Ezt kell tudni a NEEMAZAL rovarölőszerről

A neem-olaj poloskairtó hatása után egy újabb rovarölőszert, a NEEMAZAL növényvédőszert szeretnék bemutatni. A bemutatást azonban egy nagytudású szakemberre, Dr. Némethy Zsuzsanna növénydoktorra bízom. Fogadd szeretettel hasznos szavait.

neem-fa termése a NEEMAZAL alapanyaga

Azonos vagy különböző a NEEMAZAL rovarölőszer és a neemolaj?

„Nevük megegyezése miatt sokan azonosaknak tekintik a Neemazal T/S néven engedélyezett rovarölő szert és a neemolajat. Kétségtelen a két termék hasonlósága, hiszen az eredetük közös. Mindkettő a Neem-fa kivonata.

A NEEM-FA (Azadirachta indica) trópusi és fél-trópusi régiókban termesztett, hosszú életű igénytelen fa faj. A világ számos részén (Afrika, Amerika, Ausztrália) elterjesztették és termesztik. Őshazájában Indiában a növény leveleit sokféle célra hasznosítják már több ezer éve, például zöldségként is fogyasztják.

Gyógyhatása régóta ismert. Felhasználják többek között féreghajtásra, humán gyógyításban krónikus bőrbetegségek, akut sebek kezelésére, cukoranyagcsere javítására. Megállapították fertőtlenítő, antibakteriális és gombaölő hatását is. Állatgyógyászatban elterjedt alapanyag rovarélősködők ellen, valamint féregtelenítésre is alkalmazzák.

A neem-fa minden részéből – leveleiből, kérgéből, gyökeréből készítenek kivonatokat, őrleményeket, terméséből pedig olajat. Kaphatók neem-fa mag őrlemények, pelletek is, melyeket talajokhoz javasolják felhasználni. A nemzetközi kereskedelem segítségével a világ minden táján megvásárolhatók a termékek.

A NEEM-FA MAGBÓL készült, azonosított, bevizsgált, hatóanyagában és összetételében ismert kivonat az ökológiai gazdálkodásban és hazánkban is engedélyezett. A NEEMAZAL T/S NÖVÉNYVÉDŐ SZER néven forgalmazott készítmény, melynek hatóanyaga 10 g/liter azadirachtin A. Néhány éve engedélyezték, hamar ismertté vált, mint biológiai rovarölő szer. Bár használata nem kellően ismert, és számos téves, veszélyt rejtő gyakorlat is elterjedt alkalmazásával kapcsolatban.

NEEMAZAL növényvédőszer felhasználása

A NEEMAZAL növényvédőszer felhasználását g y ü m ö l c s f é l é k n é l, z ö l d s é g – és d í s z n ö v é n y e k n é l engedélyezték évente maximálisan 2-4 alkalommal ismételve, kezelések közötti javasolt 7-10 napos idővel. Felhasználási javasolt töménység – házi kertekben – általában 0,3 %, azaz 3 0 m l / 1 0 l i t e r v í z ben feloldva.

A Neemazal felhasználása után időre van szükség ahhoz, hogy a permetezett növény fogyasztható legyen, permetezés után a kezelt növény azonnal nem ehető! Élelmezési növények esetében általában 3-7 n a p os é l e l m e z é s ü g y i v á r a k o z á s i időt ír elő az engedélyokirat, míg hagymaféléknél ez 28 nap. Szívó- (levéltetvek, takácsatkák, liszteskék, stb.) és rágó szájszervű, valamint aknázó kártevők ellen javasolják használatát, poloskák ellen nem hatékony.

NEEMAZAL hatóanyagai

A rovarölő hatását elsősorban a kártevők tojásai és fiatal lárva stádiumú alakjai ellen tudja kifejteni, ezért permetezés előtt a kártevők fejlődését figyelemmel kell kísérni, és az alapján tanácsos a permetezés optimális idejének megállapítása. R o v a r ö l ő h a t á s a nem letaglózó, hanem l a s s ú, több nap is szükséges annak észleléséhez.

Az azadirachtin A hatóanyag a kártevők szervezetébe a kezelt növény elfogyasztása után jut be. Hatása a rovarokban többirányú, összetett:

  • lassítja, majd leállítja táplálkozásukat, így károsításuk megszűnik,
  • növekedési, fejlődési folyamatukat megzavarja, megállítja kitinszintézist, majd
  • gátolja és megszünteti szaporodásukat, a lerakott peték életképességét.

Kipermetezés után felszívódik a levéllemezbe, tehát m é l y h a t á s ú, ebből kifolyólag a rejtetten élő kártevők ellen is hatékony. A hasznos élő szervezetekre gyakorolt káros hatása gyenge.

A neem-fa készítmények, melyek a fa bármelyik részéből származnak, mindegyike tartalmazza az azadorachtint, tehát valamilyen szintig rovarölő vagy rovar repellens hatással rendelkezik. A nem növényvédő szerként forgalmazott termények összetétele, hatóanyaguknak mennyisége, koncentrációja általában ismeretlen, nem vizsgált, nem bemért.

Árusításuk során ezekről információt nem adnak, a terméken nincs feltüntetve, így hasznos vagy emberi szervezetre gyakorolt hatásuk nem egzakt, nem vizsgált. Tehát ismeretlen helyen, esetenként ismeretlen ipari technológiával készített, ismeretlen összetételű anyagot ajánlanak eladásra, de a felhasználási ajánlott mennyiséget, annak töménységét senki nem mérte be, és nem tudja hitelesen bizonyítani, nem vállal felelősséget hatására. Eddig ez volt jellemző.

Veszélyeket is rejthet

A háztartási vegyszerként, drogériai termékként, vagy netán növények védelmére árusított nem hiteles készítmények hatóanyag mennyiségét, hiteles koncentrációját nem adják meg, nem publikus. Pedig azok rovarölő hatását a hatóanyag koncentrációja determinálja, és ahhoz állandó hatóanyag mennyiség és összetétel szükséges. Az egyéb, ismeretlen szennyező anyagok jelenlétéről, veszélyéről nem is beszélve.

A fentiek értelmében a nem növényvédő szerként kifejlesztett, és nem garantált, nem állandó összetételű neemfa termékek felhasználása élelmezési, takarmány termelési célú növényeknél veszélyeket rejtenek magukban, nem ajánlott alkalmazásuk.

Figyelmeztetés! Csak ismert eredetű, ismert összetételű, mérgező anyagoktól mentes, bevizsgált és engedélyezett vegyszereket javaslok élelmezési célra termesztett növényeknél felhasználni. Jelen esetben ez a Neemazal T/S nevű rovarölő szer. Díszfáknál, dísznövényeknél, virágoknál, melyekre nem jellemző fogyasztásuk, növényvédelmi célú felhasználásuk nem kifogásolható.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Dr. Némethy Zsuzsanna növénydoktornak, akinek www.novenydoktor.hu olvalán több hasznos tanácsot is találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük