli kisokos!

Muskátli fajták jellemzése és gondozása

A muskátli örök kedvenc az erkélyeken és a kertben egyaránt. Széles színválasztéka, tűrőképessége és alacsony ára is közrejátszik népszerűségében. Ha van megfelelő helyünk a teleltetéshez, akkor ráadásul nem kell minden évben új töveket vásárolnunk. De milyet válasszuk? Álló muskátli, futó vagy félfutó muskátli, angol muskátli vagy netán illatos muskátli kerüljön a virágcserépbe? A legkedveltebb muskátli fajták jellemzőit és gondozási tudnivalóit szedtem össze, hogy kedvet csináljak környezetünk felvirágoztatásához és segítséget nyújtsak a megfelelő muskátli fajta kiválasztásához.

Az állómuskátli gondozása egyszerű, talán ennek is köszönhető, hogy az egyik legkedveltebb muskátli fajta. Az igénytelen növényt szokás parasztmuskátlinak vagy kerti muskátlinak is hívni. Azt azonban tudni kell, hogy kertbe kiültetni csak nyáron lehet, a teleltetéséről mindenképp gondoskodni kell.

A tiroli tájak elmaradhatatlan kellékei a házak teraszáról hosszan leomló és dúsan virágzó futó muskátli özöne. A futó muskátlit csüngő levelű muskátli vagy borostyánlevelű muskátli névvel is illetik, de leginkább talán a tiroli muskátli néven ismert. Gondos ápolással itthon is tudunk tiroli virágpompát varázsolni. Nézzük, miből áll a futó muskátli gondozása!

Évszázados kísérletezések és keresztezések során jött létre az angol muskátli. A habitusában és virágainak egzotikus formájában is különböző faj elvileg a lakásban is tartható, bár szerintem nyáron a szabadban a helye. Nézd meg, milyen egyszerű az angol muskátli gondozása!  

A muskátli örök kedvenc a kertekben és az erkélyeken is. A nemesítéseknek köszönhetően egyre több színnel és fajtával találkozhatunk. Az illatos muskátli is nagy kedvenc, gondozása egyszerű.

Muskátli igényei, gondozása, ápolása

A muskátli (Pelargonium) örök kedvenc a kertekben és az erkélyeken is. A nemesítéseknek köszönhetően egyre több színnel és fajtával találkozhatunk. Sokan egy nyári növényként tartják, pedig egyszerűen átteleltethető. Hónapról hónapra szóló ápolási tanácsokat hoztam, hogy a muskátli gondozása az év minden időszakában, minden évszakban flottul menjen és a muskátli évekig igazi éke lehessen a kertnek vagy a balkonnak.

Remek választás a muskátli azoknak, akik még csak ismerkednek a kertészkedéssel és azoknak is, akik csak valami igazán egyszerű gondozást igénylő gyönyörű színes virággal dobnák fel a kertjüket vagy erkélyüket. A Pelargonium for Europe szakértői összegyűjtöttek néhány tippet a kezdőknek – és a nem annyira kezdőknek -, hogy náluk is a lehető legszebben és legtovább virágozzon az elpusztíthatatlan muskátli.

A sokoldalú muskátli a városi és falusi erkélyeknek, balkonoknak egyaránt közkedvelt lakója. Nagyon sok mindent elmondtam már róla. Most a szakértő tanácsait hoztam arról, hogy milyen környezetbe ültessük és milyen növényekkel társítsuk a muskátlit.

A dúsan virágzó muskátli titkát sokan próbálták már megfejteni. Rögtön hozzátesezm, hogy sikerrel. A muskátli nagyon egyszerűen tartható növény, a muskátli virágözön megteremtése sem bonyolult feladat. Olvasónk elmesélte, milyen módszerekkel lesz csodaszép muskátliktól roskadozó az erkélye évről évre.

A tiroli utazások legmegkapóbb virágai a házakról dúsan leomló csüngő levelű futómuskátlik. A gyakran egyszerűen csak tiroli muskátlinak hívott fajta jó választás hazánkban is, hisz jól viseli a forró nyarainkat is. Olvasónk elárulja, nála mi a dúsan virágzó futómuskátli és a késő őszig tartó virágözön titka.

A muskátli az egyik leghálásabb és legkedveltebb virágzó növényünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy gondozásánál ne követhetnénk el hibákat. A legfőbb muskátli gondozási hibák kivédésével tavasztól a fagyok beálltáig tartó virágözönre számíthatunk.

A muskátli (Pelargonium) örök kedvenc a kertekben és az erkélyeken is. A nemesítéseknek köszönhetően egyre több színnel és fajtával találkozhatunk. Sokan egy nyári növényként tartják, pedig egyszerűen átteleltethető. Hónapról hónapra szóló ápolási tanácsokat hoztam, hogy a muskátli gondozása az év minden időszakában, minden évszakban flottul menjen és a muskátli évekig igazi éke lehessen a kertnek vagy a balkonnak.

Muskátli betegségei, kártevői

A muskátli tökéletes választás a tavaszi és nyári időszakban, hiszen színes virágai és változatos fajtái miatt a meleg hónapok egyik leghangulatosabb kerti és beltéri díszítője. Azonban még ezt a könnyen alkalmazkodó virágot is érhetik olyan külső támadások, melyek orvoslásáról csak keveset tudunk. A muskátli betegségei több okra vezethetők vissza. Annak érdekében, hogy a váratlan helyzeteket is képesek legyünk könnyedén kezelni, a Pelargonium for Europe szakemberei összefoglalták a legfőbb teendőket. Összegyűjtöttek néhány fontos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes tudni a muskátlik ritka elváltozásairól és betegségeiről, illetve arról, hogyan érdemes elbánni velük.

A szárazságtűrő és napfényimádó a muskátli gondozása igen egyszerűnek tűnik, a helytelen kezelés azonban megbosszulja magát. A leggyakrabban előforduló probléma a muskátli sárgulás, ami a leveleken jelentkezik. Levélsárgulás elsősorban túllocsolás következtében alakul ki, de egyéb gondozási hibára is utalhatnak az elszíneződött levelek. Összeszedtem a muskátli levelek sárgulásának legfőbb okait és az orvoslási lehetőségeket.

Muskátli teleltetése

A cserépben tartott és teleltetést igénylő növényeknél a legnagyobb gondot a helyhiány okozza. Viszonylag kevés ember engedheti meg magának, hogy télikertje legyen és főleg a társasházakban lakóknak sem garázs, sem pince, sem hűvös folyosó nem áll rendelkezésükre a fagyokat nem tűrő növények teleltetéséhez. Jó hír, hogy a legtöbb növénnyel ellentétben a muskátli teleltetés helytakarékosan, akár száraz teleltetéssel is megoldható. Rögtön két bevált megoldást is mutatok ehhez.

A muskátli az egyik leghálásabb és legkedveltebb virágzó növényünk, tavasztól a fagyok beálltáig virágözönnel tölti meg az ablakokat. Sokan egynyári növényként tartják és évente új töveket vásárolnak. Pedig megfelelő gondozás mellett a muskátli télen is életben tartható. Téli virágzására ne számítsunk, de a következő tavaszt szép növényekkel indíthatjuk, ami nyárra ismét virágba borul.

A téli álmukat alvó muskátlikat február végén vehetjük elő, hogy felkészítsük őket a tavaszi virágzásra. Első teendő a muskátli metszése, majd gyakoribb öntözéssel és tápoldatozással segíthetjük az újjáéledésüket és virágba borulásukat.

Február végén, március elején – amikor már kint is ébredezik a természet – ideje elővenni a téli álmot alvó muskátlikat és felkészíteni a nyári virágpompához. Összefoglaltam, hogy mit kell tenned, hogy idén is csodálatos legyen a muskátli a teleltetés után.

Muskátli szaporítása

Ha augusztus, akkor előtérbe kerül a muskátli és leander szaporítása, fiatalítása. Érdemes már nyár közepén gondoskodni a következő év virágözönjéről. Saját szaporítással anélkül lesznek csodaszép növényeink, hogy komoly ezreket kellene költeni erre. Tanácsaimat követve szép, fiatal növényekkel indíthatod jövőre a balkonszezont.

A muskátli szaporítás igazán egyszerű feladat, néhány alapvető szabály betartásával évtizedekig csodálhatjuk a kis utódok szépségét. Az eredményes gyökereztetéshez csupán néhány dolog kell, de ha nem megfelelő időben vagy körülményeket biztosítva állunk hozzá, akkor kudarcra van ítélve a próbálkozásunk.

A tiroli futómuskátli dugványozása igen egyszerű. Különösen akkor érdemes foglalkozni vele, ha nagyobb mennyiségű muskátlival szeretnénk majd a következő évben is díszíteni a teraszt és van helyünk a megfelelő teleltetéshez. Olvasónk fázisfotókkal kiegészítve mesélt arról, hogy sikerült a futómuskátlit szaporítani.

A muskátli gyökereztetése, vagyis szaporítása sokaknak eszébe sem jut. Túl macerásnak tartják, és mivel a muskátli nem túl drága növény, sokkal egyszerűbbnek vélik minden tavasszal a kész növények megvásárlását. Pedig az egyik legkedveltebb balkonnövényünket saját magunk is egyszerűen szaporíthatjuk.

Muskátli felhasználása

A mukátli kisokos nem lenne teljes, ha nem szólnék a muskátli kreatív felhasználási lehetőségeiről.

Az ízléses dekorációnak nem kell drágának lennie. Kreatív újrahasznosítás révén a régi, nem használt tárgyainknak teljesen új és izgalmas funkciót adhatunk. Ez nemcsak a környezetnek tesz jót, de számunkra is gazdaságos megoldás, amely számos egyedi és gyönyörű dekorációt eredményez. A Pelargonium for Europe szakértői körülnéztek házuk táján, és olyan, mindenki számára megvalósítható „upcycling” lehetőségeket osztanak meg, amelyek a muskátlikat korszerű és fenntartható módon helyezik reflektorfénybe az erkélyen és a kertben egyaránt.

A húsvéti dekorációk fontos kellékei a tavaszt idéző virágok. Legyen szó akár a nappalink, akár az ünnepi asztal feldíszítéséről, a kötelező elemnek számító tojások mellett a virágoknak is ott a helyük. Legtöbbször az ilyenkor nyíló tavaszi hagymásokkal díszítünk, de a Pelargonium for Europe szakértői arra bíztatnak mindenkit, hogy bátran dekoráljanak muskátlival is. Fotókon is megmutatták, hogyan illeszthető be a hagyományos kelléket tartalmazó húsvéti dekorációba a könnyen elérhető és gondozható, színes virágú nemes muskátli.

A muskátlik gyakorta élénkítik a városi erkélyeket és teraszokat, színesebbé varázsolják a kerteket. Érdemes azonban másként is gondolni rájuk: a muskátli a szobába is jó választás. Nyári asztaldíszként vagy a falat beborítva is különleges kiegészítői lehetnek bármely belső térnek. Nem csoda, hogy egyre több fiatal fedezi fel magának ezeket a nyári szépségeket. A Pelargonium for Europe szakértői bemutatják a nyári szépségben rejlő végtelen lehetőségeket.

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről – megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit? A Pelargonium for Europe (PfE) szakemberei megosztják legkreatívabb virág dekorációs ötleteiket, amelyekkel a nyári összejövetelek még hangulatosabbak lehetnek.

Vers a muskátliról

Muskátli gondozása videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük