Keiki, a lepkeorchidea elnyílt virágszálán nőtt sarj beültetése

Miután tisztáztuk, hogy levágjuk-e az elnyílt lepkeorchidea szárát vagy hagyjuk meg a növényen, ideje foglalkoni a megmaradt száron keletkező kis sarjjal, amit keikinek hívunk. A keiki a lepkeorchidea (Phalaenopsis) vegetatív szaporodásának eredménye, azaz egy kis „orchideabébi”, ami a növény szárán vagy ritkábban a tőnél fejlődik ki. Olvasói képes tanácsokkal segítek most neked a lepkeorchidea keiki sarjak szakszerű leválasztásában, beültetésében, gondozásában és nevelésében. A tanácsokat megfogadva és némi türelmet gyakorolva hónapok múlva egészséges és virágzó orchideának örülhetsz majd.

keiki, lepkeorchidea sarj

Mi az keiki?

A „keiki” egy hawaii kifejezés, ami azt jelenti: kisgyerek vagy utód. A lepkeorchidea keiki sarjai a szülőnövény szárán vagy leveleinek hajtásán jelennek meg, és az elvirágzás után fejlődnek ki. Ezek a kis sarjak kis növények, amelyek önállóan fejlődhetnek, és képesek saját gyökérrendszert kifejleszteni.

Hogyan keletkezik a keiki?

A keiki sarjak általában az elvirágzás után, az úgynevezett „pépák” (virágzatok) hajtásain jelennek meg. Ezek a sarjak fokozatosan nőnek és fejlődnek a szülőnövényen, és idővel elkezdik kifejleszteni a saját gyökérrendszerüket.

A keiki keletkezésének okai nem teljesen tisztázottak, de valószínűleg a következők játszanak szerepet létrejöttében:

  • Stressz: A növény stresszhatásnak van kitéve, pl. hirtelen hőmérséklet-változás, fényhiány, tápanyaghiány, vagy kártevők.
  • Hormonális egyensúly: A növény hormonális egyensúlya felborul, ami a keiki fejlődését indítja el.
  • Genetika: Egyes lepkeorchidea fajták hajlamosabbak a keiki nevelésére, mint mások.

Mikor és hogyan lehet leválasztani az anyanövényről?

A keikit akkor lehet leválasztani az anyanövényről, ha már kifejlett gyökérzetet és legalább 3-4 levelet hozott. Ez általában 3-6 hónapot vesz igénybe. Érdemes megvárni, hogy a sarjak legalább 10-15 cm hosszúságúak legyenek.

A leválasztáshoz steril ollót vagy kést használjunk, és óvatosan vágjuk le a keikit a szülőnövényről, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a gyökereket.

Hogyan kell elültetni az orchideabébit?

A keikit orchideaföldbe kell ültetni. A cserépnek akkora kell lennie, hogy a keiki gyökerei kényelmesen elférjenek benne. Fontos, hogy a talaj ne legyen túl nedves, de ne is száradjon ki teljesen. Ügyeljünk arra, hogy a gyökerek a talajban legyenek, és finoman nyomjuk meg a talajt a körülöttük lévő levegőbuborékok eltávolítása érdekében.

Az ültetés után a keikit öntözzük meg, és tegyük meleg, világos helyre.

Keiki gondozása

A keiki orchideákat hasonló módon kell gondozni, mint a felnőtt lepkeorchideákat. Helyezzük őket világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre, és ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen. Időnként permetezzük meg a leveleket és a gyökereket vízzel, hogy növeljük a páratartalmat.

Az alábbiakra érdemes figyelni a fejlődő növény gondozásánál:

  • Öntözés: Akkor kell öntözni, ha a földje magszáradt. Az öntözéshez langyos, esővizet használjunk.
  • Hőmérséklet: Az orchidea bébi számára ideális hőmérséklet 20-25 °C.
  • Fény: Szereti a fényt, de ne tegyük közvetlenül napfényre.
  • Tápanyag: Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozzuk orchidea tápoldattal.

Keiki beültetése olvasói tanácsokkal és fotókkal

Vadady Mária olvasónk hasznos tanácsokkal és fotókkal mesélt arról, hogyan ültette be a lepkeorchidea elnyílt szárán nőtt sarjat.

„A gyökereknek törés nélkül bele kell férni a 9-es cserépbe. Itt konkrétan nem engedtem 7 centinél hosszabbra nőni egyiket sem.

A csipesszel rögzítettem és körbeszórtam a metszőollóval apróra vágott közeggel. Belekeverve faszén, spagnum moha és agyaggolyó. Beáztattam Greenman Agro-s langyos vízbe, majd átraktam vizes agyaggolyókkal megtöltött kaspóba. Az agyaggolyók kiemelik a kaspóból és párásítják a cserepet, éri a fény a növekvő gyökereket.

Az agyaggolyókon addig áll a víz, amíg a gyökérnövesztés a cél. Azután már inkább csak nedvesek, nehogy elrohadjon a gyökerek vége.”

Nagyon köszönjük Vadady Máriának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük