Kert rendbetétele, megújítása – hasznos tanácsok a szakembertől

Egy kertnek általában 2-3 évre van szüksége, hogy elérje csúcsformáját. A növények növekedésével azonban egy részük túlságosan elburjánzik, akár ki is nőheti a kertet, míg mások kiöregednek. Ilyenkor elkerülhetetlen a kert rendbetétele, megújítása. Ottl Bernadett kertészmérnök hasznos tanácsai segítenek az elburjánzott kert újjáélesztésében, megújításában. Útmutatásait követve gazos, elhanyagolt kert rendbehozását is elkezdhetjük. Különösen jól jönnek azoknak, akik mostanában vásároltak kertes házat.

kert rendbetétele, megújítása

Kert rendbetétele, megújítása

A kert kialakítása alapos tervezést és növényismeretet is megkövetel. Ma már nagyon jó ingyenes kerttervező programokat és rengeteg jótanácsot találunk az interneten, így magunk is neki kezdhetünk. Aztán pedig folytathatjuk. Mert egy kert sosincs kész, azzal állandóan vannak teendők.

Nézzük is Ottl Bernadett kert megújítási tanácsait, amit a konkrét kert kapcsán adott.

Utcafront rendbetétele

Akár az utcafrontot remekül takarni lehet pusztaszilekkel. Nyugodtan ültessétek sűrűn és vágjátok vissza 2/3-ára. Akkor szépen megindul majd. A lényeg a nyírásban lesz! Ha a tetejét szélesebbre hagyod, mint az alját, akkor hamar leárnyékolja önmagát és felkopaszodik. Ennyi a titok. Meg némi tápanyag utánpótlás, ami nagyon elkélne.

Örökzöldek

A túl nagy tujákat nyugodtan vágjátok derékba, ki fog hajtani. 2 év kell nekik, mire helyre jönnek, de ki fog zöldülni akkor is, ha csak egy törzset hagysz meg félbevágva. Sokszor a fák és a később beültetett tuják már nem férnek el együtt egy idő után, akkor bizony az egyiknek mennie kell. Ha vezeték is megy a terület felett, akkor a jövőre nézve jobb, ha nem a magasra növő marad. Egy erőteljes növekedési erélyű fa ágrendszerével és gyökérzetével is elborít mindent, ha konkurencia nélkül marad. Persze akinek pont az árnyék kell, az megint más tészta.

Ha kivágunk öreg, felkopaszodott, egymással konkuráló fákat, cserjéket, akkor bizony jelentős fényár öntheti el a kert azon részét. Ekkor szembesülünk vele, hogy a talajon bizony semmi nincs. A fűnek már rég hűlt helye és ha a maradék száraz levelet is feltakarítottuk, akkor bizony kezdeni kell vele valamit. Ha sok a fény, akkor jöhet a füvesítés, ha kevesebb, akkor más talajtakaró évelő. Méteng, borostyán, gólyaorr, stb. (A borostyánnal óvatosan, mert gyorsan elborít mindent.)

Az örökzöldek közül akad néhány, amelyik széltében is szereti a rendelkezésére álló teret kitölteni. Ilyenek a terülő borókák vagy a babérmeggy. Bizony terülnek. Elfoglalva járdát, lépcsőt, teraszt. Érdemes alaposan visszavágni. Egy ideig tartható, hogy annyit vágok csak le, ami ténylegesen útban van, böki a könyököm, amikor elmegyek mellette, de a növénynek is jobb és nekünk is kényelmesebb, ha évente egyszer annyira visszametsszük, hogy az éves átlagos fél méteres növekményével se okozzon gondot.

Rejtett kincsek

Minden átalakításra váró kertben fellelni gyöngyszemeket. Egy-egy rég látott évelőt, cserjét, amit akkor találunk meg, mikor kivágtunk mellőle valami agresszív térfoglalót. Ezeket is nyugodtan méltó helyükre ültethetjük vagy egyszerűen visszavágjuk, hadd erősödjenek végre egy kis fényt kapva.

Ha túl nagy, túl vaskos rönköt hagyó fát vágatunk ki – ezzel a saját és háza épségét veszélyeztetve inkább senki se kezdjen – és nincs energiánk kiásni a tönköt, támasztékként használhatjuk futónövényeknél. Viszont tudni kell, hogy ez csak ideiglenes megoldás. 6-7 év múlva győz a korhadás, az enyészet és a hangyák.

Túlszaporulat

Sokaknak ismerős a helyzet, hogy az évek alatt kapott, vett, szaporított növények ellepik a kertet. És tegyük szívünkre a kezünket, nem feltétlenül a magasabbra növő van leghátul és bizony meg lehet találni a jobb szélre ültetett mentából a bal hátsó sarokban is. Ilyen helyeken egy idő után nem lehet megúszni a „robbantást”. Nagy munka, de mindent ki kell szedni, kidobni  vagy elajándékozni a felesleget és szépen, 3-as csoportokban visszaültetni az értékelhető állományt. Ha biztosra akarunk menni, akkor egy totális gyomirtást is végezzünk el a leendő ágyásokon, hogy a sarjak, magok ne kapjanak kedvet tönkre tenni művünket.

Általános jó tanács: hármas csoportokban minden évelő, egynyári és kisebb cserje jobban néz ki, mint magában vagy egyesével szétszórva. Hátsó sorba mehetnek a cserjék. Érdemes kb 1,5 métert hagyni köztük. Kicsit kevesebbet, ha gyorsan fallá akarjátok növeszteni őket. Úgy a legszebb, ha nem egy sorba, hanem cikk-cakkba ülteted. Érdemes az évelők közt lyukakat hagyni, hogy később, ha szeretnétek valamit beültetni, akkor legyen helye.

Rendezettebb képet mutat, ha teszel egy ágyásszegélyt is, akár kövekből kirakva csak vagy szimplán lemulcsozod az ágyást, amit évente meg kell tenni, de sokat dob a látványon.

Nagyon köszönjük Bernadettnek, a bokretagarden.hu tulajdonosának a rengeteg hasznos tanácsot!

Összefoglalva: Az elburjánzott, esetleg gazos kert rendbetétele nem kis feladat és nem árt legalább némi növényismeret hozzá. Nem szabad azonban sajnálni a túlszaporulatokat. Ezek eltávolításával a többi növény fellélegzik. Nemcsak rendezettebb, de látványosabb is lesz a kert.

Tipp: A felesleges növényeket gyökerestől vegyük ki és ajándékozzuk el a szomszédoknak, más növénybarátoknak. Cserébe mi is sok szép növényre tehetünk szert és ezreket spórolhatunk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük