Ausztrál fukszia, avagy pompás csővirág

Az ausztrál fukszia (Correa reflexa) vagy más néven csővirág szépségeire egy olvasóm hívta fel a figyelmemet. A különleges szépségű közönséges correa igen kényes növény, sokkal több odafigyelést igényel, mint a többi fukszia fajta. Megfeleő gondozással azonben évekig örülhetünk szépségének.

Ausztrál fukszia, avagy pompás csővirág (Correa reflexa)

Ausztrál fukszia (Correa reflexa) jellemzése, gondozása

Az internetnek köszönhető minden nap tanulok valami újat. A Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportnak köszönhetően olyan sok szépséggel és hatalmas mennyiségű ismeretanyaggal találkozom naponta, hogy csak ámulok. Egyik olvasónk az általam nem ismert ausztrál fukszia (Correa reflexa) vagy más néven csővirág szépségeit mutatta be szavakkal és fotókkal. Te ismerted ezt a csodálatos virágot?

Engem is megragodott a különlegse szépség, ezért utána olvastam egy kicsit.

A fukszia (Fuchsia), amit szokás Krisztus vércseppje néven is illetni, nevét egy német orvos-botanikusról Leonard Fuchs-ról kapta. A szubtrópusi éghajlati övezetben fordul elő, Közép- és Dél-Amerikában, Új-Zélandon és Tahiti szigetén őshonos. A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozik. Európában mindössze 200 éve ismerik. Nagyon változatos növény, kb. 100 botanikai faját ismerik, ennek egyik a most bemutatára kerülő ausztrál fukszia.

Az ausztrál fukszia fajt először Jacques Labillardière botanikus írta le 1800-ban. Ő adta neki a Mazeutoxeron reflexum nevet. A fajt 1803-ban Étienne Pierre Ventenat vitte át a Correa nemzetségbe Correa reflexa néven.

Az ausztrál fukszia cserje, magassága a 1,5 métert is leérheti. A levelek általában ovális alakúak, és 10-50 mm hosszúak. Felületükön gyakran láthatók olajmirigyek és rövid szőrszálak.

A számos fajtát számláló ausztrál fukszia meglehetősen változatos. A függő, cső alakú virágok 1 és 3 közötti csoportokban fordulnak elő, és 4 cm hosszúak lehetnek. A színe is változó, a fehértől, a rózsaszínen, sárgán és halvánzöldön át a  piros színűig és ezek variációig terjed.

Az ausztrál fukszia a jó vízelvezetésű talaj és árnyékos helyet kíván. A virágzás utáni metszés kompaktabb formát és bővebb virágzást eredményez a következő szezonban.

Jól ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek.

A vetőmagról történő szaporítás nehézkes, de a növények könnyen szaporíthatók dugványozással, ami azt is garantálja, hogy fajtaazonos új növényünk lesz.

Ausztrál fukszia vagy pompás csővirág az olvasónál

Juhos Attila csodálatos fotókat mutatott az Ausztráliában őshonos szépségről és pár sort írt róla.

„Correa reflexa ‘Marian’s Marvel’ – Pompás csővirág vagy Ausztrál fukszia.

A correák nálunk ősztől tavaszig virágzó ausztrál cserjék. Épp ez, a téli virágzás a legnagyobb hibájuk. Mert mennyivel jobb lenne, ha a mi nyári időszakunkban virágoznának a kertben.

😊 Ez,  a képen látható növény is a pincében telelve hozza folyamatosan a virágait már november óta.

Az ausztrál fuksziák egyébként igénytelenek, nyáron meleg-napos helyen vannak a kertben, viszont nem bírják a fagyot, ezért teleltetni kell őket.

Az utolsó képen a fehér virágú Correa ‘Ivory bells’ látható.”

Nagyon köszönöjük a fotókat és az ismertetőt Juhos Attilának!

Még több olvasnivaló a fuksziáról

Fukszia (Fuchsia) gondozása, szaporítása

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük