Füge (Ficus carica) gondozása és felhasználása

A füge (Ficus carica) azon kevés mediterrán növény közé tartozik, amelyek a klímaváltozás miatt a mi keményebb teleinket is átvészelik és nálunk is képesek beérlelni gyümölcseiket. A füge gondozása igazán nem bonyolult. Jótékony hatásai és finom íze miatt érdemes beszerezni legalább egy fügefát. Gondozásán túl gyümölcsének felhasználására is hoztam pár ötletet.

füge

Füge (Ficus carica) származása

A füge (Ficus carica) eredeti hazája Délnyugat-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is.

Több vallásban kultikus növénynek számít. Már a Bibliában is olvashatunk róla, az Ószövetség a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az „ígéret földjének” legfőbb kincsei közé sorolja. Már az ókori birodalmakban is feldolgozták, egyes országokban szentként tisztelték, mint a szerelem és a termékenység szimbólumát.

A római történelem is említést tesz róla: Róma későbbi alapítói, Romulus és Remus gyermekként egy fügefa árnyékában szopták a farkasanya tejét. A kis helyen elférő, tápláló és nem romló szárított füge a római katonák fontos tápláléka volt.

Magyarországra a 14. században jutott el. Azóta hazánkban is elterjedt növényfaj, hiszen kedveli hazánk forró nyarú éghajlatát.

Az eperfa félék családjába (Moraceae) tartozik, de közeli rokona a fikusznak és a gumifának is.

Füge jellemzése

Fogyaszthatóság, mérgezőség: a hazánk beérő fajták megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek, az érett gyümölcsök zamatosak, nyersen vagy feldolgozva fogyaszthatók

Magasság: 1 – 2,5 m. A földközi-tengeri országokban elérheti a 10 – 12 m magasságot is. 

Habitus: bokorszerű vagy alacsony törzsű fa széles, szétterülő, laza koronával, nagy, taréjos, bőrnemű levelei vannak. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak. 

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, dézsában nevelve célszerű teleltetni

Virágzási idő: májustól szeptemberig

Termése: Ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat. A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. 

Füge igényei, gondozása és teleltetése

Hely: napos, meleg, szélvédett

A fügét más napimádó növényekkel leanderrel, rozmaringgal és levendulával ültetve egy csoportba csodás mediterrán kertet alakíthatunk ki. Szépen mutat fehér falak előtt.

Öntözés: vízigényes

Virágok: jellegtelen, diónyi bimbóhoz hasonló serleg virágzat, amiből kedvező körülmények között tavasszal vagy nyár végén fejlődnek ki a gyümölcsök

Ültetés: ősszel vagy tavasszal meleg, napsütötte, szélvédett helyre, pl. délre néző falak elé célszerű ültetni

Ápolás: nyáron rendszeresen öntözzük, augusztusig hetente tápoldatozzuk, ősszel vissza is metszhetjük. Kártevője és betegsége nincs, tehát rendszeres növényvédelemre nem szorul.

Füge teleltetése

A kertben takarással védhetjük,  15 °C-nál nagyobb hidegben ágai a földig lefagynak, de tavasszal újra kihajtanak, elpusztíthatatlanok. Lefagyás után azonban csak három év múlva terem újra.

A dézsás növényeket világos, 2-8 fokos helyen célszerű tartani, de szükség esetén sötétben is megmarad. Az enyhe fagyokat dézsában is károsodás nélkül elviseli, így általában november végéig kint maradhat és áprilisban már kitehetjük a szabadba.

Betegségek, kártevők

Több netegsége is ismert, amelyek szerencsére még nem jelentek meg Magyarországon. Legrégebbi ezek közül a füge mozaik vírus. A betegség hatására a leveleken jól látható sárga gyűrű alakú, úgynevezett mozaik foltok alakulnak ki. Súlyos esetben akár teljes levélhullást eredményezhet. 

Füge szaporítása

A füge legegyszerűbben fejdugványozással (hajtáscsúcsok ledugásával) tavasszal vagy nyáron szaporítható.

Füge jótékonyhatásai, vitamintartalma

A júliusban, majd ősszel beérő zamatos, 5-8 cm átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölcsök nyersen vagy feldolgozva fogyaszthatók. Nagyon gazdag béta-karotinban, A-,C-,E-, és K-vitaminban, kalciumban és más ásványi anyagokban.

Rákellenes, vírusölő, vérnyomás szabályozó, koleszterin csökkentő, hasmenést okozó, memóriaserkentő, bőrszépítő, kitűnő kalcium forrás, segít leküzdeni a depressziót, rostban gazdag és kalóriaszegény, így fogyókúrákban is használható.

Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.

A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatják, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használják. Hagyományosan a füge tejnedvét (latex) külsőleg kisebb fájdalmak enyhítésére használják. A gyümölcs enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, és csillapítja a köhögést.

A fügének nem ismert mérgező hatása, de fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására. A füge egyes hatóanyagai a sportolóknál a gyorsaságot fejlesztik.

A friss füge rengetem káliumot tartalmaz, ami segíti a megfelelő izom- és szívműködést, és hozzájárul a vérnyomás normalizálásához. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, így gyerekeknek,kismamáknak ajánlott a rendszeres fogyasztása. Szépíti a bőrt, segít a ráncok és a pattanások eltüntetésében is.

Füge felhasználása

Aszalt változatában régóta kapható nálunk is, azonban a hazánkban beérő fajta aszalásra nem alkalmas.

Az aszalt füge hosszan eláll, gyümölcskenyerek, muffinok, pogácsák tésztájába dolgozva, vagy édes rágcsálnivalónak, esetleg a reggeli müzlibe keverve remekül érvényesül az íze.

A friss füge édes, zamatos, de nagyon sérülékeny, és legfeljesbb egy-két napig tárolható a hűtő leghidegebb részén. Az éretlen gyümölcs íze keserű, és leszedve már nem érik tovább. Egyesek szerint zölden akár mérgező is lehet.

Mielőtt felhasználnák a friss fügét, öblítsük le. Héjastól ehető, de meghámozni sem szentségtörés. Friss állapotban sonka, szalámi, sajtféleségek mellé kínálhatjuk a fügét kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezve.

Szörpöt, lekvárt, kompótot, mártst, ecetet, bort, likőrt főzhetünk belőle, és süteményeket, tortákat, salátákat ízesíthetünk vele.

A teljesen beérett fügéből befőtt, lekvár, bor vagy pálinka is készülhet. Az olaszok kávét is készítenek belőle és az aszalás is igen népszerű tartósítási forma.

A zöld, be nem ért fügéből is kitűnő befőtt készíthető.

További fügés receptek itt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük