Krizantém gondozása, visszacsípése, szaporítása

Az őszi színpompa leghálásabb növénye a krizantém (Chrysanthemum). Hosszan tartó virágzásával, változatos színvilágával, egyszerű gondozásával és igénytelenségével méltán vezeti az őszi virágok toplistáját.

krizantem

Krizantém származása

A krizantém (Chrysanthemum) a Leucanthemum nemzetséggel rokon, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó, 37 fajt számláló, többnyire Kelet-Ázsiából származó növénynemzetség. Neve görög eredetű, aranyvirágot jelent. A krizantémok az ősz utolsó virágai, de számos, korábban (akár májusban is) nyíló változatuk is ismert.

Gyakran találkozhatunk a név krizantén alakjával, ez egy kissé népiesen módosult változat.

Északkelet-Európától Kelet-Ázsiáig, valamint Észak-Amerikában őshonos.

A Kínából származó krizantém (Chrysanthenum grandiflorum) népszerűségét mutatja, hogy már Kr. előtt 1500-ban várost neveztek el róla Kínában. Innen került Japánba, ahol a császári ház címernövényeként tisztelték. Mai napig az egyik legnagyobb japán kitüntetés krizantémot ábrázol, a világ más részein szokásos jelképek, pl. babér, oroszlán, sas, stb helyett.

Európában csak a XIX. században vált ismertté, hazánkban az 1950-es évektől termesztik és forgalmazzák egész évben. A krizantém botanikai nevének magyar jelentése: napvirág.

Szimbólumrendszere

Keleten a krizantém elsősorban a szerencse szimbóluma: boldogságot, gazdagságot, hosszúéletet, elmélkedést jelképezi. Japán nemzeti virága. Szirmainak számtalan gyűrűje miatt a Nap jelképének is tekintik. A nemzeti lobogón található nap valójában stilizált krizantém. A tizenhat szirmú krizantém a japán császár “monja” (jelvénye), tizennégy szirom a fiait és a fivéreit jelenti. Japánban a szeptember, míg Kínában az október virága, az őszt, a betakarítást jelenti. Úgy tartják, hogy zökkenőmentes visszavonulást, ösztöndíjat és nyájasságot ígér.

Krizantém jellemzése, igényei

Ismertető jegyei: A fészkesek családjába tartozik, többnyire egynyáriként nevelt évelő, de egyes fajtái fagytűrőek.

Akár cserépben tartjuk, akár kiültetjük a kertbe, hosszan örülhetünk neki, sokáig ontja virágait. Nagyon hálás növény, nem igényel sok gondoskodást. A vizet szereti és a tápoldatozást is meghálálja. Minimális törődéssel évről-évre gyönyörködhetünk benne.

A krizantémfajok között egynyáriak, évelők és félcserjék egyaránt előfordulnak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: kompakt, elágazó

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, néhány fajtája fagytűrő

Virágzási idő: szeptembertől novemberig

Virágok: a kék és fekete kivételével minden színben létezik, lehet egyszerű margaréta szerű, telt vagy pomponvirágú, kis és nagy fejű változata is létezik

Helyigény: napos

Öntözés: közepes vízigényű.

Krizantém gondozása

Rendszeresen öntözzük, teljes nyílásban egyszer tápoldatozzuk, az elnyílt virágzatot távolítsuk el. Dús virágzáshoz nyár közepén vissza kell csípni, meg kell metszeni.

A túlzott meleget nem kedveli a 30 °C feletti hőmérséklet már károsíthatja. Az őszi fajták jellemzően októberben virágoznak, de takarással ez novemberig kitolható. Ebből adódóan az őszi krizantémok ún. „rövid nappalos” növények, azaz virágzásukhoz napi 13–14 óra sötétre van szükség.

Visszacsípése, metszése

A krizantém visszacsípése, metszése júniusban esedékes. Az ágak megcsonkítása, visszavágása azért szükséges, hogy az egyik legszínesebb és leghálásabb őszi virág szép bokros és virágoktól roskadozó legyen. Vannak akik arra esküsznek, hogy ezt június 10-én, Margit napon a legjobb megtenni. Míg mások, mint olvasónk is pünkösdkor és június 29-én, Péter Pál napon is megteszi. Azt is elárulta, hogy lesz szakszerű és sikeres a krizantém visszavágása a dús virágzás érdekében.

A visszacsípés mikéntjéről itt olvashatsz bővebben.

Most csípd vissza, hogy virágoktól roskadozó legyen a krizantém

Teleltetés

Visszavágás után világos, hűvös helyen átteleltethetjük.

Krizantém szaporítása

A krizantém szaporítása elsősorban tőosztással és dugványról történhet. Néhány fajtája magról is szaporítható.

Tavaszi tőosztás praktikái

Kártevők, betegségek

Közel húsz vírus károsíthatja.Leggyakoribb betegsége a fehér rozsda. Baktériumos és gombás betegségei réztartalmú szerekkel kezelhetők. Károsítják az atkák, a levéltetvek, a tripszek, a levélfonálférgek és a poloskák is.

Krizantém felhasználása

A krizantémot pár évtizede még sokan temetői virágnak tartották. Valószínűleg azért, mert nálunk ősszel, még a Halottak napján is virágzik. Hosszú szárú, nagyfejű és apró virágú fajtái ma már minden évszakban elérhetők.

Vágott virágként is igen tartós, szárításával nem érdemes foglalkozni. A virágkötők gyakran használják virágkötészeti alkotásokban, különösen a Santininek is hívott az aprófejű zöld változat a kedvenc.

Vágott virágként rendszeres vízcserével akár több hétig is eltartható. Fontos, hogy a levelei ne érjenek a vízbe, azokat mindenképp szedjük le a vázába helyezés előtt.

A mai ragyogó színvilágú és változatos alakú virágok lakások, munkahelyek, kertek csodás díszei. Bátran adjuk ajándékba is akár cserepes, akár vágott formában.

Krizantém, mint gyógynövény

A krizantémot Kínában ősidők óta erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon. A 9. hónap 9. napjának ünnepén már a Han-korban krizantémbort ittak. Azt tartották, hogy aki krizantémbort iszik, hosszú életű lesz a földön.

Virága gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, emellett emésztési problémákra is hatásos. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére a sárga virágokat tartják a leghatékonyabbaknak. A meleg időjárás okozta kellemetlenségek ellen is használják; külsőleg alkalmazva pedig a szemgyulladás kezelésére.

A szirmok enyhén fanyar, pikánsan kesernyés ízükkel kiváló salátaízesítők.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük