Szagos hunyor (Helleborus foetidus) gondozása

A szagos hunyor (Helleborus foetidus) vagy ahogy még nevezik, a büdös hunyor kedvessége és szépsége miatt csodás éke lehet a kertünknek. Nézzük, miből áll a télizöld hunyor, azaz a szagos hunyor gondozása!

szagos hunyor

Szagos hunyor származása és jellemzése

A fekete hunyor (Helleborus niger) és a keleti hunyor hibridek (H. x Hybridus) mellett szinte eltűnik a szagos hunyor (Helleborus foetidus), pedig szépsége, visszafogottsága, könnyen kezelhetősége megérdemli, hogy helyet szorítsunk számukra a kertünkben.

Hunyor (Helleborus), a tél hűvös szépsége fajtától függően akár már novemberben is megmutathatja szépségét és tavaszig díszít virágaival. A hó rózsának is hívott virág egyik legismertebb változata a karácsonyi rózsának is nevezett fekete hunyor. A hunyor fajták azonban mind színben, mind megjelenésben ettől sokkal változatosabbak. Tapasztalt olvasónk segítségével összeszedtem mindent a hunyor virág jellegzetességei, igényei, gondozása és betegségei témában.

Ez az Európában őshonos hunyor érdekessége, hogy csészelevelekből álló virága sosem nyílik ki teljesen. Virágzása időjárástól függő. Sokszor már december elején kialakulnak a virágok, szelíden díszítenek a növényen, melyek igazából február, márciusban a legszebbek.

Egészen áprilisig megőrzi szépségét. Bókoló zöld csészelevelei igen mutatósak, melyek pereme bíbor színezetű is lehet.

Méhek nagy kedvence ebben a pollenszegény időszakban. Természethű kertekbe ajánlott igazából, ahol hagyjuk, hogy kedvükre szaporodjanak.

Szagos hunyor igényei és gondozása

A szagos hunyor napos, félárnyékos, árnyékos helyet kedvel. De tény, hogy a napos helyen szebb és több a virága!

Ideális helye van a bokrok, cserjék alatti szűrt árnyékban, a környező fákról lehullott lombot hagyjuk ott mulcsnak, a talaj rendszeres fellázítása nem tanácsos, nem szereti, ha a gyökerét bolygatják. Ezért van az, hogy ha elültettük, akkor már ne háborgassuk! Lassan nő, szeret zavartalanul a helyén maradni.

Betegségei, kártevői

A szagos hunyor leggyakroribb betegsége a gombás eredetű levélfoltosság.

A télen virágzó és ezért egyre kedveltebb hunyor leggyakoribb betegsége a levélfoltosság. Valójában egy gombabetegség okozza. Az alábbi képre kattintva megtudhatod, hogy előzhetjük a hunyor levélfoltosságát és mit tegyünk, ha megtörtént a baj.

Figyelem: A növény minden része mérgező!

Nagyon köszönjük Sinka Erikának a leírást és a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük