Viszlát vakondok és vakond gondok – olvasói praktikák

Kár lenne tagadni: a kertben megjelenő vakond közel sem olyan kedves és szeretetre méltó, mint gyerekkorunk kedvenc mesefigurájaként láttuk. Nincs színes kertésznadrágja és rengeteg kárt okoz a kertekben. Tavasszal szinte minden kertben megjelennek a vakondok és a vakond gondok. A hívatlan vendégek feltúrják a veteményest, a díszkertet, az elültetett palántákat kifordítják. Ugyanakkor hasznos és védett állatok. Olyan olvasói bevált praktikákat hoztam, amelyekkel a békés egymás mellett élés jegyében távoltartható a vakond a kertünktől. 

vakond gondok

Viszlát vakondok és vakond gondok

Mit kell tudni a vakond életmódjáról?

A vakond fél méterrel a földfelszín alatti járatokban téli álmát alvó, 18-20 cm-re növő vakond tavasszal szaporodik és jelenik meg a kertekben. Négy-öt kölykének élelmet keresve sok kárt okoz, de ugyanakkor nagyon hasznos is.

Elpusztítja a talajban élő és károsító cserebogár pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat. Megfogja és elfogyasztja a járatába került házi egeret és mezei pockot. Nagy kedvence a földigiliszta, az egyik leghasznosabb talajlakó, aki lazítja, forgatja a termőföldet. 

Legfőbb ellensége a gólya, amely hosszú csőrét belefúrja a vakondtúrásba és élve nyeli le a kis állatot. A macska és a kutya sem igazán tűri meg a kertben.

Ha szeretnénk a kertünktől távol tartani a vakondot, egy tényt ne felejtsünk el: a vakond védett állat. Elpusztítása tehát bűncselekmény. 

Volt, nincs: vakond gondok

A legtöbb vakond elleni módszer a kis állatok különleges szaglását és hallását alapul véve alakult ki.

A Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoport tagjai elárulták a náluk bevált trükköket.

„Nekünk a kávézacc segített. Beöntöttük a lyukba, nem ártott a környezetnek, a vakond pedig elvándorolt.”  

Nagyné Piroska: „Lehet kapni napelemes vakond riasztót, ami egy kis rezdülésre sípol. 50 m távolságig van hatása. Nekem ilyen van és azóta nincs vakond. Praktikerben vettem 3600ft volt. Nekem bevált. Vagy 3 éve van nekem, azóta a füvem nem túrja ki a vakond. Volt amikor durta a földet az elkezdett sípolni és utána nem látunk semmit. Nekem két db van éjjel is sípol.”

Kiss Ilona: „Vizsla … igaz kerted sem lesz … . Komolyra fordítva a szót, van egy bevált módszer, vegyszermentes, olcsó, csak csúnya: kis vékony üreges csövet leversz kicsit a földbe, és egy műanyag üdítős flakont fordítasz rá. Kb 15-20 méterenként körbeveszed a kertet.”

Ani Fsg: „A napelemes sípoló szörnyűség viszonylag jó megoldás, ha szakaszos sípolásra van állítva, így éjjel is működik. Több darab egyszerre. Tökéletes módszer nem létezik, vagy inkább úgy mondanám, már nem hiszek benne.”

Sáfiné Simkó Zsuzsanna: „Többen esküsznek a földbe süllyesztett sörös (vagy bármilyen fél literes) üvegre, ők a vakondtúrásba dugják úgy, hogy félig kiáll a földből. Állítólag belefütyül a szél és az visszhangzik a vakondnak. Nálam is sok a vakondtúrás az idén, csak ott nincs ahol az a bizonyos ronda vakondűző növény már kihajtott!”

Müller Ferencné Marika: „Én a vakondtúrás lyukjába fiatal bodza ágat dugok. Elűzi őket, régóta így csinálom. Egy öreg néni tanácsolta. Nekem bevált.

Rajcsányi Éva: „Fokhagyma gerezdeket kell beledobni a járatba, elűzi a vakondot. Érdemes kipróbálni, nálunk hatásos.”

Harangozóné Tordi Mária: „Nekem a mésztej vált be, amivel egyébként meszelni szoktunk. 0,5 l/lyuk, a földet pedig visszataposom. Nem tudom a magyarázatát, de hatásos.”

Stadler Józsefné: „Jó a lyukba az őrölt bors is,vagy a savanyúság leve a fűszerekkel együtt.”

„Nekünk a sörösüveges módszer jött be nagyon. Parkosított kertünk van, utáljuk, ha feltúrja a gyepet a vakond. Elástunk a kert pár pontján olyan klasszikus sörösüvegeket (tehát amik tényleg üvegből vannak, hosszú a nyakuk, stb). Nyakkal felfelé ássátok el, a szája kb 10 cm hosszan álljon ki a földből.

Az üveg legyen üres (időnként ki kell öntögetni belőlük a vizet majd). Ebben a legkisebb légmozgás is olyan zúgást kelt, amit a vakond a föld alatt zavarónak, ijesztőnek érzékel, így elkerüli a kertet.

Ha a kert széleire teszitek az üvegeket, ami logikus, és barnát vagy zöldet használtok (környezettől függően, tehát növény közé, vagy homokba kerül), akkor észrevétlen, semmi esetre sem zavaró látvány, és mégis hatásos. Most télire kiszedtük a mieinket a földből, hát szinte rögtön keletkezett 4 bazi nagy túrás. Úgyhogy ma visszaásom őket, amíg nem fagy.”

Nagyon köszönöm az olvasóknak a tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Dr Serestyén Klára szerint:

    szeretnék két zold es két lila edenyt és ezer füszernövénest is…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük