Kurkuma (Curcuma alismatifolia) gondozása

A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) vagy ahogy gyakran hívják még, a sziámi tulipán egyre gyakrabban jelenik meg a virágüzletek kínálatában és egyre kedveltebb a virágimádók körében. Szépséges virágai hosszan, akár egy hónapig is nyílnak. Gondozása egyszerű, dézsás dísznövényként vagy szobanövényként tarthatjuk.

kurkuma gondozása

Kurkuma (Curcuma alismatifolia) gondozása

Kambodzsában és Thaiföldön őshonos rizómás növény közepes termetű, rózsaszín virágú dísznövény. A gyömbérfélék családjába tartozó nemzetség több mint 40 fajt ölel fel. A szár végén egymásba illeszkedő színes murvaleveleivel díszítő növényt szobanövényként vagy dézsásnövényként tarthatjuk. Virágaiban hosszan, akár 3-4 hétig is gyönyörködhetünk.

Dús levélzete és színes virága miatt összeültetve is nagyon jól mutat, a világ más tájain parkokba ültetve is találkozhatunk vele. Vágott virágnak is használják.

A kurkuma kedvelt keleti fűszer. Ennek alapanyagául szolgáló növény azonban nem ez, csupán egy rokona, a kevésbé dekoratív Curcuma longa. Fűszerként a gyökerét használják. Élénk téglavörös színű kesernyés-aromás pora a curry por egyik legfontosabb alkotóeleme.

Kurkuma gondozása

A kurkuma nem fagytűrő növény, ezért cserépben a legcélszerűbb nevelni, de a fagyok elmúltával akár szabadföldbe is ültethetjük.

Általános virágföld megfelelő számára, a jó vízelvezetésről azonban gondoskodni kell. Világos, de nem tűző napos helyet keressünk számára.

Világos és meleg helyet szeret, de a déli tűző naptól óvni kell. Télen érdemes az ablak közelében tartani.

Mérsékelten vízigényes, vigyázzunk a túlöntözéssel. Virágzási időszakában rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Nyáron a nagy melegben érdemes reggel és este is öntözni. Hetente egyszer tápoldatozzuk. Elvirágzás után csökkentsük a víz mennyiségét, hagyjuk fokozatosan elszáradni a leveleket. Virágzás után három hónapos nyugalmi időszakot kíván ahhoz, hogy következő évben újra virágozzon.


A téli időszakban se hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét, tartsuk folyamatosan nyirkosan.

Szaporítása

Szaporítása egyszerű, a rizóma tőosztásával lehetnek új növényeink.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × három =