Főbb növénycsoportok a kertben

A kert a növények átgondolt elhelyezésétől lesz igazán szemet és lelket gyönyörködtető látvány. Összefoglaltam, hogy milyen főbb növénycsoportok találhatók a harmonikus kertben.

Főbb növénycsoportok a kertben

Főbb növénycsoportok a kertben

Fák

Mértüknél fogva a kert legmeghatározóbb elemei a fák. Ültetéskor még általában kisebb szerepet
játszanak, de virágukkal, termésükkel, különleges levelükkel már ekkor is díszíthetnek. A gyümölcsfák nemcsak díszítenek és árnyékolnak, de ősszel terméseikkel is megajándékoznak bennünket.

A fák telepítésénél arra szaámítani kell, hogy fajtától függően az évek alatt hatalmasra nőhetnek, akár ki is nőhetik a kertet.

Egy zöldellő kert szemet gyönyörködtető látvány, a nyugalom szigete. A csöppnyi kis oázis ugyanakkor finomságokkal is szolgálhat. Ugyan egész évben vásárolhatunk különféle zöldségeket, gyümölcsöket, ám a saját kertünkben, saját verejtékes munkánkkal megtermelt, napsugártól zamatos gyümölcsnek nincs párja. Miért ne lennének gyümölcsök a kertben? Mutatom, hogy válassz gyümölcsöket a kertbe.

A hangulatos tiroli településeken a muskátlizuhatagok mellett a kiterített és falra felfuttatott gyümölcsfákra szoktak leginkább rácsodálkozni a magyar turisták. A jó példa ragadós, így már hazánkban is egyre népszerűbb a kordonos gyümölcsfa nevelés. A futtatórácson nevelt fák helytakarékosak, mutatósak és ráadásul igen bőségesen teremnek. Olvasónk képekkel illusztrálva mesélt a kedvenc kordonos szilvafájának kialakításáról és gondozási tapasztalatairól.

Cserjék

A cserjék a fáktól jóval kisebb méretűek, inkább terebélyesek, ezért a kert térszerkezetét alapvetően a cserjék határozzák meg. Csoportokban vagy magányosan ültetve más-más funkciót látnak el.

Legnagyobb örömömre egyre többen rájönnek, hogy nem a tuja a legjobb választás, ha növénykerítést szeretnének kialakítani a kertben. A sövénykerítés ideális növényei gyorsan nőnek, sűrűsödnek és jól formálhatók. Megfelelő növényválasztással hétről hétre változó, tavasztól őszig virágzó, színes, illatos vagy lombdíszt adó kerítésünk lehet, amelyet ráadásul a pillangók is előszeretettel látogatnak. Mutatok néhány alacsony, és magasra növő lombhullató cserjét, és lomblevelű örökzöldet, amelyek különösen alkalmasak kerti sövény kialakításához, és ideális természetes zöld falat képeznek a kertünk köré. Vessünk véget a tuja egyeduralmának és legyen örökzöld kerítés a kertben a tuja sövény helyett!

Évelő növények

A virágzó lágyszárú növények fagytűrőek, évről-évre kihajtanak. Elsősorban természetes hatású kertekben kedveletek, de egyes fajtái a modern kertekben is előfordulhatnak.

A kertünket évekig díszítő növények ranglistáján igen előkelő helyet foglalnak el az illatos évelő növények. Ezek nem csak szép színükkel, virágformájukkal, hanem csodálatos illatukkal is tartósan a kert ékei. Már mutatom is a legjobb méhcsalogató virágokat.

Ajánlottam már évelő növényt az egész éves színpompához, akkor az ültetésükről és gondozásukról viszont nem ejtettem egy szót sem. Már pedig az évelőnövények ültetése és ennek szakszerűsége sarkalatos pont a növények megmaradása és további fejlődése szempontjából. Sinka Erika olvasónk, a Zöld pagony gondos kertésze és tulajdonosa elárulta, milyen praktikákat alkalmaz, amitől sikeres lesz az új növények telepítése.

Hagymás- és gumós növények

A kertünk legkorábban nyíló virágai a tavaszi hagymások.  A hóvirág, nárcisz, krókusz, tulipán, fürtös gyöngyike és társaik hagymáit szeptember küözepétől az első fagyokig kell a földbe ültetni. Igen kedveletk a nyáron virágzó fajták (díszhagyma, császárszakáll, liliom) is.

Ültethetjük őket a gyepbe, fák, bokrok alá, de cserépben is jól érzik magukat. Önállóan, vagy más növényekkel összeültetve az erkélyen is jól mutatnak.

A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A hagymás és gumós kisokosba összegyűjtöttem mindent, amit a hagymás és gumós virágokról tudni kell az ültetéstől a gondozáson át a teleltetésig és szaporításig. A legismertebb növények gondozását részletesen is bemutatom.

Egynyáriak

Bár rövid ideig vendégeskednek a kertben, élénk színükkel igen meghatározó elemei a kertnek. Többnyire évről évre újra kell vetni őket. Sok fajta, például az illatos ternye, csodatölcsér, aranymák elszórja a magját, így magától ki kell tavasszal.

A tavasz után hirtelen beköszöntő meleg hatására mind az ősszel, mind a tavasszal ültetett árvácskák kezdenek tönkremenni. Ezeket sajnos megmenteni nem tudjuk. Érdemes azonnal egynyári virágokra cserélni az árvácskákat, hogy egész őszig virító virágaink legyenek, amiket aztán ősszel ismét árvácskákra cserélhetünk. Így gyakorlatilag egész évben virágos lehet az erkély. Már is mutatom, melyek a leghálásabb egynyári növények az árvácskák helyére.

Kúszónövények

A küszünövények indáikkal, hajtásaikkal támasztékra, falra futtatható növények. Kiválóan alkalmasak kerítések, támfalak takarására, pergolák, lugasok díszítésére. Személyes nagy kedvencem az illatos japán lonc.

Örökzöldek

A fák és cserjék között egyaránt találunk örökzöldeket és lombhullatókat.  Az örökzöldek egész évben megőrzik lombjukat, egész évben zöldellnek, terméseikkel,
virágaikkal követik az évszakok változásait.

Ha azt mondom, hogy örökzöld a kertbe, szinte mindenkinek csak az egyre több bosszúságot okozó tuja jut eszébe. Sokkal szerencsésebb lenne, ha hazánkban is őshonos fajokat választanánk, vagy legalább olyanokat, amelyek jól alkalmazkodnak a mi éghajlati viszonyainkhoz. Már is mondom, milyen örökzöldeket ültess az unalomig ismert tuja helyett!

Talajtakaró növények

Fű helyett érdemesebb alacsony növekedésű évelőket, cserjéket választani. Általában az árnyékos helyet kedvelik. Szépen mutatnak és árnyékukkal megakadályozzák a gazok előbújását.

A talajtakaró növények épp olyan jó szolgálatot tesznek a kertben, mint a mostanában divatos mulcs. Olvasóm segítségével bemutatom a sokak által méltánytalanul elfelejtett, jobb sorsra érdemes csodálatos talajtakaró növényeket.

Gyógy- és fűszernövények

Úgy gondolom, hogy nem hagyhatom ki a kert egészségőreit, a gyógy- és fűszernövényeket sem, hisz ezek egyik kertből sem hiányozhatnak.

Nyáron tobzódunk a fenséges ízekben. A kert és a balkon fűszernövényei magukba szippantják az éltető napsugarakat és illatok és ízek formájában adják tovább nekünk. Fűszernövény kisokos összeállításával szeretném segíteni a saját fűszerkert kialakítását az erkélyen vagy kertben. Mindent beleraktam, amit tudni érdemes a fűszernövényekről a magvetésüktől a tartósításukon át a felhasználásukig. Azt is elmondom, hogy az ínséges téli hónapokban hogy gondoskodhatsz a fűszer-utánpótlásról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Szélné Kovács Julianna szerint:

  Szeretném azoknak a névsorátátni akiktől virágokat lehet kérni. Szombaton voltam a találkozón .Vittem virágokat sok mindenki em örömöt okozva .Sajnos nem kaptam olyan virágokat , amilyet szerettem volna. Mert mi cég másnak hozták.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Julianna!

   A növénycserék előzetes leegyeztetéséhez van egy Facebook csoportunk, ott lehet megbeszélni a cseréket.
   Itt tudsz csatlakozni a csoporthoz:
   https://www.facebook.com/groups/11balkonada
   A tavaszi találkozónak majd lesz egy újabb csoportja, amint megvan azidőpont, jelezni fogom itt a Balkonada blogon is és az állandó Facebook csoportunkban, a Burjánzó balkonok és kertekben is.
   Itt tudsz csatlakozni az állandó csoportunkhoz:
   https://www.facebook.com/groups/balkonada/
   Virágos szép napokat kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük