Kavicskaktusz (Lithops) gondozása olvasói tanácsokkal

Ha igazán igénytelen növényre vágysz, akkor a kavicsvirág, a kavicsnövény vagy ahogy jobban ismert a kavicskaktusz (Lithops) jó választás lehet. Az „élő kövek” azaz a kavicskaktuszok gondozása annyira egyszerű, hogy szinte semmilyen gondozást sem igényelnek. Nem kell metszeni, hónapokig eléldegél víz nélkül is. A 2 – 7 centiméteres kavicsnövény a margarétához hasonló virágot hoz, igazán tönkre tenni túlöntözéssel lehet.

kavicskaktusz

Lithops száramzása

A kavicskaktusz (Lithops) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe, ezen belül a kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjába tartozó nemzetség. A Lithops-fajok előfordulási területe: Botswana, a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia. A kavicskaktusz pozsgás növény, de a nevével ellentétben nem kaktusz.

Kavicskaktusz gondozása

A kavicskaktusz – amit szoktak még élő kavicsnak is hívni – nem igényel különlegesebb gondozást, még azt is elviseli, ha hónapokig nem locsoljuk. Sőt! A túlöntözéssel hamar kinyírhatjuk. Szöveteikben tárolják a vizet.

A kavicskaktusz Afrika déli részének sivatagos tájairól származik. Nevét nem véletlenül kapta. csupán egy tömzsi levélpárból áll, amivel tényleg kavicsra hasonlít. Bár azt, hogy kaktusz lenne, többen vitatják. A pozsgások közé viszont bátran sorolhatjuk, és annak megfelelően gondozhatjuk.

A maximum 7 centiméteresre növő növények levélpárja kőformára emlékeztet, szára nincs. A két, felül lapos levél szinte teljesen egymáshoz nőtt, csupán egy vékony hasadék választja el a kettőt egymástól. A hasadékokban fejlődnek a virágok. Az idősebb növények több levélpárból állnak. 

Sokféle fajtája létezik. Gyakoriak a szürkészöld és barnássárga levelű fajták is. 

A vastag, húsos levelek miatt hosszú hetekig képes tárolni a vizet. A hideg helyiségben havi egyszeri öntözés elegendő számára, míg melegen helyen két hetente is adhatunk neki egy csöppnyi vizet.

Öntözni csak napsütéses időben szabad, akkor is csak mértékkel. Szeptembertől áprilisig ne locsoljuk. Trágyázni egyáltalán nem kell.

A földje legyen mindig jó átéresztő, 75 % homok és kavics, 25 % sovány kerti föld keveréke a legalkalmasabb. Legfelülre tegyünk egy réteg homokot, hogy a növény föld feletti része száraz maradjon. 

4 – 5 évente ültessük át. Visszavágni nem kell.  

A lithopsokat világos helyre tegyük, nyáron például déli ablakba, télen hűvösbe. Lapos tálban vagy terráriumban, pozsgásokkal, kaktuszokkal társítva is nagyon mutatósak. Ilyenkor is hagyjuk őket eredeti cserepükben. 

Kavicskaktusz virágzása

A margarétára emlékeztető, fehér, sárga vagy narancssárga virágokat augusztustól októberig hozza. Sok szabadban élő társához hasonlóan a várgok csak a déli melegben, napsütésben nyílnak ki. Néhány virág fonákja rózsaszín, virágja nincs.

Virágzás után a régi levelek összezsugorodnak, akkor sokan a halálukat hiszik. A hajtásban azonabn új élő kövek jelennek meg. Az idősebb növényeknék két levélpár fejlődik egyszerre. A növény fokozatosan elágazik és lassan kis kőgyűjteményünk lesz.

Lithops szaporítása

Magokat nem könnyű beszerzni, de ha sikerült, magunk is vethetjük. Szórjuk a magokat földdel teli tálba, fedjük le papírral és fóliával. A papír a közvetlen napsugárzás, a fólia pedig nedvesség ellen véd. Tartsuk 25 °C hőmérsékletű helyen és gyakran szellőztessünk. Ha a hajtások elérik a fél centimétert, a növényeket szétültethetjük.

Ötletek kavicskaktusz vásárláshoz

Kavicskaktuszokat kaktusz kiállításokon érdmes beszerezni. Az élő kövekből, pozsgásokból és a kaktuszokból gyakran több példányt ültetnek egy-egy kis cserépbe. Ezeket ne szedjük szét, azzal a címszóval, hogy több növényünk legyen. Míg a növények többsége egy meghatározott időszakban jelenik meg a boltokban, a kavicsnövények egész évben kaphatók.

Kavicskaktusz betegségei

Barna foltos levelek arra utalnak, hogy a nap megégetette a leveleket a rájuk került vízcseppek miatt. 

Ha túlöntüztük a kavicsnövényt, akkor elindul a levélrothadás. Fonton, hogy csak napos idóben locsoljunk, hpgy elkerüljük a gyökérrothadást.

Olvasói tanácsok a lithops neveléséhez

Indián hölgy: „Kedves mindenki! Biztos nem egy nagy csoda, de engem annyira boldoggá tett, hogy meg szeretném osztani. 4 kavicskaktusz volt ebben a kis cserépben, októberben vettem. Kb. másfél hónapja 2 teljesen elszáradt, aztán a megmaradt 2 is elkezdett megnyúlni meg fonnyadni. Fogadni mertem volna, hogy tönkrement az egész, de mégsem dobtam ki. Szerencsére!!! Mert ez lett belőle! Most már értem, mi miért történt, de akkor is számomra ez egy apró kis csoda, egész nap tudnám nézni. Nem úgy szaporodnak, mint más növény, hanem mindig csak 1 újat növesztenek, a régi meg lassan elszárad. Semmi vizet nem kapott október óta. Úgy tűnik, nem is hiányzik neki. De félek is adni neki, mert több pozsgásom elpusztult már, volt olyan, hogy 2 csepptől, ami véletlenül esett rá .”

kavicskaktusz gondozása

Gabrielle Szabó: „Én is sokszor sajnálom kidobni a „halottnak” gondolt szobanövényeimet… és ilyenkor landolnak a lépcsöházi ablak párkányra… ez a kórház úgyszólván…. és úgy 80 %-ban rendbe is jönnek a félhalott virágaim!! 🙂

Nagyné Almádi Judit: „A kavicskaktuszok olyanok, mint a madárpókok. Kibújnak a régi ruhájukból és mindig szebbek, nagyobbak lesznek. Annyiban különbözik, hogy azok által levetett ruha megmarad egyben. Úgy néz ki, mint egy élő.”

Ágnes Balázsné Szarvas: „Nekünk évek óta van, abban a mini cserépben vettük, most a 9 cm-esben vannak. Csak spriccelni szoktuk, nem öntözni.”

Ágnes Balázsné Szarvas: „Nekünk a radiátor mellett vannak a télikertben, ahol éri őket a napfény délután, muszáj nekik néha spriccelni a vizet. Nem lesz tőle semmi bajuk, nyugati tájolású a télikert, télen ha süt a nap, simán van 28-30 fok az ablakban. Nyáron árnyékos helyen vannak a több tucatnyi pozsgás és kaktusz mellett.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük