Rózsa felhasználása, gyógyhatásai

Ha valaki statisztikát készítene, melyik a kertekben leggyakrabban előforduló virág, minden bizonnyal a rózsa állna a lista élén. Már elődeink is igen nagy becsben tartották. Fontos kiegészítője volt az ókori ünnepeknek is. A rózsa felhasználása igen sokrétű, össze is írtam a legjellemzőbbeket.

rózsa felhasználása

A rózsa nagy utat járt be kelet-ázsiai és európai hazájából. Ma már az egész világon kedvelik, termesztik. A rózsák már az ókori görög és római kultúrákban is nagy népszerűségnek örvendtek. A szerelemesek, fontos alkalmakkor az uralkodók, sőt még a csatába igyekvők is rózsakoszorút viseltek. A középkori lovagi történetekben épp úgy jelen vannak, mint a romantikus lány regényekben.

Irodalmi alkotásokban is gyakran találkozunk vele, aminek többnyire vallásos eredete is van. A legismertebb rózsás szent Árpád-házi Szent Erzsébet, akinek a kötényében a szegényeknek szánt elemózsia is rózsává változott, amikor ellenségei le akarták buktatni “pazarló adakozásai” miatt.

A 20. században íródott A Kis herceg címszereplőjének ártatlansággal, nagy gonddal és sok szeretettel ápolt rózsája a ma emberének üzen hitről, szeretetről, reményről.

Rózsa felhasználása, gyógyhatásai

A rózsa fontos szerepet játszik jelkép rendszerünkben: szerelemmel, szeretettel, pozitív érzelmekkel társítjuk. Csodáljuk szépségét, magunkba szívjuk bódító illatát, testünket, lelkünket gyógyítjuk vele. Egyértelműen dekorációs célú felhasználása a legjelentősebb, de nem feledkezhetünk meg gyógyhatásairól sem.

Akárcsak a többi gyógynövényként is használt virág antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító hatású.

A rózsa ehető virág, illatos szirmaiból kitűnő üdítőital és fagylalt készíthető. A rózsalekvár nyugtató, feszültség oldó szerként is ismert.

Illóolaját az aromaterápiában légúti megbetegedéseknél alkalmazzák, de kedvező hatású a szorongásra és rossz közérzetre, változó kedélyállapotra is.

A friss szirmokból rózsavíz vagy erősebb formában rózsaeszencia is készülhet. Az eszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej- és torokfájásra, valamint depresszióra alkalmazhatjuk.

Kitűnő illatosító potpuri alapanyag. Legjobb kora délután, napfényes időben leszedni a szirmokat, mert az illóolaj koncentráció ilyenkor a legmagasabb. Hűvös, száraz helyen, újságpapírral letakarva szárítva őrzi meg leginkább az illatanyagait. Tovább fokozhatjuk még az illatélményt, ha a rózsaszirmok közé illatos fűszernövényeket, pl. mentát, levendulát keverünk.

Köszönöm a megosztásokat!
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 2
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

2 hozzászólás

 1. Mihály Judit, Jucó szerint:

  Kedves Jucó! Az a kérdésem, hogy bármelyik rózsa szirma fehasználható? Válaszod előre is köszönöm! Üdvözlettel, egy másik Jucó. 🙂

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Jucó!

   Igen, bármelyik rózsa szirma felhasználható. Természetesen fontos, hogy egészséges, kártevő és vegyszermentes legyen a rózsa.

   Virágos szép napokat kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük