Szobai azálea gondozása, virágoztatása

A dúsan virágzó szobai azálea (Rhododendron simsii) a tél egyik kedvenc szobanövénye. Nem a legegyszerűbben tartható növény, gondozása némi odafigyelést igényel. De ha biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket, évekig örülhetünk szépségének. Már is mutatom, hogy lesz sikeres az azálea gondozása.
 szobai azálea gondozása

Szobai azálea gondozása

A szobai azálea (Rhododendron simsii), ahogy a latin neve is mutatja a rododendron-fajták közé sorolható, amik között elsősorban kerti fajtákat találhatunk.

nem szereti a meleget, magas  páratartalmat igényel. Száraz helyen a leveleit érdemes rendszeresen permetezni. A túlfűtött lakásokban a levelek gyakran lehullanak. Jó megoldás, ha a cserép alá egy nagyobb kavicsos tálcát helyezünk. Tavasztól őszig bőségesen locsoljuk hetente egyszeri tápoldatozással. Télen – főleg a nagyobb növényeknél – hagyjuk a két locsolás között kicsit megszikkadni a földet.

Származásából adódóan nagyon fényigényes, de a direkt napfényt nem bírja. A hőingadozást nem kedveli: nyáron 18–22°C, télen 14°C az ideális számára. Ha kompromisszumot kell kötnünk, akkor inkább a meleg szobában tartsuk, mint a hideg folyosón. A huzatra fokozottan  érzékeny, rögtön ledobja leveleit.

A tavaszi fagyok elmúltával tegyük ki félárnyékos helyre és egészen az őszi fagyokig kint maradhat. A ki, illetve beköltöztetésnél időnként lehullajtja a leveleinek egy részét, ez átmeneti jelenség. Nem kell megijedni, rövid idő alatt regenerálódik.

A tarka levelű fajták az alapváltozatnál is több fényt és meleget igényelnek.

A kisebb növényeket évente, a nagyobbak két-háromévente ültessük át nagyobb cserépbe. Laza, jó vízáteresztő képességű virágföldbe a megfelelő számára.

Ideális körülmények között gyorsan nő, 1,5–2 m-es példányokkal is találkozhatunk. Tavasszal vagy nyár elején bátran metsszük meg, jól tűri az alakítást. A metszésnél vigyázzunk, mert mérgező tejnedvet ereszt. Termése nem ehető.

Szaporítása egyszerű. A levágott, még nem fásszárú hajtások pár órás szikkadás utáni földbe dugásával vagy vízben gyökereztetésével ésnémi szerencsével lehetnek új kis növényeink.

Vásárláskor érdemes bimbós növényt választani.

Legfőképp a gombafertőzésre érzékeny. Tavasszal a levéltetű, a takácsatka és a pajzstetű károsíthatja.

Fávé is nevelhető, a törzses azálea gondozása teljes mértékben megegyezik a fent leírtakkal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × 5 =