Kék golgotavirág (Passiflora caerulea) gondozása – olvasói tanácsok

A kék golgotavirág (Passiflora caerulea) a legismertebb és legszebbnek tartott golgotavirág, és egyben Jézus szenvedéseinek szimbóluma. Nevét spanyol misszionáriusoknak köszönheti, akiket a virágok formája Krisztus szenvedéseire és a töviskoszorúra emlékeztetett. Olvasónk saját tapasztalatait, gondozási tanácsait osztotta meg, amelyektől dúsan virágzó lesz a kék golgotavirág.

golgotavirág Jézus szenvedéseinek szimbóluma

Kék golgotavirág (Passiflora caerulea) szimbóluma

A golgotavirág (Passiflora) a golgotavirág-félék családjának (Passifloraceae) egyik nemzetsége. Magyar neve a latin Passiflora elnevezés fordítása (passio = szenvedés, flor = virág). A Dél-Amerikában, azon belül is Brazíliában, Paraguayban és Észak-Argentínában őshonos golgotavirágot a 16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek „Flor de las Cinco llagas„-nak, azaz öt seb virágnak nevezték, utalva Jézus utolsó megpróbáltatásaira.

Az alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virág egyes részei Krisztus keresztútját szimbolizálják:

 • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték,
 • a bibe az ecettel átitatott szivacs,
 • a nyeles magház a kehely, amiből innia kellett,
 • az öt portok az öt sebhely,
 • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise,
 • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye,
 • a kacs a korbács.

A rengeteg fajta golgotavirág közül csupán 50–60 faj termése ehető, ezek közül a legkedveltebb a maracuja vagy passiógyümölcs.

maracuja, passiógyümölcs

Kék golgotavirág gondozása, nevelése

Kindris Brigitta olvasónknak az egyik kedvenc növénye a kék golgotavirág, így szívesen osztotta meg velünk, hogy neveli a több fajta golgotavirágát.

„A Passiflora caerulea (kék golgotavirág) talán a legelterjedtebb. Ha növényt szerzünk be inkább virágzó/ bimbós növényt vagy dugványt vegyünk, sajnos magról hosszú idő míg virágzik. Sokszor télállóként hirdetik, de a mi teleink során könnyen kifagy, ilyenkor kis vigaszt jelenthet, hogy hozhat sarjakat.

Ültetése

Nagyobb, főleg magasabb cserépbe, kevés trágyával kevert, enyhén tőzeges, komposztos, jó vízáteresztő földbe ültetem át 2-3 évente.

Tápoldatozás

Tavasztól őszig tápoldatozom, Volldüngert és egy magasabb káliumtartalmú tápot felváltva használok.

Ápolás

Déltől estig éri a tűző nap, a cserepet árnyékolom. Cserépben tartva a támaszték (pl. :bambuszrudak) körül próbálom úgy vezetni a hajtásokat, hogy ne törjenek, ha nagyon elindul egy hajtás kissé lejjebb húzom és rögzítem, így szép fokozatosan benövi a támasztékot. Néha ráfér egy zuhany, a kártevők és por ellen. Nyáron sokat locsolom, de nem áll alatta a víz.

Teleltetés

Télen hűvösben telel, majd tavasszal jócskán visszavágom, ilyenkor is lehet vízben is gyökereztetni, dugványozni.

Kék golgotavirág szaporítása

Van még egy Belotii dugványom aminek a virágzására várok, néhány Constance Elliot és Caerulea magonc ami még türelmet igényel. Boltban vásárolt maracuja magját elvetve viszonylag hamar 1-2 év után virágzó golgotavirágunk lehet, ami Passiflora edulis névre hallgat. Ezt télre még takarással se hagyjuk szabadban.

Friss magot tisztítás után lehet vetni, lehetőleg külön poharazva, a bolti vagy nem friss magot inkább áztassuk egy napig. Nálam szépen fejlődik a Passiflora edulis magonc maracuja gyümölcsből.”

Még több a golgotavirágok fajtáiról, gondozásáról

Golgotavirág (Passiflora) gondozása, teleltetése, szaporítása

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Kengyel Tiborné szerint:

  Kb.: 20 éve láttam csodálatos volt lugas szőlő közt a tulajdonos télen is kint hagyta évekig nem fagyott el. Sajnos a fajtáját nem tudta megmondani. Pécsett nem találtam, ha van ötletetek hol kapható megköszönném.
  BUÉK Irén néni Decibella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük