Krizantém gondozása, visszacsípése, szaporítása

Az őszi színpompa leghálásabb növénye a krizantém (Chrysanthemum). Hosszan tartó virágzásával, változatos színvilágával, egyszerű gondozásával és igénytelenségével méltán vezeti az őszi virágok toplistáját. Vannak tavasszal nyíló változatai is, ezért cserepes krizantém manapság egész évben kapható. Helyettesíthetjük vele a vázába tett krizantém csokrot, nem drágább viszont sokkal tovább tart. A kertbe kiültetett és a cserepes krizantém gondozására és szaporítására is kitérek a továbbiakban, csak úgy, mint a gömb krizantém metszésére.

krizantem

Krizantém származása

A krizantém (Chrysanthemum) a Leucanthemum nemzetséggel rokon, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó, 37 fajt számláló, többnyire Kelet-Ázsiából származó növénynemzetség. Neve görög eredetű, aranyvirágot, napvirágot jelent. A krizantémok az ősz utolsó virágai, de számos, korábban (akár májusban is) nyíló változatuk is ismert.

Gyakran találkozhatunk a név krizantén alakjával, ez egy kissé népiesen módosult változat.

Északkelet-Európától Kelet-Ázsiáig, valamint Észak-Amerikában őshonos.

A Kínából származó krizantém (Chrysanthenum grandiflorum) népszerűségét mutatja, hogy már Kr. előtt 1500-ban várost neveztek el róla Kínában. Innen került Japánba, ahol a császári ház címernövényeként tisztelték. Mai napig az egyik legnagyobb japán kitüntetés krizantémot ábrázol, a világ más részein szokásos jelkép, pl. babér, oroszlán, sas, stb helyett.

A krizantém 1670-ben került először Európába. Egy ideig holland kertészek termesztették, azután eltűnt. Később Angliában kísérleteztek vele, de ott ugyanez a sors várt rá. A 18. század elején a franciák is megkezdték a termesztését. Innen ismét Angliába került és megkezdődött a tömeges termesztése, egyre több fajt hoztak be Kínából és Japánból.

Hazánkban az 1950-es évektől termesztik és forgalmazzák egész évben. A krizantém botanikai nevének magyar jelentése: napvirág. Sokáig „temetői virágként” tekintettek rá, ahogy azonban bővült a választék, megjelentek a tavasszal nyíló fajták is, egyre népszerűbb lett.

Ma már mintegy 5000 féle krizantém közül választhatunk, melyek jobbára kertben nevelhetők, de vannak köztük olyanok is, amelyek csak szobai termesztésre alkalmasak.

Cserepes krizantémként Chrysanthenum indicum-hibrideket árulnak.

Krizantém fajták

A különböző krizantém fajták keresztezésével több ezer faj jött létre. Chrysanthenum hrium,  Chrysanthenumotro indicum hibridek vagy Dendrantheme grandiflorum néven is ismertek, mivel a nehezen osztályozható sokaságot többször átnevezték, és különbözőképpen osztották be. 

A színes ősszel virágzókat többnyire csak cserepes vagy balkonnövényként látni, pedig sokuk téltűrő, ezért kertbe is nyugodtan kiültethetjük. 

A krizantém kínálat nemcsak hatalmas, de gyakran változik is. A virágok formája egyszerű vagy telt, tömött, vannak labda alakú virágzatok göndörödő, visszahajló vagy becsavarodott levelekkel, illetve nyelves virágzattal. Félgömb, sugár- és ernyővirágúak is léteznek. Vannk hatalmas kerti bokorrá növő és törpe, cserepes fajták is.

A színskála a fehértől a sárgáig, a narancstól a pirosig, rózsaszínűig, liláskékig és barnáig terjed. Kiválasztásakor ügyeljünk a téltűrésre is, a különböző magasságokra és virágzási időszakokra, amelyek fajtától függően augusztustól kezdődnek és egészen novemberig vagy decemberig tartanak. A különféle fajták ügyes kombinációja esetén a krizantémágyás akár hónapokig is virágozhat. 

Szimbólumrendszere

Keleten a krizantém elsősorban a szerencse szimbóluma: boldogságot, gazdagságot, hosszúéletet, elmélkedést jelképezi. Japán nemzeti virága, kikunak nevezik. Szirmainak számtalan gyűrűje miatt a Nap jelképének is tekintik. A nemzeti lobogón található nap valójában stilizált krizantém. A tizenhat szirmú krizantém a japán császár “monja” (jelvénye), tizennégy szirom a fiait és a fivéreit jelenti. Még egy érdemrendet is elneveztek róla.

Japánban a szeptember, míg Kínában az október virága, az őszt, a betakarítást jelenti. Úgy tartják, hogy zökkenőmentes visszavonulást, ösztöndíjat és nyájasságot ígér.

A koreai művészetben a szilva, az orchidea és a bambusz mellett a krizantém a négy nemes növény egyike.

rózsaszínű kirzantém virágok

Krizantém jellemzése, igényei

Ismertető jegyei: A fészkesek családjába tartozik, többnyire egynyáriként nevelt évelő, de egyes fajtái fagytűrőek.

Akár cserépben tartjuk, akár kiültetjük a kertbe, hosszan örülhetünk neki, sokáig ontja virágait. Nagyon hálás növény, nem igényel sok gondoskodást. A vizet szereti és a tápoldatozást is meghálálja. Minimális törődéssel évről-évre gyönyörködhetünk benne.

A krizantémfajok között egynyáriak, évelők és félcserjék egyaránt előfordulnak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: kompakt, elágazó

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, néhány fajtája fagytűrő

Virágzási idő: szeptembertől novemberig

Virágok: a kék és fekete kivételével minden színben létezik, lehet egyszerű margaréta szerű, telt vagy pomponvirágú, kis és nagy fejű változata is létezik. Illata nincs.

Helyigény: napos

Öntözés: közepes vízigényű.

Krizantém igényei, gondozása

Rendszeresen öntözzük, teljes nyílásban egyszer tápoldatozzuk, az elnyílt virágzatot távolítsuk el. Dús virágzáshoz nyár közepén vissza kell csípni, meg kell metszeni.

A túlzott meleget nem kedveli, a 30 °C feletti hőmérséklet és a közvetlen napsütés károsíthatja. A legideálisabb hely számára egy hűvös, félárnyékos hely.

A krizantém gyökerei sekélyek, emiatt folyamatos öntözést igényel. A túllocsolásra és a pangó vízre gyökérrothadással válaszol.

Az őszi fajták jellemzően októberben virágoznak, de takarással ez novemberig kitolható. Ebből adódóan az őszi krizantémok ún. „rövid nappalos” növények, azaz virágzásukhoz napi 13–14 óra sötétre van szükség, csak néhány órányi napsütéssel beérik.

A gömb krizantém gondozása teljesen megegyezik a fent leírtakkal.

Ültetése

Megfelelő gondozás mellett szabadföldben nagy bokorrá fejlődik, ezért ültetéskor legalább 30-50 centimétert hagyjunk a tövek között.

A talajra nem különosebben igényes. Túl homokos talajban igényli a trágyázást, agyagos földben kevesebb öntözéssel is beéri.

Krizantém visszacsípése, visszavágása, metszése

A krizantém visszacsípése, metszése júniusban esedékes. Az ágak megcsonkítása, visszavágása azért szükséges, hogy az egyik legszínesebb és leghálásabb őszi virág szép bokros és virágoktól roskadozó legyen.

Vannak akik arra esküsznek, hogy ezt június 10-én, Margit napon a legjobb megtenni. Míg mások, mint olvasónk is pünkösdkor és június 29-én, Péter Pál napon is megteszi. Azt is elárulta, hogy lesz szakszerű és sikeres a krizantém visszavágása a dús virágzás érdekében.

A visszacsípés mikéntjéről itt olvashatsz bővebben.

A gömb krizantém visszavágásakor figyeljünk arra, hogy megmaradjon a szép gömb formája. Az egy-egy renitensen kilógóó szárat máskor is levághatjuk.

Teleltetés

A fagyoktól védeni kell. Áttelel a hideg földben is, ám ehhez taljt takarni kell mulccsal, szalmával vagy lombbal. A kertben hagyot krizantémot csak tavasszal, a fagyok elmúltával metszük meg.

A cserepes növényeket visszavágás után világos, hűvös helyen, 5- 15 oC-on teleltethetjük át. Az áttelelt növényeket tavasszal friss, tápanyagban dús földbe ültessük át,

Cserepes krizantém (Chrysanthenum indicum) gondozása

Amennyiben cserepes krizantémot vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy bokros növekedésű, üde zöld levelű és sokbimbójú növényt vegyünk. Virágzás után szinte minden forgamomban lévő krizantémot el kell dobnuk, mert a különleges fénykezelés miatt igen nehéz újra virágzásra bírni. Kertbe ültetéssel azonban sikerrel járhatunk.

A növekedési hormonokkal való kezelés miatt a cserepes krizantém kicsi marad, 30 cm-nél ritkán magasabb.

Világos helyre tegyük, de óvjuk a tűző naptól. Jól viseli a száraz szobai levegőt. Hűvös helyen tovább virágzik. Lehetőleg  4-6  °C-os hőmérsékleten teleltessük.

Mérséskelten öntözzük, kétszer egy héten, de ügyeljünk arra, hogy a föld ne száradjon ki. A virágzási idő alatt 14 naponként tápoldattal trágyázzuk.

Általában nincs szükség az átültetésére. ha átteleltetjük, tavasszal tegyük friss virágföldbe. A hajtás csúcsokat vágjuk le, így a növény bokrosabb lesz.

A hervadt virágokat rendszeresen csípjük le.

Krizantém szaporítása

A krizantém szaporítása elsősorban tőosztással és dugványról történhet. Néhány fajtája magról is szaporítható.

Dugványozáshoz tavasszal vágjunk le 10 cm-es hajtáscsúcsokat, ültessük laza földbe, és takarjuk le műanyag zacskóval. Amikor gyökeret eresztettek, ültessük el és gondozzuk őket.

Krizantém kártevői, betegségei

Közel húsz vírus károsíthatja. Leggyakoribb betegsége a krizantémrozsda. A sötét rozsdaszínű foltok egy veszedelmes, de szerencsére ritka kártevő jelei. Gyógyítani nem lehet, legjobb, ha elégetjük.

Fehér vagy szürkeszínű, lisztszerű lepedék a zöld növényrészeken meleg, száraz szobákban jelenik meg. Melegvizes átmosás segíthet. Virágzás után azonban azonnal dobjuk el.

A takácsakták is gyakran megjelennek rajta. Rövid életű növények esetén, mint a krizantém is, nincs értelme harcolni ellenük. Legjobb, ha megválunk a beteg növénytől és újat vásárolunk.

Baktériumos és gombás betegségei réztartalmú szerekkel kezelhetők. Károsítják az atkák, a levéltetvek, a tripszek, a levélfonálférgek és a poloskák is.

Krizantém felhasználása

A krizantémot pár évtizede még sokan temetői virágnak tartották. Valószínűleg azért, mert nálunk ősszel, még a Halottak napján is virágzik. Hosszú szárú, nagyfejű és apró virágú fajtái ma már minden évszakban elérhetők.

A krizantém a sját fajtáján belüli kombinációkban is igencsak mutatós, de ültethető őszirózsa, csarab, díszfű, borostyán és kisebb tűlevelűek közé is. 

Vágott virágként is igen tartós, szárításával nem érdemes foglalkozni. A virágkötők gyakran használják virágkötészeti alkotásokban, különösen a Santininek is hívott az aprófejű zöld változat a kedvenc.

Vágott virágként rendszeres vízcserével akár több hétig is eltartható. Fontos, hogy a levelei ne érjenek a vízbe, azokat mindenképp szedjük le a vázába helyezés előtt.

A mai ragyogó színvilágú és változatos alakú virágok lakások, munkahelyek, kertek csodás díszei. Bátran adjuk ajándékba is akár cserepes, akár vágott formában.

Krizantém, mint gyógynövény

A krizantémot Kínában ősidők óta erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon. A 9. hónap 9. napjának ünnepén már a Han-korban krizantémbort ittak. Azt tartották, hogy aki krizantémbort iszik, hosszú életű lesz a földön.

Virága gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, emellett emésztési problémákra is hatásos. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére a sárga virágokat tartják a leghatékonyabbaknak. A meleg időjárás okozta kellemetlenségek ellen is használják; külsőleg alkalmazva pedig a szemgyulladás kezelésére.

A szirmok enyhén fanyar, pikánsan kesernyés ízükkel kiváló salátaízesítők.

8 ok, amiért szeretjük a krizantémot

Az őszi kertek és balkonok verhetetlen királynője a színpompás, jellegzetes illatú krizantém (Chrysanthemum). A Kelet-Ázsiából származó évelőnövény csak a XIX. században vált ismertté Európában. Hazánkban az 1950-es évektől termesztik és forgalmazzák egész évben. Kár lenne csak temetői virágként tekinteni rá, hisz attól sokkal szebb és hálásabb virág.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük