Rozmaring, az agyfrissítő gyógynövény – olvasói tanácsok

Rozmaring (Rosmarinus officinalis) igen illatos fűszer- és gyógynövény, amit többek között agyfrissítő hatással is bír. Olvasónk készített egy leírást a rozmaring élettani hatásáról és metszéséről, hogy másoknak is kedvet csináljon a mediterrán fűszernövény termesztéséhez.

virágzó rozmaring cserépben

Rozmaring, az agyfrissítő gyógynövény – olvasói tanácsok

A rozmaring gondozásáról már magam is írtam egy hosszabb, mindenre kiterjedő cikket. Most Visky Katika gondolatait ajánlom figyelmedbe.

„Mediterrán származású félcserje latin neve arra utal, hogy gyakrabban fordul elő nedves, párás tengerpartokon, Dél-Francia országban, és a mediterrán területeken. A neve ros: harmat, a marinum : tenger szóösszetételre utal.

Hazánkban csak a hidegtűrőbb fajtái telelnek át, védett helyen, takarással.

Az ókori görögök agyfrissítőként, memóriaerősítőként használták.

A régi falusi lakodalmakban a hűség jelképeként a mennyasszonyi koszorúba, és a vőlegény hajtókájára 1-1rozmaring ágacskát tűztek.

Az egyre melegebb és szárazabb nyarak miatt tudatosan törekszem olyan növényeket, virágokat meghonosítani a kertembe, amelyek eleve melegigényes, szárazságot jól elviselő fajták.

Teljesen véletlenül került a kertembe egy tő rozmaring, ismerős szétszedte a bokrát és kaptam belőle.

Az első telet a cserépben töltötte, földbe beásva, támfal mellett, védett helyen. Március végén már hozta a kékes-lilás apró virágait. A levelei télen is szép üde zöldek maradtak.

Azután olvastam az igényeiről, szerencsére a laza, jó vízáteresztő talaj adott, mivel a kerti hulladékot komposztálom, a tápanyag utánpótlás is rendszeres. A töve körül a talaj kiszáradását is akadályozza ez a mulcsozás.

A korai virágzása után megmetszettem, hogy formás, zömök bokrom legyen.

Hasonlóan kell metszeni mint a levendulát, a fás részig, de ha fiatal a bokor, azon még nincs fásodás, ezért annak 1/3 -át szabad csak levágni. Nem sokkal ezután hozza a friss hajtásait. Ha sűrűnek találjuk a bokrunkat, 1-2 régi ágat kivághatunk, hogy a napfény és a levegő a belső részekre is be tudjon jutni. Ezzel megelőzhetjük a gombák megtelepedését is.

A metszés során levágott félfás vesszők dugványozásával szaporíthatjuk az állományt.

A virágzás kezdetén és nyár végén levágott hajtások leveleit szárítás után lemorzsolhatjuk, aromazáró üvegben tartva hosszan megőrzi friss illatát. Húsok, halak fűszerezésére használhatjuk.

Teája fertőtlenítő hatású, meggátolja a vírusok, baktériumok szaporodását.

A saját tapasztalatomat írtam le, remélem segítettem abban, hogy kedvet kapjon az olvasó, hogy a saját kertjében is telepítjen rozmaringot, ezt a télen, nyáron diszítő, könnyen tartható hasznos növényt.”

Nagyon köszönjük Visky Katikának leírást!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük