Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), a tél sztárnövénye

A tél egyik slágernövénye a nevével is telet és boldogságot idéző mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima). Piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon jól illik a karácsonyi ünnepkörbe, nem véletlen a karácsonyi csillag elnevezése sem. Nevezik még lángoló levélnek vagy a karácsonyi éjszaka virágának is. Angol nevét, a Poinsettia-t felfedezőjéről kapta. Az ünnepek elmúltával sokan kidobják a megcsúnyult növényt, pedig nem ördöngösség az újravirágoztatása. Összeszedtem mindent, amit a gondozásáról, újravirágoztatásáról és szaporításáról tudni érdemes.

elvirágzott mikulásvirág

Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) származása

A mikulásvirág a kutyatejfélékhez tartozik, Közép-Amerikából, Mexikóból származik, ahol akár 3-6 méter magasra is megnő. Az indián tisztaság jelképeként ismert virágot a közép-mexikói aztékok termesztették.

Európába kb. 100 éve jutott el, dísznövényként és elsősorban vágott virágként használták. Az 1960-as évek elején még magas növésű cserjeként volt ismert, amelyet nehéz volt lakásban tartani.

A nemesítéseknek köszönhetően ma már egyre több színben és formában elérhető, ennek ellenére továbbra is a piros változat a favorit. Szépségét színes fellevelei adják, fehér vagy sárga apró virágai jelentéktelenek. Fellevelük színe a piroson túl lehet fehér, sárga, krémszínű, világos és sötét rózsaszín, bordó, cirmos. Dupla levelű változatai sem ritkák. A ma kapható nemesített fajták kisebb méretűek, bokrosabb növésűek, így dekoratívabbak és ellenállóbbak.

egészséges mikulásvirág

Mikulásvirág nevelése

A mikulásvirág bár sokan úgy hiszik, nem egy szezonos virág. Sok figyelemmel és ápolással következő télen ismét kivirágozhat.

Nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl meleget, 20 fok feletti hőmérsékleten a levelei gyorsan száradnak és lepotyognak.

Radiátortól távol, ablakban, előtérben, folyosón vagy a lakás egy kevésbé fűtött helyiségében, 15-18 fokon érzi jól magát. Nagyon fényigényes, sötét vagy félárnyékos helyen hamar elpusztul.

Szereti a vizet, ugyanakkor nem viseli el a túlöntözést. Két-három naponta célszerű ellenőrizni a földjét. Ha már kezdene kiszáradni, akkor alulról öntözve vagy felszívatásos módszerrel ajánlott vízhez juttatni. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne álljon alatta víz. A hőmérséklet jelentősen befolyásolja a vízigényét, melegebb lakásban gyakoribb öntözést igényel.

A mészmentes, lágy vizet szereti, időnként tegyünk pár csepp tápoldatot vagy ecetet a langyos vízbe. Két öntözés között érdemes két számmal nagyobb kaspóban tartani, hogy a gyökerek kellőképpen lélegezni tudjanak. Az orchideához hasonlóan szereti a párás környezetet, így meghálálja az agyaggranulátumon vagy kavicságyon tartást, és a kézi párásítást.

mikulásvirág

Mikulásvirág újravirágoztatása

Természetes folyamat, hogy elvirágzás után, január végén, február elején az összes levelét lehullajtja. Ilyenkor egy kis pihenésre van szüksége. Vágjuk vissza a felére (kesztyűben, mert tejnedve allergizáló) és a tápoldatozást teljesen hagyjuk el. A víz mennyiségét is fokozatosan csökkentsük májusig.

A fagyveszély elmúltával ültessük ki fák, vagy bokrok alá, a kert egy árnyékos szegletébe vagy cserepestől tegyük árnyékos helyre. Kezdjük el újra az öntözést és a tápoldatozást. Az első hajtásokat vágjuk vissza, hogy erősödjön. Gondos ápolás mellett nyár végére méregzöld levelű, formás növénynek örvendhetünk.

Szeptemberben ültessük át tápanyag-dús földbe és vigyük be a lakásba. Rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk. Rövid nappalos növény lévén újravirágzásához 14-15 óra sötétségre van szüksége.

Érdemes délután háromtól másnap reggelig kartonpapírral letakarni vagy akár egy szekrény aljába is betehetjük éjszakára. Novemberben számíthatunk az első bimbók megjelenésére és fellevelek beszíneződésére.

Szaporítása

A mikulásvirág magvetéssel való szaporítása szinte lehetetlen. A nagyra nőtt hajtások vízben gyökereztetésével tavasszal vagy nyáron próbálkozhatunk. A hajtásokat levágás után először tegyük meleg víz alá, ez elősegíti a gyökereztetést és meggátolja a tejnedv folyását. Vízben, világos, 20-25°C-os helyen tartva 4-5 hét alatt gyökerezik meg.

Az erőteljes gyökerekkel rendelkező hajtásokat tápdús talajba ültessük. Érdemes 2-3 hajtást tenni egy cserépbe, hogy bokrosabb növényünk legyen. Dugványozással is próbálkozhatunk, bár ez sokkal hosszadalmasabb és nehézkesebb, mint a vízben való gyökereztetés. Ilyenkor pár órán át hagyjuk megszáradni a vágás helyét, csak azután dugjuk földbe.

Mikulásvirág felhasználása

A mikulásvirág nagyon jól használható dekorációs céllal is. Vágott virágként az ünnepi asztal dísze elehet, de egyedi adventi kalendárium vagy egyéb ünnepi dekoráció is készülhet belőle.

Figyelmeztetés: Átültetésekor, visszavágásukhoz használjunk kesztyűt, mert tejszerű nedve enyhén mérgező, allergiát okozhat. Ha a fehér tejnedv mégis rácseppen kezünkre, azonnal mossuk le.

Tudtad? Amerikában közel 170 éve december 12-én ünneplik a mikulásvirág napját. A dátum Joel Roberts Poinsettnek állít emléket, aki Mexikóban szolgált nagykövetként, és onnan vitte haza magával a dísznövényt az Egyesült Államokba. Poinsett, akinek a növény a népszerűségét, és angolul a nevét is köszönheti, 1851. december 12-én hunyt el. 1852-ben az Egyesült Államok Kongresszusa „a mikulásvirág napjának” nyilvánította halála évfordulóját, amelyen sokan ezt a virágot ajándékozzák szeretteiknek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük