Így használd a kávézaccot a kertben

A lefőtt kávé maradéka, a kávézacc – több más konyha hulladékkal mellett – értékes tápanyag lehet a kerti és szobai növényeinknek. Persze csak megfelelő módon használva, helytelen használattal még kárt is tehetünk a növényeinkben. Az tapasztalom, hogy a kávézacc kerti hasznosítása sokaknak gondok okoz, és sok mendemonda kering róla. Sokan jó szándékkal minden növényükre ráteszik, aztán szembe kell nézniük a szakszerű gondozás következményeivel. Olvasók meséltek több éves, kávézacc hasznosítása terén szerzett tapasztalataikról és elárulták, hogy használható eredményesen a kávézacc a kertben.

kávézacc a kertben

Mire jó a kávézacc?

Kár lenne, ha a kukában landolna a lefőtt kávé után maradó zacc, mert a száraz kávézacc rengeteg káliumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Mindemellett pedig szagtalanító, vérpezsdítő, vagy éppen rovarűző hatása is van.

Ezek az anyagok pedig elengedhetetlenek a földnek, a savat kedvelő növényeknek és egyes hasznos állatoknak.

A kerti kiszórt kávézacc trágyaként működik, nemcsak a föld tápanyagtartalmát növeli, de olyan hasznos élőlényeket is oda vonzhatunk vele, mint a földigiliszta. A füvet is érdemes kávézaccal trágyázni, hiszen a fűnek nitrogénre van szüksége.

A kávézacc jelentősen javítja a konyhai ételmaradékokból álló komposzt minőségét is.

Így használható a kávézacc a kertben – olvasói tapasztalatok

Ennyi bevezető után nézzük, mik olvasók tapasztalatai, milyen módon és milyen növényekre használják a kávézaccot.

Szelle Edit: „Azokra a növényekre használom a kávézaccot a kertben, amelyik szeretik a savas közeget. pl. azálea, muskátli, eper, fukszia, paradicsom, paprika, kicsit bekeverhetsz ibolyának. is szórhatod. Szegély szélekre szórom. Csigák ellen is jó és sok más kártevő sem szereti. Bele szoktam keverni a földbe vagy a tetejét megszóróm. Nem kell sok belőle.


Kovács Julianna: „Nálam a virágok tetején megpenészedett😥 most szedtem le róla. A kertben viszont szétszórom.”


Gyöngyi Bartos: „2 liter vízhez 1 evőkanállal adok. Ezzel locsolom a muskátlit, de ki szoktam szórni a kertbe is . A föld tetején nekem is penészedett. Nem szabad csak úgy nagy mennyiségben a földre rakni. Amióta vízben feloldom, nincs ilyen gond.”


Vadady Mária: „A kávézacc ragyogó összetevője a komposztnak, de egy az egyben a virágföldre „trágyának” nem való. Savas kémhatású, ki lehet önteni pl. a hortenziák köré. De úgy, hogy egy kicsit belekapirgáljuk a földbe. Ha ezt nem tesszük akkor a víztől megkeményedik, megpenészedhet.”


Marianna Szabó: „Árnyékliliomjaim kapják meg rendszeresen, a tövük köré szórom, mert a csigák nem bírják. Rododentronra is megy, meg persze a hortenziákra. Ahol nem csiga ellen szórom, ott bekeverem a földbe. Virágcserépbe bentre nem használom.”


Kindris Brigitta: „Nálam sok enyhén savanyú és savanyú közeget igénylő szobanövény és balkonnövény van, azokat kényeztetem vele. Igaz nálam a víz is savanyítva van ezeknek. A kávézacc a lakásban földre öntve penészedik. Pár nap termését szoktam leforrázni és egy éjszaka vagy maximum 2 nap áztatás után az öntözővízhez adom.

6-8 adag zacc általában amit 3-4 liter vízzel forrázok, majd ezt óvatosan szűröm és 6 literre vagy 10 literre hígítom. A begóniám és páfrányom azóta táltosodott meg mióta ezt használom. Igaz nem növénnyel kapcsolatos, de heti egy-két alkalommal 1 zaccpogácsa egy kevés tusfürdővel szuper bőrradír.”


Kriszta David Blanc: „Ha bio a kávézacc, összekeverni egy kis mézzel és kiváló bőrradír lesz belőle. Havonta egyszer használom és jobb bármilyen bolti cuccnál. Nem mellesleg zsírtalanítja a lefolyót. Muskátlira összekeverem a földdel, mert különben bepenészedik.”


Margit Mészáros: „Csak a savanyú talajt kedvelő virágokra jó, a rózsám kinyírtam vele.”

Nagyon köszönöm a sok hasznos olvasói tanácsot!

További olvasnivalók a talajjavításról

A talaj a növények éltető közege. Egyáltalán nem mindegy, hogy az egyes növényeknek milyen talajt biztosítunk. Egy rossz talajválasztás a talajra különösen érzékeny növényeknél akár végzetes is lehet. A talajjavításra több módszer is létezik, most a talajjavítás legfőbb alapanyagait és házi parktikáit gyűjtöttem össze.

Talajjavítás alapanyagai – házi praktikák

A komposztálás környezetbarát és költséghatékony módszer arra, hogya hulladékból értéket teremtsünk és tápanyagban gazdag humusszal ajándékozzuk meg a növényeinket. Olvasónk elárulja, milyen egyszerű praktikákkal varázsol a kidobásra szánt hulladékból tápanyagban gazdag földet, amit aztán bőséges burjánzással hálálnak meg a növényei. Kövesd a példáját!

Az élesztős lötyi egy természetes, vegyszermentes tápoldat, ami elősegíti a virágzó és zöldnövények, valamint zöldségek fejlődését. A növények imádják és dús virágzással, bő terméssel meg is hálálják, ha időnként ezzel az élesztős locsolással kényezteted őket. Az élesztős lötyi, vagyis az élesztős tápanyag nem más, mint egy hatásos és olcsó szer, ami csodát tesz a kert és a balkon növényeivel. Máris mutatom, hogy készíthető el és hogy használható locsoláshoz az élesztő alapú tápoldat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. hollos györgyné szerint:

    Nagyon köszönöm a hasznos jótanácsokat, aki nem vidéken nőtt fel annak ezek s tanácsok sokat jelentenek
    nagyon sokat tanulunk belőle. Köszönöm a magam nevében és kérem továbbra is a jófogásokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük