Kurkuma (Curcuma alismatifolia) gondozása, szaporítása

A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) vagy ahogy gyakran hívják még, a sziámi tulipán egyre gyakrabban jelenik meg a virágüzletek kínálatában és egyre kedveltebb a virágimádók körében. Szépséges virágai hosszan, akár egy hónapig is nyílnak. Gondozása egyszerű, dézsás dísznövényként vagy szobanövényként tarthatjuk.

kurkuma gondozása

Kurkuma (Curcuma alismatifolia) jellemzése, származása

A kurkuma Kambodzsában és Thaiföldön őshonos rizómás növény közepes termetű, rózsaszín virágú dísznövény. A gyömbérfélék családjába tartozó nemzetség több mint 40 fajt ölel fel. A szár végén egymásba illeszkedő színes murvaleveleivel díszítő növényt szobanövényként vagy dézsásnövényként tarthatjuk. Virágaiban hosszan, akár 3-4 hétig is gyönyörködhetünk.

Dús levélzete és színes virága miatt összeültetve is nagyon jól mutat, a világ más tájain parkokba ültetve is találkozhatunk vele. Vágott virágnak is használják.

A kurkuma név ismerős lehet a konyhából is. Különösen Indiában és kelet-ázsiai gasztronómiában kedvelt fűszer. Ennek alapanyagául szolgáló növény azonban nem azonos a kurkuma virággal, csupán egy rokona, a kevésbé dekoratív Curcuma longa. Fűszerként a növény gyökerét használják. Élénk téglavörös színű kesernyés-aromás pora a curry por egyik legfontosabb alkotóeleme.

Kurkuma virág gondozása

A kurkuma nem fagytűrő növény, ezért cserépben a legcélszerűbb nevelni, így egyszerűbb lesz a teleltetése. A fagyok elmúltával akár szabadföldbe is ültethetjük, de összel ne felejtsük el felszedni.

Általános virágföld megfelelő számára, a jó vízelvezetésről azonban gondoskodni kell. Világos, de nem tűző napos helyet keressünk számára.

Világos és meleg helyet szeret, de a déli tűző naptól óvni kell. Télen érdemes az ablak közelében tartani.

Mérsékelten vízigényes, vigyázzunk a túlöntözéssel. Virágzási időszakában rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Nyáron a nagy melegben érdemes reggel és este is öntözni. Hetente egyszer tápoldatozzuk. Elvirágzás után csökkentsük a víz mennyiségét, hagyjuk fokozatosan elszáradni a leveleket. Virágzás után három hónapos nyugalmi időszakot kíván ahhoz, hogy következő évben újra virágozzon.


A téli időszakban se hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét, tartsuk folyamatosan nyirkosan.

Kurkuma, sziámi tulipán szaporítása

A sziámi tulipán szaporítása igen egyszerű, a rizóma tőosztásával lehetnek új növényeink.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük