Kavicskaktusz (Lithops) gondozása olvasói tanácsokkal

Ha igazán igénytelen növényre vágysz, akkor a kavicsvirág, a kavicsnövény vagy ahogy jobban ismert a kavicskaktusz (Lithops) jó választás lehet. A kavicskaktusz gondozása annyira egyszerű, hogy szinte semmilyen gondozást sem igényel. Nem kell metszeni, hónapokig eléldegél víz nélkül is.

kavicskaktusz

Kavicskaktusz gondozása

A kavicskaktusz – amit szoktak még élő kavicsnak is hívni – nem igényel különlegesebb gondozást, még azt is elviseli, ha hónapokig nem locsoljuk. Sőt! A túlöntözéssel hamar kinyírhatjuk.

A kavicskaktusz Afrika déli részének sivatagos tájairól származik. Nevét nem véletlenül kapta. csupán egy tömzsi levélpárból áll, amivel tényleg kavicsra hasonlít. Bár azt, hogy kaktusz lenne, többen vitatják. A pozsgások közé vszont bátran sorolhatjuk, és annak megfelelően gondozhatjuk.

A vastag, húsos levelek miatt hosszú hetekig képes tárolni a vizet. A hideg helyiségben havi egyszeri öntözés elegendő számára, míg melegen helyen két hetente is adhatunk neki egy csöppnyi vizet.

Olvasói tanácsok

Indián hölgy: “Kedves mindenki! Biztos nem egy nagy csoda, de engem annyira boldoggá tett, hogy meg szeretném osztani  4 kavicskaktusz volt ebben a kis cserépben, októberben vettem. Kb. másfél hónapja 2 teljesen elszáradt, aztán a megmaradt 2 is elkezdett megnyúlni meg fonnyadni. Fogadni mertem volna, hogy tönkrement az egész, de mégsem dobtam ki. Szerencsére!!!  Mert ez lett belőle! Most már értem, mi miért történt, de akkor is számomra ez egy apró kis csoda, egész nap tudnám nézni 

kavicskaktusz gondozása

Gabrielle Szabó: “Én is sokszor sajnálom kidobni a “halottnak” gondolt szobanövényeimet… és ilyenkor landolnak a lépcsöházi ablak párkányra… ez a kórház úgyszólván…. és úgy 80 %-ban rendbe is jönnek a félhalott virágaim!! 🙂

Nagyné Almádi Judit: “A kavicskaktuszok olyanok, mint a madárpókok. Kibújnak a régi ruhájukból és mindig szebbek, nagyobbak lesznek. Annyiban különbözik, hogy azok által levetett ruha megmarad egyben. Úgy néz ki, mint egy élő.”

Ágnes Balázsné Szarvas: “Nekünk évek óta van, abban a mini cserépben vettük, most a 9 cm-esben vannak. Csak spriccelni szoktuk, nem öntözni.”

Ágnes Balázsné Szarvas: “Nekünk a radiátor mellett vannak a télikertben, ahol éri őket a napfény délután, muszáj nekik néha spriccelni a vizet. Nem lesz tőle semmi bajuk, nyugati tájolású a télikert, télen ha süt a nap, simán van 28-30 fok az ablakban. Nyáron árnyékos helyen vannak a több tucatnyi pozsgás és kaktusz mellett.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük