Talajtakaró növények mulcs helyett – olvasó tanácsok

A talajtakaró növények épp olyan jó szolgálatot tesznek a kertben, mint a mostanában divatos mulcs. Olvasóm segítségével bemutatom a sokak által méltánytalanul elfelejtett, jobb sorsra érdemes csodálatos talajtakaró növényeket.

talajtakaró növények

Legszebb talajtakaró növények

Mulcs vagy talajtakaró növény a jobb választás?

Hazai kiskertekben is egyre népszerűbb a mulcs. Sokan csupán esztétikai értéke és divatos volta miatt választják. A mulcsnak a legjobb tulajdonsága azonban az, hogy elfedi a talajt, ezzel  akadályozza a párolgást és a föld kiszáradását. Másik nagy előnye pedig, hogy segítségével jelentősen csökkenthető, vagy akár meg is szüntethető a gyomosodás, mert fény hiányában a gaz nem él meg.

A talajtakaró évelők fő jellemzője, hogy gazdaságos és dekoratív megoldást nyújtanak díszkert kialakításhoz vagy a kert kihasználatlan, fák alatti felületeinek beültetésére. Alkalmasak előkertek, szikrakertek csinosítására, kerti utak szegélyezésére vagy épp kerítés melletti sávok létrehozására. Az alacsony termetű, elterülő növények gyorsan szaporodnak, így hamar beterítik a terültet.

A talajtakaró növények épp olyan jó szolgálatot tesznek a kertben, mint a mostanában divatos mulcs. A mulccsal szembeni hatalmas előnyük, hogy évszakonként más-más képet mutatnak, változatosságot, színt és illatot és ezzel életet visznek a kertbe.

Ennyi bevezető után ismerd meg Hajas Irénke kedvenc talajtakaró növényeit!

Talajtakaró növények bemutatása

„Madárhúr – évelő növény. Szeretem, a levele is jól mutat miután elvirágzott.

A sárga virág indás varjuháj, mellette kaukázusi ikravirág. Örökzöld varjuháj, a varjuhájfélékhez tartozik. Sedum tosaense, többféle van, pl. borsos, fehér, angol, stb. Kaukázusi ikravirág. Szokták májusi violának is hívni, korábban Szentgyörgy virágként ismertem, mert György nap körül virágzik.

Szívlevelű bőrvirág az előtérben és a kék szépség az örmény györgyike.

Pázsitviola, nemsokára nyílik.

Oregánó. Magjáról egyre szaporítja magát. Én tőosztással kaptam, úgy is nagyon szapora, de úgy látom, itt-ott szaporodik, azért gondoltam hogy magról is kikel.

Kövirózsa

pozsgások gondozása

Páfrány, nefelejcs, kankalin.

A gyöngyvirág gyorsan terjed, a kis téli meténg is jól takar. És hát a nyuszifül.

Nagyon köszönjük Irénkének a növények ajánlását!

Szintén jó talajtakaró a borostyán, a tűzgyöngyvirág, az illatos gólyaorr, az édes tüdőfű, a kőtörőfű, az árnyliliom, a talajtakató rózsa, de a cserjék között is szép számmal találunk ilyeneket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük