Korallvirág virágoztatása – olvasó praktikák

A korallvirág virágoztatása nem túl bonyolult, egy-két apró trükkel akár egész évben virágzó dísze lehet a lakásunknak. Olvasóink segítségével most felfedjük a titkot, amivel bárki is dúsan virágzó és csodálatos növényt nevelhet.

korallvirág virágoztatása

Korallvirág gondozása

A Madagaszkár szigetéről származó korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) igen fényigényes faj, csak napos és világos helyen érzi jól magát és itt hajlandó virágba borulni. A mikulásvirághoz hasonlóan sötét nappalos növény, azaz a virágzáshoz időszakonként minimum 12 órára sötétben kell tartani. Jól alkalmazkodik a hőmérséklethez, plusz 10 és 25 között bármit elvisel, de virágot csak 16 fok fölött hoz. Jól bírja a száraz levegőt is, így lakótelepi lakásokban is megél.

Nem szereti a túlzott locsolást, a földjét hagyjuk mindig kiszáradni két locsolás között, hisz pozsgás leveleiben bőségesen tárol vizet. Két hetente virágzás segítő tápoldatot is adjunk neki.

Az elnyílt virágzatot azonnal csípjük vagy vágjuk le és a zöld részt is metsszük meg, ezzel  biztosíthatjuk a növény szép formáját és az újravirágzást. Átültetéskor lazább szerkezetű, tőzeges virágföldet válasszunk.

A tavaszi fagyok elmúltával, amikor a hőmérséklet már állandóan 10 fok felett van, kihelyezhető a kertbe vagy balkonra, a tűző naptól viszont óvjuk. Ősszel időben vigyük vissza a lakásba, mert 10 fok alatt tönkre megy.

korallvirág virágoztatása

Jöjjenek az olvasói tanácsok!

Korallvirág virágoztatása – olvasói tanácsok

Vadady Mária:”A napfényes helyet szereti, nyáron ki lehet tenni a szabadba is. A virágzáshoz nem árt virágzást segítő táppal locsolni. Egy biztos, hogy sok napsütés kell neki. Amikor virágboltos voltam, az ott lenyílottakat megcsipkedtem, hazahoztam és virágzós tápot adva nekik a teraszon újra virágba borultak. (Eladhatóvá.) Egészen a fagyokig kint voltak, némelyik levele már színesedett, de bírták. De bent sosem sikerült, valószínű rossz gazdája voltam a túlgondozós természetemmel. Valamelyik virágos csoportban olvastam hogy van aki csak ezzel ültette be nyárra a ládáit a nagyon napos ablakában.”

Turánné Szolnoki Valéria:”Húsvétra kaptam, karácsonyra és az új évre megint kinyílott. Ugye milyen szép! Mikor beviszem az enyém is sok levelet lehullajt, és egyszer csak abbahagyja, gondolom meg kell szokniuk a hely és a levegő váltást. Nekem a pincében is vannak hatalmas példányok, évek óta ott teleltetem, már jönnek a végén a hajtások. Egész nyáron virágozni szoktak.

Kithné Mohácsi Beatrix:”A hideget nem szereti, attól hullik le a levele. Én nyáron mindig kiültetem az enyémeket, rengeteget nőnek olyankor. Elvileg most virágzik, de ha télen letakarjuk, rábírhatjuk a virágzásra ismét. Csak olyankor nagyon szereti a tápoldatot. Nálam most kezd nyitni az egyik, a másik meg olyan aktiv korszakában van, hogy a kis oldal hajtásain jönnek a gyökerek. Ha melegebb lesz, ültetem ki őket.”

Géczi Erzsi:”Nagyon szép kis virág! Nekem is van. Nemsokára virágzik. Akkor majd én is felteszem. Nyáron hajtattam két másik cserépben és hatalmasra nőttek a szabadban. Sajnos idebent lehullajtották a leveleiket. Valószínű, hogy nem kaptak elég fényt. Le kell csipkedni a virágokat, ha elnyílott és meg is kell „metszeni”, visszavágni, akkor előbb-utóbb virágozni fog.”

A virágoztatás titka tehát: mindig vágjuk le az elnyílt virágokat, rendszeresen metsszük, napos helyen tartsuk, időszakonként biztosítsunk sötétséget és tápoldatozzuk rendszeresen.

Nagyon köszönöm az olvasóknak a hasznos tanácsokat és fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

 1. Bálint Erzsébet szerint:

  Az enyèmet nagyon szereti a levèltetű.Mindent kiprobáltam házilag de dikertelenül.

 2. EVA Krausz szerint:

  Evek ota probalkozom a koralviraggal, sajnos sikertelenul. Miutan megveszem a gyonyoru cserepeket, szinte napokon belul hervadni kezd, majd ledobja a megfonnyadt leveleit. Eszak nyugati fekvesu teraszon tartom, napot nem kap. A nappali homerseklet nyaron meghaladja a 32-35 fokot. ejjelre lehul 25-28 fokra. Kerem adjanak tanacsot mit tegyek, hogy sikeruljon a viragaimat eletbe tartani. Elore is koszonom.

  • Nagy Jucó szerint:

   Szerintem ez túl melege van. Időnként bele kell törődni, hogy vannak olyan növények, amelyeknek nem tudunk megfelelő körülményeket biztosítani. De hát annyi sok szép virág van még!
   Minden jót kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük