Amarillisz (Hippeastrum) ültetése

Az amarillisz ültetése nincs fix dátumhoz kötve. Épp az a jó benne, hogy a kívánt virágzási időhöz igazíthatjuk a hagymák cserépbe helyezését. Csupán 6-8 hetet kell a kívánt dátumból visszaszámolni. A szép, egészséges virágok kifejlődőséhez azonban szakszerű ültetésre van szükség. Már is mutatom, mit kell tenned, hogy szép amarillisz virágaid legyenek.

amarillisz ültetése
Amarillisz (Hippeastrum) ültetése

Az amarillisz virágzásához legalább 2-3 pihenő időre van szükség. Ha csak októberben szedted fel ősszel az amarillisz hagymákat, akkor februárban érdemes elültetni azokat. Ennek megvan az az előnye, hogy épp húsvétra borulnak majd virágba.

A hagymák ültetéséhez egy nagyobb cserepet válasszunk, kb a hagyma méretének duplája az ideális. Jó minőségű általános virágföld megfelelő, de keverhetünk hozzá tőzegmohát vagy homokot, hogy lazítsuk.

A beültetésnél a hagymát csak félig, maximum 2/3-ig fedjük be földdel. A hagyma felső része maradjon szabadon, de ügyeljünk arra, hogy stabilan álljon a földben. Alaposan öntözzük be.

Világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk. Az öntözést felejtsük el egy időre, mert az csak a levelek növekedését serkentené. A virágzást serkenthetjük, ha a cserépbe ültetés után kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a hagymát a virágszár megjelenéséig.

A virágszár megjelenésére a beültetés után két-három héttel később számíthatunk. Míg a levelek a hagyma közepéből nőnek ki, addig a virágszár a hagyma oldalából indulva növekszik. A bimbók megjelenése után kezdjük el locsolni. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes maradjon a növény szára.

A beültetéstől számítva kb. 6-8 hét kell ahhoz, hogy a hosszúra nőtt száron a virágok kinyíljanak.

A virágzás 10-14 napig tart. A virágszárat le is vághatjuk, vázában, kevés vízzel kb. két hétig díszít.

Az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. Hűvös helyre tegyük a növényt és őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen. Ha lehetőségünk van rá, ültessük ki a kertbe, ahonnan ősszel szedjük fel.

A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk.

A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 2.1K
  • 8
  •  
  •  
  • 2.1K
  •  
  • 8
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük