Tiroli muskátli gondozása – olvasói tapasztalatok

Tévhit, hogy szép tiroli muskátli csak Tirolban nevelhető. A csüngő, futómuskátli megfelelő ápolással még az ország legmelegebb vidékein is burjánzik. Olvasónk elárulja a titkot, amitől sikeres és örömteli lesz a tiroli muskátli gondozása.

Tiroli muskátli gondozása

Tiroli muskátli gondozása

Bagdány Lászlóné olvasónk házát és kertjét az idén is 100 tő futómuskátli díszíti. Most nekünk is elárulta, mitől olyan szépek a tiroli muskátlijai évről évre.

„Április 11-e körül ültettem őket, augsuztus 8-ra a tiroli futomuskátli hossza elérte a terasz padlózatát. Minden évben egy debreceni kertészetben veszem a fejlett, nagy töveket. 12 cm-es cserépben voltak. Az egyik titok szerintem épp a megfelelő növényválasztás.

Sajnos amit a multiknál árulnak nagyon gyengék és mire szép lesz ha lesz vége a nyárnak. A multiknál a kis palánták még nincsenek ksézen, kicsik, fejletlen gyökérrel. Az üvegházból kihozva hőmérséklet ingadozás után, sok kilométert megtéve adják el. Nem véletlen, hogy csak néhány éli túl.

Ezek nem kész növények, nem lehet még erkélyládába kiültetni, hanem tovább kellene üvegházban gondozni. Aki kiülteti, ha szerencséje van megmarad, de növekedésben soha nem lesz kb. 40 cm-nél nagyobb. Fejlett egészséges tövekből lehet igazi virágesőt előállítani és az kertészetekben, vagy piacon kapható. A Starkl is nagyon pici töveket szállít, nyár vége lesz mire megmutatja magát.

Fajta ebben a szimpla szirmú tiroli futómuskátliban piros színben csak egy van. A szimpla virágú rózsaszín erősebb növekedésű a pirostól is. Létezik fehér színben szintén szimpla virágú, de sokkal kevesebb virágot hoz, ezért maradok minden évben a pirosnál. Nem két sorban van, csak 60-as nagy ládákban vannak 20 cm tőtávolságra.

Fontos a megfelelő táptalaj

Nagyon laza, tőzeges föld szükséges hozzá. A fekete ragacsos föld nem jó. Magunk keverjük a földet. Semleges tőzeg 40-50 %, 10-20 %. marhatrágya, és föld. Lehet kapni semleges PH tőzeget, szarvasmarha trágyát és komposzt vagy ha nincs kerti földet. A multiknál kaphatóról nincs jó véleményem kivéve az Oázisos földet.

A föld nagyon laza legyen, legyen benne marha trágya.Eleinte más naponta, májustól naponta kell bőven öntözni. Ferticalet és Vildünger-t használok. Amikor már nagy kétszer is lehet tápoldatozni, kánikulában mint ami most van pedig arasztani vízzel. Sokan ott rontják el, hogy elfelejtik minden nap locsolni és nem rendszeres bőséges locsolas esetén nem fejlődik a növény! Remelem szép lesz, sok sikert kívánok!

Igen nagy széles és mély ládákba ültetem, mert nagyon nagy gyökere lesz. fontos, hogy ezt a súlyt bírja. A kis ládák nem jók. 60 cm hosszú, 20 cm magas és 25 cm széles ládáim vannak. 60 cm-es ládákba 3 tövet ültetek. Az ültetésnél a láda szélére rá kell hajtani a virágot ferdén, ezzel segítünk a tartásának, azaz kifele, amerre majd csüngeni fog.

A tápoldatozás is rendkívül fontos. Kezdetben nitrogén túlsúlyost használok, ami a növekedést beindítja, később foszfor túlsúlyost, ami a virágzását is elősegíti. Előbb Ferticale, majd Volldünger heti 1-2 alkalommal.

Locsolás akár kétszer is naponta

A locsolás kora tavasszal 1-2 naponta, nyáron minden nap. Kánikulában naponta kétszer is és árasztva, bőségesen, hiszen nagy gyökerei, lombozata van. A locsolásnak rendszeresnek kell lenni, mert ha ilyen időben kimarad 1-2 nap akkor már nem lesz szép. Napi többszöri, bőséges öntözés (árasztás) esetén ugyanolyan szép, mint az ország hűvösebb klímájú részein, vagy Tirolban.

A legnagyobb odafigyelést nálam is a déli erkélyen levő muskátlik igénylik, mert nehezen bírják a kánikulát. Többször kell ilyen időben öntözni. A nyugati oldalt szereti legjobban. A keleti oldalon is van, gyönyörű ott is de a hossza nincs ennyi.

Mindent leírtam. Amit kapnak még: az a szeretet. Akit, vagy amit szeretünk arról gondoskodunk úgy, hogy a legjobb legyen számára minden. Így soha nem feledkezem meg az öntözésről, tápoldatozásról és mindenben a legjobbat kapja.

Összefoglalva: A laza tőzeges marhatrágyás talaj, egészséges kifejlett muskátli, rendszeres bőséges öntözés, hetente 1-2 alkalommal tápoldatozás esetén biztosan sikerülni fog. Sokan elfeledkeznek az öntözésről, pedig az nagyon fontos. Ha kimarad 1-2 nap már nem lesz olyan szép a növény.”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Bagdány Lászlónénak!

További olvasnivalók a futó muskátliról

Nem kell többé irigykedve nézned a sógorok vagy a szomszéd futómuskátliját, ha néhány egyszerű szabályt betartasz. Olvass tovább és elmondom, hogy lesz sikeres a futómuskátli ápolása, és hogy lesz hónapokig tartó a virágözön az erkélyen.

A tiroli utazások legmegkapóbb virágai a házakról dúsan leomló csüngő levelű futómuskátlik. A gyakran egyszerűen csak tiroli muskátlinak hívott fajta jó választás hazánkban is, hisz jól viseli a forró nyarainkat is. Olvasónk elárulja, nála mi a dúsan virágzó futómuskátli és a késő őszig tartó virágözön titka.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük