Kaktusz kisokos – gondozási tanácsok egy helyen

A pozsgás növények vagy rövidebben a pozsgások gondozása pofon egyszerű. A szukkulensek a növények többségével ellentétben azt díjazzák, ha minél ritkábban foglalkozunk velük. Persze nem kell teljes távolságtartásra gondolni. Nyugodtan gyönyörködjünk bennük naponta többször is, csak az öntözésben fogjuk vissza magunkat. Nem igényelnek napi babusgatást, sőt akkor mutatják a legszebb formájukat, ha békén hagyjuk őket. A kaktusz kisokos megalkotásával az volt a célom, hogy minden gondozási tanácsot összegyűjtsek egy helyre a szúrós szépségekről.

piros kaktusz

Kaktusz kisokos – gondozási tanácsok egy helyen

Nem volt nehéz összeszednem a szúrós szépségek gondozásával kapcsolatos tudnivalókat. Több bejegyzést is készítettem már a témában, így most csak összegyűjtöttem ezeket egy helyre. Nem ismétlem önmagam, mindegyik írásnak csak a bevezető szavait közlöm, ha érdekel az adott olvasnivaló, egyszerűen csak kattints a fotóra és már olvashatod is az adott téma okosságait.

A pozsgások, a pozsgás növények vagy ahogy még hívjuk őket, a szukkulensek megnevezés a növények szárazságtűrő csoportját jelöli. Egy gyűjtő név, amit a kaktuszok, sivatagi (pl. sivatagi rózsa) és félsivatagi növények, varjúhájak, a kövirózsák  közös említésére használunk.

A távoli földrészek kietlen sivatagjainak, félsivatagjainak, prérijeinek varázslatos növényei a kaktuszok a leghálásabb szobanövényeink. Igazi szépségüket a rövid életű, de annál szebb, színes virágaik és töviseik adják. Rengeteg fajtájuk létezik, többségük nem télálló. Pár apró gondozási tanácsot betartva és a túlöntözést elkerülve évekig gyönyörködhetünk bennük

Nálunk néhány fagyálló fajtától eltekintve csak szobában vészelik át a hideg időszakot. Összeszedtem, mik a legfontosabb gondozási tanácsok, amiket követve évekig gyönyörködhetsz a szúrós szépségekben.

Ha igazán igénytelen növényre vágysz, akkor a kavicsvirág, a kavicsnövény vagy ahogy jobban ismert a kavicskaktusz (Lithops) jó választás lehet. Gondozása annyira egyszerű, hogy szinte semmilyen gondozást sem igényel. Nem kell metszeni, sőt hónapokig eléldegél víz nélkül is. 

A hatalmasra növő és igen látványos őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) akár csak számos más testvére Mexikóból származik. A szürkés “szőrökkel” borított oszlopkaktusz a kinézete miatt kapta az őszapó nevet. Hívják még csővirágkaktusznak, őszapófej kaktusznak, de szőrös kaktusznak is. Gondozása igen egyszerű, de a szabadban csak nyáron tarthatjuk.

A botkaktusz (Euphorbia tirucalli) a nevével ellentétben nem egy kaktuszféle. A kutyatejek családjába tartozik és mint ilyen, a mikulásvirág rokona. Különlegességét henger alakú, vékony szárai és a megfelelő gondozás mellett megjelenő apró virágai jelentik.

A korallkaktusz, vesszőkaktusz vagy pálcikakaktusz (Rhipsalis Hatiora salicornioides) a rengeteg apró, vékony, pálcika formájú ágáról kapta a magyar nevét. Különleges formája, egyszerű tartása és apró virágai miatt igen kedvelt szobanövény.

A téli egyik legkedveltebb virágzó növénye a nevében is ünnep hangulatát idéző karácsonyi kaktusz. Népszerűségéhez hozzájárul igénytelensége. Bár a száraz levegő nem épp a kedvence, lakótelepi lakásban is egyszerűen tartható és évről évre virágzásra bírható. Nézzük, miből áll a karácsonyi kaktusz gondozása.

A karácsonyi kaktusz ápolása nagyban függ attól, hogy épp melyik hónapban vagyunk. Másként kell öntözni virágzás idején, mint a nyugalmi időszakában. Eltérőek további a tápanyag-, hő- és fényigényei is az egyes növekedési fázisokban. Hónapról hónapra szóló tanácsokkal segítem, hogy a karácsonyi ünnepekre teljes pompában ragyogjon a karácsonyi kaktuszod.

A karácsonyi kaktusz virágoztatása a karácsonyhoz közeledve egyre inkább előtérbe kerülő kérdés. Pedig a virágzáshoz nemcsak 1-2 hónapi helyes gondozás szükséges, az egész évi  szakszerű ápolás hozza csak meg a várva várt virágokat és így kerülhető el a bimbók lehullása. Olvasónk árulta el, milyen gondozási módszer vált be neki. 

A színes bimbókkal és kecses virágokkal díszítő növény kitűnő karácsonyi ajándék is lehet. A mutatós, igénytelen és ezért hálás növény újravirágoztatása sem ördöngösség, csupán néhány szabályt kell betartani és nem marad el a virágözön.

Betegségei leginkább gondozási hibából adódnak, amelyeket egyszerűen orvosolhatunk a gondozási tanácsok betartásával.

A húsvéti kaktusz nem csupán abban különbözik a karácsonyi kaktusztól, hogy más ünnepen nyílik. Az igazság az, hogy a két növény nagyon hasonlít egymásra, mégis különböző növényekről van szó. A folytatásban megmondom, hogy különböztethető meg egymástól a kétféle kaktusz, valamint a húsvéti kaktusz gondozásához és adok néhány tanácsot.

Húsvéti kaktusz  (Rhipsalidopsis) virágoztatása pont olyan nehéz vagy könnyű, mint a karácsonyi testvéréé. Annak, aki ismeri a titkot egyáltalán nem nehéz. A bejegyzésben leírom, hogy mi a különbség a karácsonyi és a húsvéti kaktusz között, az olvasónk pedig hasznos tanácsokkal segít, hogy a húsvéti kaktusz évről évre virágba boruljon. 

Végül nézz meg egy videót, amit pár évvel ezelőtt egy kiállítás képeiből készítettem.

Itt pedig egy csodálatos kaktuszkertben, a spanyolországi Pinya de Rosa kertben tehetsz egy virtuális sétát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük