Korallvirág jellemzése, gondozása, szaporítása, újravirágoztatása

A színes, apró virágaival díszítő korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) januártól júniusig a szobák éke lehet. Nyárra kiültethető a kertbe, erkélyre, teraszra, vagy balkonládába. Ápolásával nem kell sokat bajlódni. A korallvirág gondozása nem nagy kihívás, néhány szabályt azonban be kell tartani, hogy hosszú ideig örvendhessünk dúsan virágzó szépségének. A fagyok elmúltával érdemes kirakni a kert árnyékos részére.

korallvirág

Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) származása, jellemzése

A korallvirág (Kalanchoe) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe, ezen belül a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába és a korallvirágformák (Kalanchoideae) alcsaládjába tartozó típusnemzetség.

Az eredetileg Madagaszkáron őshonos korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) ma már Afrika más részein és Ázsiában is előfordul a természetben.

Nem tévesztendő össze a korallkának is hívott korallkatusszal.

Sötétzöld, húsos levelei sok nedvességet tartalmaznak és képesek raktározni. Négy szirmú virágai a levelek fölé magasokdank. A virág lehetnek szimplák vagy teltek. Színüket tekintve pirosak-vörösek, fehérek, narancs-citromsárgák, rózsaszínűek, vagy vajszínűek is.

Lassan fejlődik.

Korallvirág gondozása

Helyigénye

A korallvirág egyik legfontosabb igénye a fény, csak napos és világos helyen hajlandó virágba borulni. Jól alkalmazkodik viszont a környezet hőmérsékletéhez, plusz 10 és 25 között bármit elvisel. Jól viseli a száraz levegőt is, így lakótelepi lakásban is tarthatjuk.

Öntözös, tápoldatozás

A szukkulensek közé tartozik, pozsgás leveleiben bőségesen tárol vizet, ezért nem igényli a túlzott locsolást. Két locsolás között a földjét hagyjuk kiszáradni, tápoldatot két hetente adjunk neki.

A szabadban, kánikulában gyakoribb öntözést kíván.

Korallvirág metszése, teendők elvirágzás után

Az elnyílt virágzatot csípjük vagy vágjuk le. Ezzel nemcsak megszépül a növény, de az újabb virágzást is elősegítjük.

A zöld részt is nyugodtan metsszük meg, ezzel formázhatjuk, biztosíthatjuk a növény szép, kompakt formáját és ez is segíti az újravirágzást.

Amikor a hőmérséklet már állandóan 10 fok felett van, kihelyezhető a kertbe vagy balkonra, a tűző naptól viszont óvjuk. Ősszel időben vigyük vissza a lakásba, mert 10 fok alatt tönkre megy. Télen akár pincében is teleltethetjük, ha nem fér be a lakásba.

A ki, illetve beköltöztetést időnként megsínyli és lehullajtja a leveleinek egy részét. Ettől nem kell megijedni, ez átmeneti jelenség, rövid idő alatt regenerálódik.

Korallvirág átültetése

Mielőtt a szabadba visszük, érdemes átültetni. Lazább szerkezetű, tőzeges virágföldet válasszunk.

legszebb szobanövények - korallvirág virágoztatása

Korallvirág virágoztatása

Sötét nappalos növény, azaz a virágzáshoz időszakonként minimum 12 órára sötétben kell tartani. Fontos, hogy bár jól viseli a hideget, virágot csak 16 fok fölött tartva hoz.

Újbóli virágoztatásához mindig vágjuk le az elnyílt virágokat, rendszeresen metsszük, napos helyen tartsuk, időszakonként biztosítsunk sötétséget és tápoldatozzuk rendszeresen.

A virágoztatásával kapcsolatban olvasóink is megosztották már a tapasztalataikat, amelyeket az alábbi képre kattintva olvashatsz.

Korallvirág szaporítása

A korallvirág a növekedési időszakban levél- vagy hajtásdugványról szaporítható. Vágjunk le egy 5-8 centis szárat, majd erről távolítsuk el az alsó leveleket. Laza szerkezetű talajba, jó mélyre ültessük, úgy hogy a levelek helye a talajba kerüljön. Nem kíván sok vizet, de azért ne hagyjuk kiszáradni. Meleg, de árnyékos helyen 2-3 hét alatt begyökeresedik. További 3 hétig még tartsuk jó meleg helyen.

Korallvirág kártevői és betegségei

Jellemzően igénytelen növény, de a levéltetvek, és a pajzstetvek előszeretettel látogatják, ellenük felszívódó szerekkel vehetjük fel a harcot.

Túlságosan alacsony hőmérsékleten lehullajtja a leveleit.

Túlöntözésre vigyázni kell, mert gyökérrothadást okoz, ami a növény halálához vezet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Dani Gáborné szerint:

  Sajnos nekem ritkán nyílik én ma ki raktam teraszra nem tudom jót tettem e vele most tele van bimboval élestös löttyel szoktam minden virágokat locsolni

  • Balkonada szerint:

   Szerintem egy kicsit korai még a szabadba tenni a korallvirágot. Az élesztős lötty viszont jó megoldás.
   Sok sikert és virgos szép napokta kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük