Rózsa szaporítása ősszel – bevált olvasói praktikák

A rózsát gazdag forma és színvilága, csodás illata igen kedveltté teszi. Szinte alig találunk olyan kertet ahol ne virítana legalább egy tő. A rózsa szaporítása ősszel kecsegtet a legjobb eredménnyel. Olvasónk bevált praktikáit követve biztos a gyökereztetés üvegbúra alatt és a siker nem marad el.

rózsa szaporítása ősszel

A rózsa gondozás szempontjából igen hálás növény. Az öntézésen túl az ápolás kimerül a rózsatövek téli kupacolós takarásában és tavaszi metszésében. Szaporítása viszont már több fejtörést okoz, szaktudást és türelmet igényel.

Az interneten több szaporítási csoda technika is elérhető. A hatásfokuk azonban megkérdőjelezhető. Ezek többnyire hatásvadász cikkek, a módszer eredményessége nem bizonyított, sőt olvasóimnak csak negatív tapasztalatuk van ezekről. Hiába ajánlgatják, még soha senkinek nem sikerült a burgonyában szaporítás. A krumpli elrohadt, a rózsának pedig híre-hamva sem maradt.

Rózsa szaporítása ősszel – gyökereztetés üvegbúra alatt

Kindris Brigitta olvasónk elárulta azt a módszert, amit alkalmazva már több alkalommal sikerrel gyökereztett rózsatöveket ősszel.

Kindris Brigitta: “Gyermekkoromban olvastam a 80-as évek vége – 90 körül a Szabad Föld című újságban. Ezzel azóta is többször sikerült gyökereztetnem rózsákat, éppen múlt ősszel nagynénémnek, van amelyik már bimbósodik. 🙂 Nyár végén, ősszel kb.: 30 – 40 cm (elnyílott vagy elnyíló) “vesszőt” vágok le. Még késő ősszel is lehet dugványozni, egészen a fagyokig.

A felső virág részt levágom, majd alulról haladva leszedem a leveleket a felső kb. 10 – 15 cm-ig, 2 – 3 levél marad. Majd szépen ezt a vesszőt elásom, csak a leveles része marad a föld felszínén. Jól beöntözöm és egy befőttes üveget rakok rá. Picit fel is lehet tölteni az üveg szája körül kívül, úgy 2-3 cm -re miután a beöntözés megtörtént. Az tökéletes, ha az üveg kívül körbe fel van töltve kissé földdel, nem kell pluszban takarni, nem fagy meg.

rózsa szaporítása ősszel - gyökereztetés üvegbúra alatt

Az üveget kíváncsiságból tavasszal meg lehet emelni megnézni a rügyeket, leveleket, de csak nyáron kell véglegesen levenni június körül.”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Kindris Brigittának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük