Balkonládák beültetése – tippek, trükkök, praktikák

A balkonládák beültetése a tavasz egyik örömteli teendője. A tavasszal beültetett, még fiatal balkonnövények nem annyira mutatósak még, de már a magukban hordozzák az őszig tartó virágpompa ígéretét. A szakszerű virágláda beültetés garantálja azt, hogy a virágok megfelelően fejlődjenek és dúsan virágozzanak. Összegyűjtöttem a legfontosabb balkonláda beültetési szabályokat, hogy nálad se maradjon el a virágözön.

balkonládák beültetése muskálival

 

Balkonládák beültetése – tippek, trükkök, praktikák

Bármennyire szakszerűen is történik a balkonládák beültetése, ha nem megfelelő a növényválasztás, akkor nem várhatunk sikert. 

Legfőbb szabály, hogy az erkély fekvésének megfelelő növényeket válasszunk és csak is azonos igényű növényeket társítsunk

Minél gondosabban járunk el a balkonládák beültetésénél, annál jobban fejlődnek majd a növényeink.

Balkonládák megtisztítása, előkészítése

Az ültetőedény kiválasztása szintén egy sarkalatos pont. Figylembe kell venni a növény végső méretét, a gyökérzet növekedését, stb.

A használt balkonládákat alaposan tisztítsuk ki mosószeres forró vízzel, kefével. Erre azért van szükség, hogy az esetleges kórokozókat, kártevőket eltávolítsuk az ültetőedényről.

Az újonnan vásárolt virágládák alját fúrjuk ki, hogy a felesleges víz el tudjon majd távozni. A mázas agyagedényeket érdemes egy-két napra vízbe áztatni, hogy később ne vonják el a nedvességet a növényektől.

virágföld választás, balkonládák beültetése

Mennyi növény kerülhet a balkonládába?

A keskeny ládákba csak egy soros beültetést tervezzünk. Ha balkonláda legalább 18 centi széles, akkor gondolkodhatunk a kisebb növények kétsoros beültetésén.

A magasabb növények kerüljenek a hátsó sorba, előre az alacsonyabb növésű és csüngő habitusú növények kerüljenek. Mindenképp vegyük figyelembe a beültetésre kerülő növényekhez ajánlott tőtávolságot és a két sor növényeit háromszög alakban helyezzük el. Tehát a hátsó növények közötti hézag közepével egy vonalba ültessük ez első sor növényeit.

Az, hogy mennyi növény kerülhet egy ládába elsősorban a virág fajtájától függ. Hogy egy konkrét példát is említsek, egy 60 centis balkonládába állómuskátliból és futómuskátliból is négy tövet érdemes egymás mellé ültetni, míg mindignyíló begóniából akár hat tő is kerülhet bele.

Az igazán szemkápráztató virágözön titka a több ládás beültetés. Ez láthatod az alábbi fotón is a tiroli muskátli özönnek is ez a titka. A muskátlik két egymás alá helyezett ládában vannak elültetve, ezért ilyen látványos a végeredmény.

Virágos Magyarországért pályázat 2021

Növények elhelyezése a balkonládákban

A ládák aljára vízelvezető drén réteget tegyünk (agyaggranulátum, kavics, agyagdarabok, esetleg hungarocell). Rakhatunk ide felszivató anyagot is, mint pl. intimbetét vagy eldobható pelenka belseje. Az után jöhet a virágföld. A virágföldet szintén a növény igényeinek megfelelően válasszuk ki.

A virágföldet érdemes homokkal keverni. A ládát félig töltsük meg földdel és először a hátsó sor növényeit helyezzük be. Beültetéskor ügyeljünk arra, hogy a növénynek pont annyi része kerüljön a föld alá, mint az eredeti kis cserépben volt.

A futó habitusú növényeket, mint például a futó muskátli ne függőlegesen, hanem 45 fokban eldöntve ültessük be. Ezzel méginkább segíthetjük a növények lefelé terjeszkedését.

Ezután töltsük fel földdel a növények közötti részeket és finoman nyomkodjuk a földet a gyökérlabdákhoz. Végül az egész ládát töltsük fel földdel és tömörítsük. Ne töltsük fel a virágládát színültig földdel, hagyjunk 2 centi távolságot a peremtől, így nem fog kifolyni a víz öntözéskor. Közvetlenül a növények tövéhez közel jó alaposan öntözzük be.

erkély

Virágládák biztonságos elhelyezése

A ládákat úgy helyezzük el, hogy azok biztonságosan álljanak, még véletlenül se eshessenek le. Legjobb állítható méretű balkonláda tartókat beszerezni. Különösen fontos figyelni, ha keskeny ablakpárkányra helyezzük a ládákat. Mindenképp legyen stabil rögzítése a balkonládáknak, hogy azok nagyobb szél esetén se tudjanak elmozdulni a helyükről.   

Nézd meg ezeket is!

You may also like...