Sivatagi rózsa (Adenium) gondozása, virágoztatása

A csodálatos virágokkal ékeskedő sivatagi rózsa (Adenium) gondozása sok babusgatást igényel, ennek ellenére igen kedvelt növény. A gyönyörű virágú és érdekes törzsű növény lassan fejlődik és ha nem megfelelően gondozzuk, a virágzása is elmarad. Túlöntözéssel okozhatjuk a legnagyobb bajt. Ellenben, ha mindent jól csinálunk, minden évben gyönyörű virágokkal hálálja meg a gondoskodást.

sivatagi rózsa

sivatagi rózsa (Adenium) Kelet-Afrikában és Szaúd-Arábia északi részén honos. A pozsgás növény a teljes napfényt kedveli és rendkívül szárazságtűrő.

Sivatagi rózsa igényei, gondozása

A sivatagi rózsa – ahogy a származásából is sejthető – igen szereti a meleget és a napfényt. Mindig a lakás legmelegebb és legvilágosabb részén tartsuk. Vízigénye pedig nem túl nagy, amire a vastag törzséből is következtethetünk. Ritkán és kevés vizet adjunk neki, hisz a törzsében és a levelekben képes tárolni a nedvességet.

Növekedési időszakban, májustól októberig nevelhetjük szabadban, sőt itt érzi igazán jól magát. Akár tűző napra is tehetjük. A hosszú tél után tavasszal érdemes fokozatosan szoktatni a napfényhez, mert a

Arra azonban ügyeljünk, hogy ne érje túl sok eső. Legideálisabb hely számára egy télikert, fedett terasz vagy erkély.

Csak akkor rakjuk ki a szabadba, ha az éjszakai hőmérséklet is tartósan 10 fok felett van. Ahogy ősszel hűl a levegő, vigyük be napos, meleg helyre. Ne ijedjünk meg, ha ilyenkor vagy bármikor a teleltetés során lehullanak a levelek, nyugalmi periódusban ez teljesen normális jelenség. Viszonylag sötét helyen akár az összes levelét is lehullajthatja.

Teleltetése

A pihenő időszakban is minimum 15 °C -ot igényel. Ha 15-20 C° közötti hőmérsékletet tudunk biztosítani, akkor egyáltalán nem szabad öntözni. 20 C° felett teleltetve havonta adjunk neki egy kevés vizet.

Átültetése

Évenkénti átültetésével gyorsíthatjuk a sivatagi rózsa fejlődését. Legyünk óvatosak, mert a vékonyabb gyökerek igen sérülékenyek. A talaja legyen jó, a virágföldhöz keverjünk homokot vagy durva szemcséjű kőzettörmeléket.

Sivatagi rózsa szaporítása

A sivatagi rózsa nagyon lassan nő, magvatése sem egyszerű. Elsősorban magvetéssel szaporítható, de próbálkozhatunk a dugványozással is.

rózsaszín sivatagi rózsa

Sivatagi rózsa gondozása – olvasói tapasztalatok

Fink Orsolya, a felső fotón is látható csodálatos sivatagi rózsa tulajdonosa is adott néhány gondozási tanácsot.

„A piacon vettem egy idős bácsitól legalább öt éve. Tőle kaptam a gondozásról szóló tippeket is. Egészen mást mondott, mint amit a szakkönyvekben láttam, de bevált. Orchidea tápoldatot kap. Minden nap kap egy korty vizet, és mindegyikben van tápoldat, de csak fele annyi mint amennyi a csomagoláson van. Nyáron a legmelegebb helyre rakom a szabadba, este öntözöm. Melegben teleltetem a lakásban. A legmelegebb helyen, a fűtőtestnél. Úgy vettem észre, hogy ahogy csökken a fény mennyisége úgy dobálja le a leveleit. Tavaszra alig van levele.”

Sivatagi rózsa kártevői, betegségei

A legtöbb gombabetegséggel szemben jól ellenáll. A friss hajtásvégeket és leveleket időnként gyapjas tetvek és atkák támadják meg. Eltávolításukhoz rovarölő szereket pl. mospilan használhatunk.

Túlöntözés következtében gyökérrothadás léphet fel, különösen a nyugalmi időszakban. Körültekintő öntözéssel ez megelőzhetjük.

Nagyon köszönöm Orsolyának a fotót és a tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük