Törzses azálea gondozása – olvasói tapasztalatok

A törzses azálea életben tartása igazi kihívás. Szobanövényként árulják, ugyanakkor egy átlagos hőmérsétletű szoba túl hideg számára. Olvasók árulták el gondozási praktikáikat, amivel évekig sikerült megtartani és rendszeres virágzásra bírni a kényes azáleát.

szobai azálea

Törzses azálea gondozás tapasztalatai

Az olvasók között vannak olyanok, akik már több éve sikeresen nevelik a törzses azáleát és olyanok is, akiknek többszöri próbálkozással sem sikerült megtartani hosszú távon.

Nézzük, mit mondanak!

Krisztina Kardos: “Nekem tavalyi nagyon szépen megmaradt. Igaz egész nyáron kint volt a teraszon. De kétszer is virágzott. 🙂”

Alexa Buza: “Nekem van kettő még régebben kaptam a Lidlből. Az orchideákkal tartom a konyha napos ablakában Nálam a konyhában nincs meleg egyáltalán, ha főzök sem 🙂 és az alsó hajtásait vágva évi 3x virágzik. 🙂
Ha nem vágod burjánzik a törzsén lent és ott fog inkabb virágozni is 😊. Már a nagyja elvirágzott, de ilyenkor kb másfél hónapig folyamatosan bimbózik aztán kicsit pihen és nyúlik . 🙂 Akkor locsolom alulról, ha úgy érzem, hogy felpuhult a levele (pár naponta).”

Törzses azálea

Borika Dombainé: “Nekem három is van ,konyha ablakban van, szereti a helyét heti egyszer kicsi viz mert pára is van és ne legyen meleg helyen.”

Anita Erdei: “Nem szereti a lakás meleget nekem kint van a garázsba ablaknál és virágzik 2 éves virág.”

Cserhalmi-Czirják Beáta: “Én is tavasszal vettem, szép volt, egész nyáron kint volt, mikor behoztam ősszel, szép lassan meghalt.”

Mónika Tóth: “20 fok alatti hőmérsékletet kedveli, tényleg nem bírja a meleget.”

Palkovics Attiláné Andrea: “Én anyák napjára kaptam, nyáron kint volt az udvaron, most az 5 fokos teraszon és virágzik. Nagyon víz igényes, még ilyenkor is.”

Judit Dihen:”Bevallom, én minden alkalommal veszek, mikor van a Lidl-ben. Most is tervezem. Sajnos soha nem marad meg nálam, úgy tekintek rá, mint egy vágott virágra a vázában. Gyönyörű míg él.”

Istvánné Fersztl:  “Hideg, fűtetlen szobában a mai napig virágzik.”

Anna Lorincz: “Mikor megvettem azonnal átültettem,az edényből ahogy kivettem nagyon vízes volt a gyökerét egy kicsit megborzoltam mert nagyon tömören össze volt fonódva és nagyobb edénybe tettem,alul is és körbe is tettem még földet és úgy néz ki, hogy szereti így, mert szépen megmaradt, imádom!!!”

Éva Kiss: “Nálam a konyhában volt, sok vízzel, sokszor nyitott ablak mellett. Évekig jól volt, szerintem egy próbat érdemes tenni. A sok víz az kb. mindig nedves talajt jelent, de anyum simán kiszárította nyáron, és semmi baja nem lett, egy alapos öntözés után helyrejött. 🙂”

Judit Horváth: “Nekem sajnos nem maradt meg, ritkán adom fel, mert imádom a növényeket, de nála…. feladtam. Próbáltam mindent a leírtak alapján, nekem nem síkerült, többet foglalkoztam vele, mint a kerttel.”

Rozsa Viziné: “Három éve kaptam, éppen ilyenkor. Gyönyörűen él. Cserépben tartom, kinn van a hó alatt.”

Nagyné Almádi Judit: “Csak abban az esetben ajánlm, ha télen tudod hűvös világos helyen tartani. Nyáron kint az udvaron árnyékos helyen és kimondottan a savanyú “A” típusú földet használj. Szereti a vizet, de a pangót nem.”

Mészáros-Kelle Veronika: “Nekem most először nem pusztult el. Még. A törzses része halódik, de a tövéről hozott hajtáson csodaszép virágok vannak. Nem tudom mi lesz vele, csak drukkolok hogy megmaradjon…”

Horváth Zsófia: “Azt írják róla könnyen tartható, kezdő kertészeknek is, de… ősszel 5-12 fok között szeret lenni, bimbók megjelenésekor 18 fokot szeret, és tűző napot nem. És lágy vizet szeret, ne öntözd túl, és ne hagyd kiszáradni. Ha ez nem vette el a kedved, akkor lehet neked való…”

Erika Tri: “Nekem megmaradt. Az első lassan 3 éves, tavasszal kiteszem a teraszra, november végén újra virágzik.”

Összefoglalva a törzses azálea gondozása

 • télen 10 fok alatti, fűtetlen és világos helyen tartsuk,
 • öntözéshez esővizet, vagy szűrt, üllepített vizet használjunk,
 • földje mindig legyen egy kicsit nedves,
 • nyáron tegyük ki árnyékos helyre,
 • nyáron virágzást serkentő tápot adjunk neki,
 • átültetésnél savanyú talajt használjunk.

Nagyon köszönöm az olavasóknak a hasznos tanácsokat és sok sikert kívánok!

Köszönöm a megosztásokat!
 • 128
 • 15
 •  
 •  
 • 128
 •  
 • 15
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük