Kisvirágú petúnia gondozása

Kisvirágú petúnia gondozása nem túl bonyolult, ugyanakkor nagyon hálás növény. Bőven hozza apró, színpompás tölcséralakú virágait.

kisvirágú petúnia

Kisvirágú petúnia jellemzése

Származása: a kisvirágú petúnia (Calibrachoa hibridek) feltehetően Brazíliából származik, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, korábban és gyakran még ma is a csüngő petúniák közé sorolják, amelyekkel szoros rokonságban van.

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő, lenyűgöző virágpompával

Virágok: kék, fehér, piros, sárga, narancs, ibolya vagy barackszínűek, tölcsér alakú virágok és gazdag virágzás jellemzi, az igények alapján a választék állandóan bővül.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 30 cm

Habitus: csüngő, körkörösen elterülő hatású, gyakran erős növekedésű

Cserépben nevelhető-e: igen, elsősorban cserépben tartjuk

Virágzási idő: májustól októberig

Kisvirágú petúnia gondozása

Gondozása: napos, vagy enyhén árnyékos helyet kíván. Az új fajták ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Rendszeres öntözést igényel, de semmi esetre se legyen alatta pangó víz. Lehetőleg lágy vízzel, pl. esővíz öntözzük. 1-2 hetente tápoldatozzuk. A fiatal levelek sárgulása vashiányra utal, melyet általában a közeg vagy az öntözővíz magasabb mésztartalma okoz. Nem szükséges tisztogatni.

Május közepétől, 20 – 30  cm-es tőtávolságra ültessük. A közeg alacsony ph-értékű (5,5 körüli) legyen.  Legjobb petúnia földkeverékbe ültetni. Az edénybe tegyünk vízelvazatő drón réteget.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, színgazdagsága miatt számtalan kombinációban jól mutat. Balkonládába, ámpolnába és bélelt függő cserépbe ültethetjük. Ne társítsuk gyenge növekedésű növényekkel, mert elnyomja őket. Jól társítható például nagyvirágú csüngő petúniával, oroszlánszájjal, verbénával, sétányrózsával, kisvirágú bakopával. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük