Főbb növénycsoportok a kertben

A kert a növények átgondolt elhelyezésétől lesz igazán szemet és lelket gyönyörködtető látvány. Összefoglaltam, hogy milyen főbb növénycsoportok találhatók a harmonikus kertben.

Főbb növénycsoportok a kertben

Főbb növénycsoportok a kertben

Fák: mértüknél fogva a kert legmeghatározóbb elemei. Ültetéskor még általában kisebb szerepet
játszanak, de virágukkal, termésükkel, különleges levelükkel már ekkor is díszíthetnek. A gyümölcsfák nemcsak díszítenek és árnyékolnak, de ősszel terméseikkel is megajándékoznak bennünket.

A fák telepítésénél arra szaámítani kell, hogy fajtától függően az évek alatt hatalmasra nőhetnek, akár ki is nőhetik a kertet.

Cserjék: A fáktól jóval kisebb méretűek, inkább terebélyesek, ezért a kert térszerkezetét alapvetően a cserjék határozzák meg. Csoportokban vagy magányosan ültetve más-más funkciót látnak el.

Évelőnövények: A virágzó lágyszárú növények fagytűrőek, évről-évre kihajtanak. Elsősorban természetes hatású kertekben kedveletek, de egyes fajtái a modern kertekben is előfordulhatnak.

Hagymás-gumós növények: a kertünkben legkorábban nyíló virágai a tavaszi hagymások.  A hóvirág, nárcisz, krókusz, tulipán, fürtös gyöngyike és társaik hagymáit szeptember küözepétől az első fagyokig kell a földbe ültetni. Igen kedveletk a nyáron virágzó fajták (díszhagyma, császárszakáll, liliom) is.

Ültethetjük őket a gyepbe, fák, bokrok alá, de cserépben is jól érzik magukat. Önállóan, vagy más növényekkel összeültetve az erkélyen is jól mutatnak.

Egynyáriak: Bár rövid ideig vendégeskednek a kertben, élénk színükkel igen meghatározó elemei a kertnek. Többnyire évről évre újra kell vetni őket. Sok fajta, például az illatos ternye, csodatölcsér, aranymák elszórja a magját, így magától ki kell tavasszal.

Kúszónövények: indáikkal, hajtásaikkal támasztékra, falra futtatható növények. Kiválóan alkalmasak kerítések, támfalak takarására, pergolák, lugasok díszítésére. Személyes nagy kedvencem az illatos japán lonc.

Örökzöldek: A fák és cserjék között egyaránt találunk örökzöldeket és lombhullatókat.  Az örökzöldek egész évben megőrzik lombjukat, egész évben zöldellnek, terméseikkel,
virágaikkal követik az évszakok változásait.

Talajtakaró növények: fű helyett érdemesebb alacsony növekedésű évelőket, cserjéket választani.
Általában az árnyékos helyet kedvelik. Szépen mutatnak és árnyékukkal megakadályozzák a gazok előbújását.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük