Ezek a napos balkon növényei – fotókkal és videóval

Igazán nincs okuk panaszra azoknak, akiknek az erkélyét több órán keresztül érik a napsugarak. A napos balkon növényei közt dúskálni lehet. Gazdag szín- és formavilágú virágok közül  válogathatunk és még illatosak is akadnak a napimódó növények között. Fotókon is mutatom a leghálásabb, cserépbe is ültethető napimádó növényeket.

napos balkon növényei

Napos balkon növényei

Rögtön leszövegezném, hogy április végén még egyáltalán nem vagyunk elkésve az erkély virágainak beszerzésével. Az egynyári növények, amiktől a legszebb pompát remélhetjük nyáron, elég érzékenyek az éjszakai fagyokra és hűvösebb időre. Még egyáltalán nem késett el az, aki nem szerezte be a balkonnövényeket. Sőt!

Napos erkély virágainak gondozása

Napos erkélyre napimádó növények valók. A döntésben segíthet a növények származásának ismerete. A legtöbb mediterrán származású növény nagyon jól érzi magát egy napos balkonon.

A legnagyobb gondot általában az jelenti, hogy a sok napsütés miatt nagyon hamar kiszárad a kis cserepek földje és ezt megsínylik a növények. A kisebb cserepűeket érdemes naponta kétszer kell locsolni és a tápoldatozás sem maradhat el. A tápoldatként balkonnövényekre is kiváló az élesztős lötyi használata.

Szintén jó megoldás nagyon cserepeket használni és összeültetni a növényeket. A föld kiszáradását gátolhatjuk talajt takaró növényekkel, agyaggolyóval vagy kavicsos takarással.

Érdemes egy évben többféle növényt is kipróbálni, egy-egy növényből keveset vásárolni az első évben. Aztán pedig az előző év tapasztalatait felhasználva lehet válogatni és újabb növényeket is kipróbálni.

Napimádó virágok elhelyezése

Érdemes kihasználni a nagy szabad falfelületet. Nagyon jól mutatnak itt lefelé csüngő és a felfelé futó növények is. A futónövények növekedését pl. a hajnalka, feketeszem, vadszőlő, stb támasztékokkal, kihúzott zsineggel, stb segíthetjük.

Összeültetésekkel nagyon szép színfoltok alakíthatók ki.  Ugyancsak jól mutatnának ezen a falon felfelé futó növények, mint

Nem túl szerencsés befelé lógatni a növényeket nyáron, mert a nagy hűségben nem járja őket a levegő.

Legkedveltebb napimádó virágok

A napos, meleg erkélyek legkedveltebb növénye a muskátli, a petúnia, a nebáncsvirág (pistike), a begónia és az árvácska. Jól tűri a déli napot is a margaréta, a dália, a porcsinrózsa (kukacvirág), körömvirág, rozmaring, a büdöske, a balkon aranya és az illatos kakassarkantyú (szunyogűző). is.

A színpompás mediterrán növények közül a leandert, a levendulát, a murvafürtöt (bougainvillea)és a hibiszkuszt ajánlom. Ezek a növények nem túl olcsók és télen nem tarthatók az erkélyen, ezért csak akkor érdemes beszerezni őket, ha a teleltetésüket meg tudjuk oldani.

A fűszernövényekkel, mint metélő hagyma, bazsalikom, kakukkfű, menta is nyugodtan próbálkozhatsz. Elég széles tehát a választék.

A napos balkont imádó növények többségének már szenteltem egy külön bejegyzést is, így a konkrét növényre vonatkozó gondozási tanácsokat a növény nevére kattintva éred el. 

Napos balkonra ajánlott további növények:

Tippek a sikerhez és a hosszantartó virágözönhöz

  • Válasszunk a balkon fekvésének megfelelően: Ha déli fekvésű a balkonunk, válasszunk olyan növényeket, amelyek jól tűrik a tűző napot. Az északi fekvésű balkonokra árnyéktűrő növényeket ültessünk.
  • Gondoskodjunk megfelelő vízelvezetésről: A pangó víz a növények gyökérrothadásához vezethet. Ügyeljünk arra, hogy a cserepeknek és balkonládáknak legyen vízelvezető lyukuk.
  • Rendszeresen öntözzük a növényeket: A legtöbb napimádó növénynek rendszeres öntözésre van szüksége, főleg a forró nyári napokon.
  • Tápláljuk a növényeket: A virágzás fokozásához havonta egyszer tápoldattal öntözzük a növényeket. Kiváló választás például az élesztős tápoldat.
  • Távolítsuk el az elnyílt virágokat: Az elnyílt virágok eltávolítása serkenti az új virágok hozását.

A napos balkon tehát egy igazi kánaán lehet. Egy kis odafigyeléssel és törődéssel gyönyörű, virágzó oázissá varázsolhatjuk balkonunkat, ahol a nyár folyamán élvezhetjük a napfényt és a virágok pompáját. Fogj hozzá és élvezd!

Napos erkély növényei videón

Itt videón is megnézheted, megismerheted a legkedveletebb napimádó növényeket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük