Így ápold a futómuskátlit a virágözön érdekében

Nem kell többé irigykedve nézned a sógorok vagy a szomszéd futómuskátliját, ha néhány egyszerű szabályt betartasz. Olvass tovább és elmondom, hogy lesz sikeres a futómuskátli ápolása, és hogy lesz hónapokig tartó a virágözön az erkélyen.

futómuskátli ápolása

Futómuskátli ápolása

Nagy ültetőedény, sok hely

A futómuskátlinak térre van szüksége és itt nemcsak a lefelé terjeszkedésre gondolok. Ha jók akarunk magunknak, minél nagyobb ládába ültessük. Hagyjunk megfelelő távolságot a tövek között. Egy 60 centiméteres ládába 4, míg egy 1 méteresbe 7 tőnél többet ne tegyünk. A növény nem attól lesz dús és sűrű, ha összezsúfoljuk, sokkal inkább a megfelelő ápolásnak és a minél több virágföldnek köszönhetően.

Fontos, hogy a beültetés előtt ellenőrizzük, vannak-e lyukak a láda alján, ha nincsenek, mindenképp fúrjunk, hogy a felesleges víz távozni tudjon. Az esetleges pangó vízben a gyökérzet nem jut oxigénhez, a növény gyakorlatilag megfullad és rövidesen elpusztul.

A futómuskátlikat érdemes kifelé dőlve 45 fokban eldöntve beültetni, mert ezzel is segítjük a muskátli futását.

Jó minőségű föld

A kertből szedett földbe ültetve ne várjunk dús virágzást. A jó virágföld annyira fontos a muskátlinak, mint nekünk a minőségi táplálkozás. Kapható külön muskátli föld is, de nem feltétlen ehhez ragaszkodni. Mindenképp minőségi B illetve C típusú földkeverék javasolt.

Az ültetést óvatosan végezzük, hogy ne sértsük meg a hajszálgyökereket. Legjobb, ha a cserép oldalának nyomogatása után egyszerűen kiütjük a növényt. A legbelső tőzegpogácsát, amelyben a dugványt gyökereztették, hagyjuk meg. A ferde ültetéssel a növény szára a láda szélén fekszik, amivel minimalizálhatjuk a szél okozta károkat.

Ültetés után fontos az alapos beöntözés. Hagyjunk időt a növényeknek az átültetés okozta sokk kiheverésére. Legalább egy hétig árnyékos és szélvédett helyen várjuk meg, hogy a növényeink kissé hozzáedződnek a kinti időjáráshoz és csak ezután tegyük a végleges helyükre azokat.

Futómuskátli öntözése

A rendszeres és azonos mennyiségű öntözésről ne feledkezzünk meg, kánikulában akár napi többszöri locsolás is indokolt lehet. Öntözésre a reggeli vagy a késő délutáni időszak a legalkalmasabb. Túl későn már ne locsoljunk, mert nincs ideje megszáradnia a levélzetnek és ez gombabetegségekhez vezethet.

Sötétedéskor már ne locsoljunk, a levélzetnek éjszakára fel kell száradnia, mert a különböző gombabetegségek ilyenkor könnyebben megtámadhatják növényeinket. Egy 60 cm-es ládába alkalmanként 1,5-2 liter vizet öntsünk. Nagyon meleg napokon vízzel meg lehet permetezni a muskátlit, de természetesen nem a tűző napon, és csak akkor, ha a földje nem teljesen száraz.

Futómuskátli tápoldatozása

A futómuskátli gyorsan nő és ebből következően hamar feléli a virágföld ‘tartalékait’. A tápanyag utánpótlást az elültetést követő 2. héttől érdemes megkezdeni és hetente 2-3 alkalommal ismételni. Bármilyen növénytáp – por, folyékony vagy rúd alakú – megfelel, ha betartjuk a szer használati utasítását.
Mindig a nedves földet öntözzük a tápoldattal, amikor már a növény jól megszívta magát a tiszta öntözővízzel. A száraz földet tápoldattal beöntözve könnyen ‘leégethetjük’ a növényeket.

További olvasnivalók a szép futómuskálihoz

A tiroli tájak elmaradhatatlan kellékei a házak teraszáról hosszan leomló és dúsan virágzó futómuskátli (Pelargonium peltatum) özöne. A futómuskátlit szokták csüngő levelű muskátli vagy borostyánlevelű muskátli névvel is illetni, de leginkább talán a tiroli muskátli néven ismert. A tűzőnapot leginkább elviselő muskátli fajtából gondos ápolással itthon is tudunk tiroli virágpompát varázsolni. Nézzük, miből áll a futó muskátli gondozása!

A tiroli utazások legmegkapóbb virágai a házakról dúsan leomló csüngő levelű futómuskátlik. A gyakran egyszerűen csak tiroli muskátlinak hívott fajta jó választás hazánkban is, hisz jól viseli a forró nyarainkat is. Olvasónk elárulja, nála mi a dúsan virágzó futómuskátli és a késő őszig tartó virágözön titka.

A tiroli futómuskátli dugványozása igen egyszerű. Különösen akkor érdemes foglalkozni vele, ha nagyobb mennyiségű muskátlival szeretnénk majd a következő évben is díszíteni a teraszt és van helyünk a megfelelő teleltetéshez. Olvasónk fázisfotókkal kiegészítve mesélt arról, hogy sikerült a futómuskátlit szaporítani.

Tévhit, hogy szép tiroli muskátli csak Tirolban nevelhető. A csüngő, futómuskátli megfelelő ápolással még az ország legmelegebb vidékein is burjánzik. Olvasónk elárulja a titkot, amitől sikeres és örömteli lesz a tiroli muskátli gondozása.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük