Legszebb illatos virágú évelő növények

A kertünket évekig díszítő növények ranglistáján igen előkelő helyet foglalnak el az illatos évelő növények. Ezek nem csak szép színükkel, virágformájukkal, hanem csodálatos illatukkal is tartósan a kert ékei. Már mutatom is a legjobb méhcsalogató virágokat.

illatos virágú évelőnövények - levendula

Legszebb illatos évelő növények

Az évelő növények, azaz a virágzó lágyszárú növények a kertek fontos alkotó elemei, fagytűrőek, évről-évre kihajtanak. Elsősorban természetes hatású kertekben kedveletek, de egyes fajtái a modern kertekben is előfordulhatnak.

Az illatos növények ültetésénél nem feledkezhetünk meg a kert egyéb kis lakóiról sem. A legszínpompásabb kert is élettelennek tűnik, ha nem látogatják a repkedő méhecskék és pillangók. Elég csupán pár illatozó virág és máris megjelennek a kert kedves kosztosai a pillangókat és a méhek is.

Az egynyári növények között szép számmal találunk illatozókat, de ezeket minden évben újra kell vetni. A csodatölcsér (estike), a fülesternye (mézvirág), este illatozik intenzívebben, míg például a hajnalkát leginkább a reggeli órákban érdemes szimatolni. A bársonyvirág (büdöske) és kakassarkantyú (szunyogűző) illata nem balzsamos, inkább bántó, de épp ezért alkalmasak a rovarok távoltartására.

A teleltetésre váró növények között is szép számmal találunk illatozókat. Elég csak a mediterrán citrusfélékre, egyes leander fajtákra vagy az angyaltrombitára gondolni. Tartásuknak fontos gátja, hogy fagymentes helyet kívánnak a téli hónapokban.

Az évelőnövények hatalmas előnye, hogy fagytűrőek, ezért nem kell évről évre a magvetéssel vagy teleltetéssel bajlódni. További előnyük, hogy nem túl igényesek, többnyire átlagos talajviszonyokkal és gondozással is beérik.

Évelő növények jellegzetes illattal

További olvasnivalók évelő növényekről

Előző bejegyzésekben ajánlottam már évelőnövényeket az egész éves színpompához, az ültetésükről és gondozásukról viszont nem ejtettem egy szót sem. Már pedig az évelő növények ültetése és ennek szakszerűsége sarkalatos pont a növények megmaradása és további fejlődése szempontjából. Sinka Erika olvasónk, a Zöld Pagony gondos kertésze és tulajdonosa elárulta, milyen praktikákat alkalmaz, amitől sikeres lesz az új növények telepítése.

Az évelő balkonnövények nagyon jó alternatívát jelentenek azok számára, akik egész évben szeretnék zöldellő növényekkel körül venni magukat, ugyanakkor nem nem akarnak vagy tudnak túl sokat bíbelődni a virágokkal. Az igénytelen évelőnövények télen is a szabadban maradhatnak, nem igényelnek teleltetést, beérik a fagymentes napokin adott cseppnyi vízzel. Leginkább a leveleikkel, az ősszel vagy tavasszal nyíló virágaik színpompájával díszítenek. Érdemes beszerezni néhányat, mutatom is évelő balkonnövények leghálásabbjait.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük