Rózsa kisokos – minden a rózsa gondozásáról, felhasználásáról

A rózsa az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, örök jelkép. A gyönyörű, változatos színvilágú virágokat nevelő évelő cserje minimális gondozás mellett hosszú éveken át tartó virágzással örvendeztet meg bennünket. A rózsa kisokos összefoglal mindent, amit a rózsa üzenetéről, szimbólumrendszeréről, gondozásáról, metszéséről, szaporításáról és felhasználásáról tudni érdemes.

legszebb szerelmes virágok

Rózsa kisokos – minden a rózsa gondozásáról, felhasználásáról

Rózsa gondozása, szaporítása, felhasználása

A minirózsa gondozása nem túl bonyolult feladat, ennek ellenére a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb szobarózsa pár hét után a kukában végzi. A minden évszakban igen kedvező áron kapható virágot szobanövényként árulják, de valójában nem tartható szobában. Hosszútávon csak a szabadba kitéve van esély a megmaradására. Wolf Márta meséli el, mit tesz azért, hogy évekig dúsan virágzzon a minirózsa cserépben, az erkélyen.

A vásárláson túl van egy olcsóbb módszer is arra, hogy sok szép rózsánk legyen. A szaporítás legegyszerűbb módja a rózsa gyökereztetése, még pedig közvetlenül a földbe ültetéssel. A félfás dugványozással eredményesebb lesz szaporítás, mint a vízben való gyökereztetéssel. Olvasók meséltek el, náluk milyen módszerrel lesz mindig sikeres a rózsa gyökeretetése.

Ha valaki statisztikát készítene, melyik a kertekben leggyakrabban előforduló virág, minden bizonnyal a rózsa állna a lista élén. Már elődeink is igen nagy becsben tartották. Fontos kiegészítője volt az ókori ünnepeknek is. A rózsa felhasználása igen sokrétű, össze is írtam a legjellemzőbbeket.

Rózsa szimbólumrendszere

A rózsa szimbólumrendszere elég összetett. Az egyik legősibb és legkedveltebb növényt elég sok tulajdonsággal ruházzák fel, még az egyes színeknek is más-más jelentéstartalmat tulajdonítanak.

A rózsa színe, akárcsak a többi virágé üzenetet hordoz. A szeretet és a szerelem virágának tartott rózsa is mást üzen a különböző színekben pompázva. Sőt még az sem mindegy, hogy kinyílt vagy bimbó formájában kapjuk. Nézzük, melyik színű rózsa mit jelent! 

Árpád-házi Szent Erzsébet rózsái 800 év távlatában fogalommá váltak. A magyar születésű szent neve nemcsak a rózsákkal, de a jótékonykodással és az adakozással is összekapcsolódott. Érdemes megismerni a legismertebb magyar szent történetét!

Árpád-házi Szent Erzsébet templom (Erzsébetvárosi plébániatemplom) Budapest egyik legszebb és legismertebb egyházi építménye a VII. kerületi Rózsák tere közepén. A puritán belsejű templomot 1895 és 1901 között Steindl Imre neogótikus tervei alapján építették.

A Kelet-Ázsiában és Európában őshonos rózsákról kevesen tudják, hogy nemcsak szépségükért érdemes termeszteni őket. A legkedveltebb romantikus virág gyógyhatásai révén nemcsak a lelket, de a testet is gyógyítja. 

A rózsabimbó kecses formájával kevés virág vetekedhet. Nem véletlen, hogy a sokféle színben, formában és illattal pompázó rózsa a magyar kertek egyik favoritja. Mérettől és stílustól függetlenül bármilyen kertbe jó választás. Kerti út szegélyeként, falra vagy pergolára futtatva, teraszon vagy balkonon cserépbe ültetve, önállóan vagy csoportosan is az egyik legmutatósabb virág. Olvasónk fantasztikus fotókon mutatja be a rózsabimbó életét a születésétől az elmúlásáig. 

Szőregi rózsa, a hungarikum

A szőregi rózsa története 1857-ben, a Maros szabályozásával kezdődött. Azóta igen nagy utat járt be és nemzetközi hírnevet szerzett. 2012. augusztus 5-én bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A 2012. évi XXX. törvény értelmében a szőregi rózsatő közösségi oltalom alatt álló kiemelt nemzeti érték, 2013. január 31-én a szőregi rózsatő bekerült a Magyar Értéktárba. 2020 tavaszától pedig a Hungarikumok gyűjteményét gyarapítja.

A végeláthatatlan szőregi rózsaföldek látványa feledhetetlen. A Szeged melletti szőregiek rózsa iránti tisztelete pedig példaértékű. A termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. A Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei. Az idén sajnos elmaradt. Kárpótlásul hoztam két videót a csodálatos szőregi rózsákról.

Június közepén nagyszabású Rózsaünneppel ünneplik a megélhetést jelentő illatos virágot és termesztőit. Az 1999-ben első alkalommal megrendezett Szőregi Rózsaünnepen még csak a környékbeli települések lakói előtt vonult fel a karneváli menet. Az eltelt évek során a falunap országos és egyben határon átnyúló elismertségű rendezvénnyé nőtte ki magát. A Rózsaünnep leglátványosabb és legtöbb látogatót vonzó rendezvénye kétségkívül a szombat délutáni karneváli felvonulás. Feldíszített hintók, lovaskocsik, mezőgazdasági haszonjárművek, katonai csapatszállító, veterán autók, triciklik, biciklik, tandemek szállították a környező települések vezetőit és a rózsakertészetek képviselőit. A hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát és milliónyi rózsaszirmot dobálnak szét a lelkes nézők között.

https://youtu.be/3yXodIhHyJk

Kelet-Ázsiában és Európában őshonos rózsák a legkedveltebb romantikus virágok az egész világon. Tiszteletének több ezer éves hagyománya van, ami napjainkban is töretlenül tart. Május végén, június elején teljes szépségükben pompáznak, összeszedtem hát, hol találhatók a legszebb rózsakertek Magyarországon.

Rózsakertek külföldön

Az alsó-ausztriai Baden bei Wienben, a Habsburg idők legdivatosabb fürdővárosában található Ausztria legnagyobb rózsakertje. A 8 hektáros Doblhoffparkban 1960-ban alakították ki a rozáriumot. A több mint 800 rózsafajta és több mint 30 ezer rózsabokor között tett sétákhoz vonzó hátteret nyújtanak a felújított barokk épületek. 

Májusi vagy júniusi utazásoknál kihagyhatatlan a Rózsák völgye Bulgáriában. A trák sírkamrákról híres Kazanlak városa közelében a hatalma rózsamezők feledhetetlen látványt nyújtanak. 

A szlovák fővárosban magasodó Kék-templom, azaz a pozsonyi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom magyar szecesszió gyöngyszeme. Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb alkotása kívül-belül kék színű, innen száramzik a Kék-templom név. Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették. 

És ha Szent Erzsébet, akkor Wartburg vára sem maradhat ki.

Wartburg vára egy legendás, romantikus lovagvár Thüringiában (Németország), egy erdőség közepén emelkedő sziklamagaslatról tekint Eisenach városára. A 13. században itt élt Árpád-házi Szent Erzsébet, a 16. században itt töltötte száműzetését Luther Márton, és itt fordította le görögből németre a Bibliát, Geothe is többször megfordult itt, majd a fenséges fellegvár adott ihletet II. Lajosnak a neuschwansteini kastély megépítéséhez. 1999 óta az UNESCO világörökség része.

Rózsa az irodalomban

És legyen egy kis irodalmi szekció is.

Szerelemnek rózsafája…
Árnyékában heverek,
Hulldogálnak homlokomra
Illatozó levelek.

Petőfi versének folytatása a linkre kattintva olvasható. 

Móra Ferenc:Rózsák mellé

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük