Kék golgotavirág (Passiflora caerulea) gondozása – olvasói tanácsok

A kék golgotavirág (Passiflora caerulea) a legismertebb és legszebbnek tartott golgotavirág. Jézus szenvedéseinek szimbólumaként ismert. Nevét spanyol misszionáriusoknak köszönheti, akiket a virágok formája Krisztus szenvedéseire és a töviskoszorúra emlékeztetett. A sok golgota fajta közül ez az egyik, ami télálló. Olvasónk saját tapasztalatait, gondozási tanácsait osztotta meg, amelyektől dúsan virágzó lesz a kék golgotavirág, amely védett helyen, némi takarással a telet is átvészeli. Ha esetleg elfagynak a magasra nőtt indái, akkor is kihajt tavasszal.

golgotavirág Jézus szenvedéseinek szimbóluma

Kék golgotavirág (Passiflora caerulea) szimbóluma

A golgotavirág (Passiflora) a golgotavirág-félék családjának (Passifloraceae) egyik nemzetsége. Magyar neve a latin Passiflora elnevezés fordítása (passio = szenvedés, flor = virág). A Dél-Amerikában, azon belül is Brazíliában, Paraguayban és Észak-Argentínában őshonos golgotavirágot a 16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek „Flor de las Cinco llagas„-nak, azaz öt seb virágnak nevezték, utalva Jézus utolsó megpróbáltatásaira.

Az alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virág egyes részei Krisztus keresztútját szimbolizálják:

 • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték,
 • a bibe az ecettel átitatott szivacs,
 • a nyeles magház a kehely, amiből innia kellett,
 • az öt portok az öt sebhely,
 • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise,
 • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye,
 • a kacs a korbács.

A rengeteg fajta golgotavirág közül csupán 50–60 faj termése ehető, ezek közül a legkedveltebb a maracuja vagy passiógyümölcs.

maracuja, passiógyümölcs

Kék golgotavirág gondozása, nevelése

Kindris Brigitta olvasónknak az egyik kedvenc növénye a kék golgotavirág, így szívesen osztotta meg velünk, hogy neveli a több fajta golgotavirágát.

„A Passiflora caerulea (kék golgotavirág) talán a legelterjedtebb. Ha növényt szerzünk be inkább virágzó/ bimbós növényt vagy dugványt vegyünk, sajnos magról hosszú idő míg virágzik. Sokszor télállóként hirdetik, de a mi teleink során könnyen kifagy, ilyenkor kis vigaszt jelenthet, hogy hozhat sarjakat.

Engem Passiflora caerulea örvendeztet meg az erkélyen. Átültetésre savanyú, jó vízáteresztő, kissé tőzeges földet használok, ilyenkor kap egy kevés lótrágyát is.

Locsolásra esővíz nem lévén citromsavas vízzel locsolom (3g/10l), agyaggranulátummal védem a föld felszínét a kiszáradástól.

Télen hűvös helyen pihen, tápoldat nélkül és visszafogott locsolással,majd a fagyok elmúltával kikerül az erkélyre és a hőmérséklet emelkedésével egyre több vizet kíván és kezdem tápoldatozni (Volldüngert használok gyengébb 0,02-0,05%-os dózisban kb.: kéthetente, amit helyettesítek havonta vagy kéthavonta zöldítő tápoldattal).

Ha kávézaccot áztatok a növényeknek, akkor a golgotavirág öntözővizébe is kerül. Idén a cserép alján és a pereménél is hozott egy-egy gyökérsarjat, ezeket leválasztottam és elültettem. Jelenleg egy gyümölcse sárgul, bízom benne lesz csíraképes mag.

Emellett a boltban vásárolt ízletes-illatos sötétlila maracuja magját többszöri áztatás-lemosás, majd egy napi áztatás után kb.: 1cm mélyen vetettem, majd öntözés után lefóliáztam. Meleg helyen, ablak mellett szép számban bújtak ki. Palántadőlés ellen cickafark -zsurló főzettel locsoltam. A Passiflora edulis sajnos nem télálló, mint a caerulea.

golgotavirág virága és termése

Golgotavirág ültetése

Nagyobb, főleg magasabb cserépbe, kevés trágyával kevert, enyhén tőzeges, komposztos, jó vízáteresztő földbe ültetem át 2-3 évente.

Tápoldatozás

Tavasztól őszig tápoldatozom, Volldüngert és egy magasabb káliumtartalmú tápot felváltva használok.

Ápolás

Déltől estig éri a tűző nap, a cserepet árnyékolom. Cserépben tartva a támaszték (pl. :bambuszrudak) körül próbálom úgy vezetni a hajtásokat, hogy ne törjenek, ha nagyon elindul egy hajtás kissé lejjebb húzom és rögzítem, így szép fokozatosan benövi a támasztékot. Néha ráfér egy zuhany, a kártevők és por ellen. Nyáron sokat locsolom, de nem áll alatta a víz.

Kék golgotavirág teleltetése

Télen hűvösben telel, majd tavasszal jócskán visszavágom, ilyenkor is lehet vízben is gyökereztetni, dugványozni.

Ignacio Kozmopolita: „Nálam kinn vann a kertben,minden évben őszig felmászik a növényházam tetejére….télire lefagy a szára, de minden tavasszal újra kihajt.

télálló golgotavirág

Kék golgotavirág szaporítása

Van még egy Belotii dugványom aminek a virágzására várok, néhány Constance Elliot és Caerulea magonc ami még türelmet igényel. Boltban vásárolt maracuja magját elvetve viszonylag hamar 1-2 év után virágzó golgotavirágunk lehet, ami Passiflora edulis névre hallgat. Ezt télre még takarással se hagyjuk szabadban.

Friss magot tisztítás után lehet vetni, lehetőleg külön poharazva, a bolti vagy nem friss magot inkább áztassuk egy napig. Nálam szépen fejlődik a Passiflora edulis magonc maracuja gyümölcsből.”

Még több a golgotavirágok fajtáiról, gondozásáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Kengyel Tiborné szerint:

  Kb.: 20 éve láttam csodálatos volt lugas szőlő közt a tulajdonos télen is kint hagyta évekig nem fagyott el. Sajnos a fajtáját nem tudta megmondani. Pécsett nem találtam, ha van ötletetek hol kapható megköszönném.
  BUÉK Irén néni Decibella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük