Kis kedvencek az erkélyen – olvasói bevált praktikák

A lakásban élőknek gyakran okoz fejtörést, hogyan tudnák lekötni kis kedvenceik energiáit, hogy lehetne kielégíteni hihetetlenül nagy mozgásigényüket. Az erkély elsőre jó lehetőségnek tűnik, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy komoly veszélyeket is rejt. Az olvasók mutatták meg, hogy érzik magukat a kis kedvencek az erkélyen, és elárulták azt is, mivel tudják kivédeni a veszélyeket.

kis kedvencek az erkélyen

Kis kedvencek az erkélyen

A macskákról azt tartják, több életük is van. Az biztos, hogy elég különleges képességekkel rendelkeznek. Épp nem rég hallottam, hogy a negyedik emeletről leesett egy macska és semmi baja nem lett. A lábaira érkezett, kicsit megrázta magát és már futott is tovább. Azért persze nem árt az óvatosság.

Nézzük, mit mesélnek az ovasók.

Szabó Márta„Igaz, itt nincs virág, de Cicka van… 4. emelet.”

Fodor Ágnes: „ez a kép így a negyedik emeleten szerintem elég merész… második emeletről lezuhant cicát is mentettem már, akit vérző fejjel találtam meg, ennél magasabbról leesetteket pedig más ismerőseim szedtek össze, volt, aki nem élte túl.. Macskaháló kell, ez így életveszélyes.

Én most készítem a macskabiztos erkélyemet, macskahálóval, fa keretre felfeszítve. Enélkül kizárólag hámmal mehetnek ki, ha nagyon vernyákolnak. Képet még sajnos nem tudok mutatni, teljes pompájában pár héten belül lesz, amikor a háló is fent lesz és virágokkal, bútorokkal berendezem.

Sajnos sok tapasztalatom van erkélyről vagy ablakból kiesett cicák kapcsán, akik vagy túlélik vagy nem, és általában nem a gazdi találja meg őket, hanem egy önkéntes rohan vele az éjszaka közepén valamelyik állatkórházba. Ez más téma, mint a cuki cicák vagy szép virágok, de sajnos nagyon aktuális és nagyon gyakoriak a (sokszor végzetes) balesetek.

Mindenki, aki a háló vagy rács ellen érvel azt hozza fel, hogy nem szeretné magát „bebörtönözve” érezni meg hogy ronda. Én most épp azon dolgozom, hogy ezt megcáfoljam, és egy olyan biztonságos erkélyt csináljak, ahol a cicák is biztonságban vannak (a sötétzöld macskaháló egyáltalán nem szúr úgy szemet pl., még közelről nézve sem, mint egy rács) és magamnak is egy burjánzó minioázist hozzak létre, ahová szívesen ülök ki relaxálni vagy akár dolgozni 🙂 Tervezek angol rózsát, futómuskátlit és egyéb szépségeket beszerezni, úgyhogy ha érdekel Titeket, szívesen dokumentálom majd a folyamatot 🙂

Az ablakkeretet valószínűleg szögbelövőzni fogjuk (amihez fa keret kell majd mindenhová), az erkélyre is ezért vettem 5×5-ös léceket, és majd a szögbelövőzött felületet is letakarjuk valami fedőléccel, hogy véletlenül se potyogjanak ki a kapcsok maguktól, vagy attól, ha a macskadisznóim csüngeni akarnak a hálón…

Nálunk szerencsére tényleg fegyelmezett a társaság, egyszeri rászólás általában elég, hogy megértsék, szabad-e 🙂 Így sose próbálkoztak lógni a hálón az előző lakásban 🙂

Cicák-kutyák esetében pedig ugye az sem mindegy, hogy adott növény mérgező-e, és mennyire akarja rágcsálni az aprónép. Nálunk van egy apró leveles futónövény, amiből előszeretettel falatoznak be néha teljes szárakat, de szerencsére attól nincs semmi bajuk :)”

macskamajomfa

Kéky Kira: „Zafíra kefevirággal az 1. emeleti, zárt/belső udvarra néző teraszunkon :)”

Biztonságossá tett kiülő/napozó 🙂 Oda gyűlik a napsütés miatt a meleg 🙂 Egyébként minden macskánk (4 van, mind szfinx, tehát szőrtelen) tökéletesen tiszteletben tartja a virágaimat – nem fekszenek rá, nem ugrálnak fel a balkonládába, nem másznak a pergolára fel, nem huzigálják ki a növényeimet, nem rágják le – egyedül a vízipálma az engedélyezett, azt fogyasztják is.

Az angyaltrombita mérgező, ezért nincs, pedig csodálom! Mondjuk a vízipálmán kívül mást nem rágcsálnak amúgy sem. Ha reggel nyílik a teraszajtó, vágtáznak ki napozni. Taníthatók, csak sokat kell velük foglalkozni.

A kanapét a teraszon leginkább Ők használják 😀 . A kanapé alatt raklap, a macskaháló előtt leeresztett bambusz roló 🙂 A rolót kampókkal rögzítettük. A férjem létráról fúrta a lyukakat, abba szemes csavart tett, a háló pedig az előírás szerint úgy lett feltéve, hogy vezetőzsinór végig felül, és a zsinór volt kifeszítve a szemes csavarok között – a zsinór végigbújtatva a háló szemein. Oldalt és alul ugyanígy! Így teljesen feszes volt és semmi rés nem marad.

Nagyon köszönöm az olvasóknak a fotókat és a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük