Sivatagi rózsa (Adenium) gondozása, virágoztatása

A sivatagi rózsa gondozása sok fejtörést okozó, ennek ellenére igen kedvelt növény. A gyönyörű virágú és érdekes törzsű növény lassan fejlődik és ha nem megfelelően gondozzuk, a virágzása is elmarad. Túlöntözéssel okozhatjuk a legnagyobb bajt. Ellenben, ha minden jól csinálunk, gyönyörű virágokkal hálálja meg.

sivatagi rózsa

sivatagi rózsa (Adenium) Kelet-Afrikában és Szaúd-Arábia északi részén honos. A pozsgás növény a teljes napfényt kedveli és rendkívül szárazságtűrő.

Sivatagi rózsa gondozása

Mindig a lakás legmelegebb és legvilágosabb részén tartsuk.

Növekedési időszakban, májustól októberig nevelhetjük szabadban, akár tűző napon is. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne érje túl sok eső. Legideálisabb hely számára egy télikert, fedett terasz vagy erkély.

Csak akkor rakjuk ki a szabadba, ha az éjszakai hőmérséklet is tartósan 10 fok felett van. Ahogy ősszel hűl a levegő, vigyük be napos, meleg helyre. Ne ijedjünk meg, ha ilyenkor lehullanak a levelek, nyugalmi periódusban ez teljesen normális jelenség. A pihenő időszakban is minimum 15 C° -ot igényel. Ha 15-20 C° közötti hőmérsékletet tudunk biztosítani, akkor egyáltalán nem szabad öntözni. 20 C° felett teleltetve havonta adjunk neki egy kevés vizet.

Évenkénti átültetésével gyorsíthatjuk növényeink fejlődését. Legyünk óvatosak, mert a vékonyabb gyökerek igen sérülékenyek. A talaja legyen jó, a virágföldhöz keverjünk homokot vagy durva szemcséjű kőzettörmeléket.

Elsősorban magvetéssel szaporítható, de próbálkozhatunk a dugványozással is.

Sivatagi rózsa olvasói tanáccsal

Fink Orsolya, a fotón is látható csodálatos sivatagi rózsa tulajdonosa is adott néhány gondozási tanácsot.

“A piacon vettem egy idős bácsitól legalább öt éve. Tőle kaptam a gondozásról szóló tippeket is. Egészen mást mondott, mint amit a szakkönyvekben láttam, de bevált. Orchidea tápoldatot kap. Minden nap kap egy korty vizet, és mindegyikben van tápoldat, de csak fele annyi mint amennyi a csomagoláson van. Nyáron a legmelegebb helyre rakom a szabadba, este öntözöm. Melegben teleltetem a lakásban. A legmelegebb helyen, a fűtőtestnél. Úgy vettem észre, hogy ahogy csökken a fény mennyisége úgy dobálja le a leveleit. Tavaszra alig van levele.”

Nagyon köszönöm Orsolyának a fotót és a tanácsokat!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 446
  • 245
  •  
  •  
  • 446
  •  
  • 245
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük