Így lesz trendi és virágos az őszi balkon

Fiatalon sok mindent másképp lát az ember. Számomra az ősz mindig az elmúlást jelentette,  jellemző színeit túl avultnak, öregesnek tartottam. Mostanra talán én is hozzáöregedtem. Az idő múlásával szép lassan felfedeztem és megszerettem vibráló színeit és különleges formáit. Mára megtanultam értékelni és úgy használni ezeket a színeket, hogy azokban derűt és játékosságot lássak, felvidítsák a napjaimat. Hoztam neked is néhány ötletet a virágos őszi balkon kialakításhoz.

virágos őszi balkon

Őszi balkon – színpompa az erkélyen

Az ősz többféleképpen is megjelenhet az ekélyen színekben, formákban, tipikus őszi növényekben. A hangulatot pedig egyéb kiegészítőkkel is fokozhatjuk.

Őszi színek

A természetben a zöldellő lombok varázsütésre átszíneződnek, hogy párhetes színparádé után lassan megváljanak leveleiktől és átadják helyüket a zuzmarának. Ezt a hatást megvalósíthatjuk az erkélyen is.

Az őszre a meleg színek a jellemzők a sárgák, vörösek, sárgászöldek és barnák. De ott vannak az intenzívebb, vibrálók színek, az izgalmas és élénk aranyló sárga, a piros és a lila is.

Őszi növények

Az ősz egyik legszinpompásabb növénye a krizantém. Szinte minden színben megtalálható.

A díszkáposzta lila, zöld és fehér színével szintén vidám dísz lehet az erkélyen.

A lila vagy fehér színű csarab azért is kedvencem, mert virága egészen tavaszig megmaradnak.

A vékony erika hasonlít a csarabra, de harangszerű virágai gömbölyübbek, tömött fürtvirágzatot alkotnak.

balra erika, jobbra csarab

A kúszó mirtuszhanga, vagyis a fajdbogyó a bogyói piros színén túl a termésekkel is az őszre emlékeztet.

A hortenzia elszíneződött virágaiban is van valami vonzó báj.

Persze sorolhatnám még az ősz növényeit, de ezt előzőleg már többször megtettem. Ha esetleg  lemaradtál róla, akkor most itt egy őszi álomkertet nézhetsz meg, itt pedig arról olvashatsz, milyen növényeket ültess az egynyáriak helyére.

Termések

Szeptemberben már tobzódunk a színes termésekben. Még az erdőbe sem kell elmenni, elég alaposan szétnézni a kertben és sok érdekességre bukkanhatunk. A különböző formájú dísztökök, apró fűszerpaprika, csipkebogyó, a vadszőlő termése vagy épp a tűztövis színes bogyói is rengeteg lehetőséget rejtenek.

Készülhet belőlük egyszerű dekoráció, kopogtató vagy asztal dísz is.

A dísztök dekoráció is eltérhet a hagyományos színektől. A lilás, halvány színvilág sokkal trendibb manapság.

Kiegészítők

Kiegészítő terén érdemes kevésbé hivalkodó, az őszhöz illő színeket és formákat választani. Érdemes kerülni a színes kaspókat és inkább a természetesebb színű és anyagú virágtartókat választani.

Összeültetések

Az ősz visszafogott színvilágú virágai is képesek egy kis vidámságot csempészni a mindennapokba az erkélyeken is. Adjunk lehetőséget rá, hogy tegyék a dolgukat!

Bátran társítsuk a növényeket egymás mellé. Egymás mellé is öltethetjük azokat. A végeredmény pedig magáért beszél.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük