Házi készítésű permetszerek a természetes módszerek híveinek

A permetszerek fontos eszközök a kertgondozásban, segítik a növények védelmét és egészségének megőrzését. Azonban sok kereskedelmi permetszer vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek környezetre és egészségre is károsak lehetnek. Szerencsére számos házi készítésű permetszer létezik, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, és hatékonyan segíthetnek megoldani a kertproblémákat. Ebben a bejegyzésben egy olvasónk árulta el az általa alkalmazott házi készítésű permetszerek receptjét és alkalmazási módját.

Házi készítésű permetszerek a természetes módszerek híveinek

Hasznos tippek, házi készítésű permetszerek következnek a természetes módszerek híveinek!

Aki ódzkodik attól, hogy a kertjében vegyszereket vessen be, azoknak bizonyára jó hír, hogy a bosszantó levéltetvektől természetes úton is megszabadulhatunk. Lássuk, milyen biztonságos módszerek léteznek a növényeinket szapuló, kellemetlen kerti kártevők megtizedelésére!

Ültetés ésszel, körültekintéssel

Az egyik módja annak, hogy rövid úton megszabaduljunk a levéltetvektől, ha a kerti növények kiválasztásakor eleve okosan járunk el. Olyan növényeket ültessünk például a veteményes sorai közé vagy a virágágyásba, amelyek természetes riasztóként hatnak a levéltetvekre. Nem lesz többé kedvük a féltve nevelgetett zöldségeink, virágaink közelébe merészkedni.

Legyünk tisztában azzal is, hogy bizonyos növények (mint például a padlizsán) sebezhetőbbek lesznek és kevésbé jól viselik a levéltetvek invázióját, ha egyetlen helyre vannak összeültetve a kertben. Ha a kertben több helyen, elszórtan nevelünk padlizsánt, ezzel jócskán megnehezítjük a levéltetvek dolgát, hogy elérjék és megszállják az egyes növényeket.

Növények, amelyek elűzik a levéltetveket

Ha a kertünkben van olyan növény, mint például őszirózsa, amely mondhatni mágnesként vonzza a levéltetveket, jó, ha tartunk mellette olyat is, amelytől irtózni fognak. Termesszünk körömvirágot, sarkantyúkát, napraforgót. A fűszerkertünkbe ültessünk macskamentát, levendulát, oregánót stb. A hagymafélék, köztük a fokhagyma szintén taszítják a levéltetveket.

Így hatnak a házi készítésű permetszerek

Természetes, házi levéltetűirtó permet

Ha a levéltetvek már elárasztották a kertet, fújjuk le azokat saját készítésú, csupa természetes összetevőt tartalmazó permetezőszerrel. Nem bonyolult elkészíteni egyiket sem. A levéltetű elleni ilyen „bio” szerek teljesen ártalmatlanok a környezetre.

Tartsuk azonban szem előtt, hogy ezek a permetlevek nem ugyanúgy hatnak, mint a kémiai alapú permetszerek, ezért rendszeresen és gyakrabban kell alkalmaznunk.

Fokhagyma

A fokhagyma igen hatásos kártevőriasztó. A fokhagymás levéltetűirtó elkészítéséhez tegyünk 3,5-4 liter vízbe 100 gramm összezúzott fokhagymagerezdet. Hagyjuk állni 24 órát. Következő nap hevítsük fel, majd 20 percig főzzük. A permetezéshez a kihűlt főzetet töltsük szőrófejes flakonba.

Vöröshagyma

100 g felszeletelt vöröshagymát keverjünk bele 7-8 liter vízbe. Forráspontig hevítsük, majd főzzük 30 percig. Hígítás nélkül használjuk. Gombás betegségek ellen is alkalmazható. A permetlevet 1 napon belül használjuk fel.

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű, más néven pitypang nem csupán gyomnövény: jó hasznát vehetjük a levéltetvek elleni küzdelemben. Gyűjtsünk kb. 400 gramm gyermekláncfűlevelet, és öntsük fel 10 liter vízzel. Hagyjuk állni legalább 3 órán keresztül, majd permetezzük le a lével jó alaposan a levéltetves növényeket.

Csalán

A csalánt egyebek mellett levéltetű elleni permet készítésére is felhasználhatjuk. A növénnyel óvatosan bánjunk: viseljünk kesztyűt, amikor a leveleit begyűjtjük, mivel a szúrós csalánszőrök érintése fájdalmas kiütést, viszketést okozhat.

Gyűjtsünk 1 kg csalánlevelet éppen nem virágzó növényekről, öntsük fel 10 liter vízzel, és hagyjuk állni 24 órát. Másnap hígítás nélkül használjuk fel: permetezzük le vele alaposan a levéltetvektől szenvedő növényeinket.

Egy másik hatékony módszer a csalán használatára: szedjünk 1 kg csalánlevelet, majd öntsük fel kb. 7-8 liter vízzel. Hagyjuk állni két-három hétig, amíg a folyadék színe áttetsző barnává nem válik. Felhasználás előtt hígítsuk fel: 1 rész oldathoz adjunk 7 rész vizet, majd ezzel permetezzük le a növényeket. A megmaradt oldat tárolható; még 1 hónapig fel tudjuk használni.

rusztikus, romantikus, vidéki kert

További tippek a levéltetvek bio módszerekkel történő kiiktatásához

  • A fertőzött növényekről erős vízsugárral mossuk le a levéltetveket. Ezzel a száz százalékig bio eljárással a levéltetveknek nyoma sem marad.
  • Szintén természetes módszer a levéltetvek kiirtására az illóolajok használata. Bár nem pusztítják el maradéktalanul a levéltetveket, a számukat jócskán lecsökkenthetjük. A borsmenta- és a levendulaolaj kifejezetten alkalmas erre a célra. A jobb hatás érdekében akár össze is keverhetjük a különböző illóolajokat.
  • Ha nem sok levéltetű fedezhető fel a kerünkben, akár kézzel is elpusztíthatjuk azokat. Nyomjuk össze a kártevőket, de előtte húzzunk kerti kesztyűt, mivel igen ragacsosak.
  • Minden esetben növelhetjük a fenti természetes permetszerek hatásosságát bizonyos összetevők – például rovarölő szappan vagy neem olaj – hozzáadásával. Ezek nagyban fokozzák a házi szerek hatását.
  • Csalogassunk a kertünkbe levéltetvekkel táplálkozó hasznos rovarokat! Közéjük tartozik a katicabogár, a zöldfátyolka, az imádkozó sáska vagy a zengőlegyek.
  • A levéltetvek és a hangyák egy csapatban játszanak, ha arról van szó, hogy minden életerő távozzon a kerti növényeinkből. A levéltetvek által kiválasztott mézharmat ugyanis a hangyák egyik kedvenc desszertje, így ha vissza szeretnénk szorítani a levéltetvek számát, a hangyák számát is vissza kell szorítanunk.

A házi készítésű permetszerek remek alternatívát jelentenek a kereskedelmi permetszerekkel szemben, mivel természetes alapanyagokból készülnek, környezetbarátak és hatékonyak. Készítsünk néhányat ezek közül a receptek közül, és próbáljuk ki a kertünkben vagy a ház körül, és élvezzük a környezetbarát és hatékony megoldásokat a kertproblémákra!

Nagyon köszönjük a szuper tanácsokat Szabó Ferencnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük