Amarillisz (Hippeastrum) ültetése és ütemezett virágoztatása

Az amarillisz ültetése nincs fix dátumhoz kötve. Programozható növény lévén épp az a jó benne, hogy a kívánt virágzási időhöz igazíthatjuk a hagymák cserépbe helyezését. Csupán 6-8 hetet kell visszaszámolni a virágzás kívánt dátumából az amarillisz földbehelyezéséhez. A szép, egészséges virágok kifejlődőséhez azonban szakszerű ültetésre van szükség. Már is mutatom, mit kell tenned, hogy ütemezettan virágozzon az amarillisz és szép amarillisz virágaid legyenek.

amarillisz ültetése
Amarillisz (Hippeastrum) ültetése, hajtatása

Az amarillisz az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növényünk. A legendás növény gyakran megjelenik a karácsonyi ünnepi díszítésekben is.

Mikor ültessük el az amarillisz hagymákat?

Akár hagymákat vásároltunk, akár egy virágos amarillisz hagymáit akarjuk újra virágoztatni, a hagymák beültetése azonos módon történhet.

Az amarillisz ültetésére a szeptember és március közötti időszak az ideális. Programozható növény, az elültetés után 6-8 hét kell a virágzásig, így beütemezhetjük a virágzását például karácsonyra vagy húsvétra.

Ha kéthetente ültetünk hagymákat, egész télen és tavasszal is lesznek virágos növényeink.

Milyen hagymát válasszunk?

Virágzásra csak az egészséges hagymák képesek, ezért nehéz, kemény, foltmentes hagymákat vásároljunk.

Minél idősebb és nagyobb a hagyma, annál több virágot hoz. Egy-egy kifejlett növényen akár két virágszár is megjelenhet.

Ha nem ültetjük el azonnal, akkor jól szellőző, sötét, 9 °C-os helyen tároljuk, hogy megelőzzük a gombásodást.

Hogy lesz sikeres és virágot hozó az amarillisz ültetése?

Az ültetés előtt néhány órával áztassuk a hagyma gyökerét, és csak is a gyökerét! kézmeleg vízbe.

A hagymák ültetéséhez egy nagyobb cserepet válasszunk, kb a hagyma méretének duplája az ideális. Jó minőségű általános virágföld megfelelő, de keverhetünk hozzá tőzegmohát vagy homokot, hogy lazítsuk.

A beültetésnél a hagymát csak félig, maximum 2/3-ig fedjük be földdel. A hagyma felső része maradjon szabadon, de ügyeljünk arra, hogy stabilan álljon a földben és a hagyma ne érjen az edényhez. Alaposan öntözzük be, de a talaj ne legyen túl iszapos.

Hova tegyük a beültetett virághagymát?

A cserepet tegyük meleg, sötét helyre, hogy a hagyma élettevékenysége meginduljon. Az öntözést felejtsük el egy időre, mert az csak a levelek növekedését serkentené. A virágzást serkenthetjük, ha a cserépbe ültetés után kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a hagymát a virágszár megjelenéséig. Néhány hét múlva a hagyma csúcsán megjelennek a fűzöld levelek, oldalán pedig a virágszárak.

Amíg a bimbó nem jelenik meg, ne öntözzük a növényt, különben a bimbó ülve marad, és virág helyett csak a levelek fejlődnek.Újra öntözni csak akkor kell, ha megjelent a virágszár. Ha már 15-20 centiméterre megnyúlt, jöhet az intenzív öntözés. Érdemes  hetenként egyszer műtrágyaoldattal is kényeztetni.

amarillisz

Amarillisz virágzása

A virágszár megjelenésére a beültetés után négy-hat héttel később számíthatunk. Míg a levelek a hagyma közepéből nőnek ki, addig a virágszár a hagyma oldalából indulva növekszik. A bimbók megjelenése után kezdjük el locsolni. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes maradjon a növény szára.

A beültetéstől számítva kb. 6-8 hét kell ahhoz, hogy a hosszúra nőtt száron a virágok kinyíljanak.

A virágzás 10-14 napig tart. A virágszárat le is vághatjuk, vázában, kevés vízzel kb. két hétig díszít.

Mi legyen az amarílisszel az elvirágzás után?

Az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat, mérsékeltebben folytassuk a tápoldatozást, öntözést. A májusi fagyokat követően, kiültethetjük a szabadba, vagy kivihetjük az erkélyre akár egész nyárra. Félárnyékos helyre, tápdús és legfeljebb közepesen kötött kerti földbe kerüljön, de cserepesen is a földbe süllyeszthető.

A virágzásához legalább 2-3 pihenő időre van szükség. Ha csak októberben szedted fel ősszel az amarillisz hagymákat, akkor februárban érdemes elültetni azokat. Ennek megvan az az előnye, hogy épp húsvétra borulnak majd virágba.

A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk.

A megjelenő kis fiókhagymákat válasszuk le és ültessük külön. Így új növényeink lesznek, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük