8 ok, amiért szeretjük a krizantémot

Az őszi kertek és balkonok verhetetlen királynője a színpompás, jellegzetes illatú krizantém (Chrysanthemum). A Kelet-Ázsiából származó évelőnövény csak a 19. században vált ismertté Európában. Magyarországon az 1950-es évektől termesztik és forgalmazzák egész évben. Kár lenne csak temetői virágként tekinteni rá, hisz attól sokkal szebb és hálásabb virág. Cserepes és vágott virágként is tartós, hosszan örülhetünk szépségének.

színes, formás cserepes krizantém

A krizantém népszerűsége

A krizantém népszerűségét mutatja, hogy már Kr. előtt 1500-ban várost neveztek el róla Kínában. Innen került Japánba, ahol a császári ház címernövényeként tisztelték. Mai napig az egyik legnagyobb japán kitüntetés krizantémot ábrázol, a világ más részein szokásos jelképek, pl. babér, oroszlán, sas, stb helyett. Botanikai nevének magyar jelentése: napvirág.

A krizantém jellemzéséről és gondozásáról, tőosztásos szaporításáról, sőt a visszacsípéséről is írtam már, így most 8 érvet hoztam mellette. Remélem ezután tovább csökken azoknak a száma, akik csak temetői virágként tekintenek az őszi szépségre.

Nagy forma-, és színgazdagság jellemzi

A nemesítéseknek köszönhetően méretben, színben és formában a legváltozatosabb virágunkká vált. Egyes fajtái 50-100 cm magasra is megnőnek. Napjainkban igen kedveltek a gömb alakú, hosszan virágzó fajták.

sok színben és formában eléhető krizantém

Egész évben elérhető

Pár évtizede még sokan temetői virágnak tartották, mert a mi éghajlatunkon az őszi időszakban virágzik és a Halottak napjának kedvenc növénye volt. Hosszú szárú, nagyfejű és apró virágú fajtái ma már minden évszakban elérhetők.

A krizantém cserépben és kertbe ültetve egyaránt nevelhető

Akár cserépben tartjuk, akár kiültetjük a kertbe, hosszan örülhetünk neki, sokáig ontja virágait. Nagyon hálás növény, nem igényel sok gondoskodást. A vizet szereti és a tápoldatozást is meghálálja. Minimális törődéssel évről-évre gyönyörködhetünk benne. Az erkélyen is többször sikerrel átteleltettem már.

A krizantém bárkinek ajándékozható

A mai ragyogó színvilágú és változatos alakú virágok lakások, munkahelyek, kertek csodás díszei. Bátran adjuk ajándékba is akár cserepes, akár vágott formában. Az előítéletek miatt nem szerencsés például első randira krizantémot vinni, vagy azzal szerelmet vallani.

krizantém szaporítás tőosztással - kerti kisvirágú krizantém

Gazdag a krizantém szimbólumrendszere

A fehér krizantém az igazságot, a sárga a viszonzatlan szerelmet, a vörös pedig a szeretetet jelképezi. Keleten elsősorban a szerencse szimbóluma: boldogságot, gazdagságot, hosszúéletet, elmélkedést jelképezi.

Japán nemzeti virága. Szirmainak számtalan gyűrűje miatt a Nap jelképének is tekintik. A nemzeti lobogón található nap valójában stilizált krizantém. A tizenhat szirmú krizantém a japán császár „monja” (jelvénye), tizennégy szirom a fiait és a fivéreit jelenti. Japánban a szeptember, míg Kínában az október virága, az őszt, a betakarítást jelenti. Úgy tartják, hogy zökkenőmentes visszavonulást, ösztöndíjat és nyájasságot ígér.

A régi virágnyelv szerint a krizantém üzenete: „Csodálatos barát vagy”.

Az egyik legtartósabb vágott virág

Vágott virágként is nagyon hálás, rendszeres vízcserével akár két hetekig eltartható. Fontos, hogy a levelei ne érjenek a vízbe, azokat mindenképp szedjük le a vázába helyezés előtt.

Jó ár-érték arány

Vágott és cserepes virágként is elfogadható az ára, a többi virághoz viszonyítva olcsónak mondható. Ha mindehhez még a tartósságát is figyelembe vesszük ár-érték arányban egyértelműen az élmezőnyben találjuk.

Virágkompozíciók egyik kedvenc összetevője

Virágkötők nagyon szívesen használják virágkötészeti alkotásokban, különösen a Santininek is hívott az aprófejű zöld változat a kedvenc.

További olvasnivalók a krizantémról

Az őszi színpompa leghálásabb növénye a krizantém (Chrysanthemum). Hosszan tartó virágzásával, változatos színvilágával, egyszerű gondozásával és igénytelenségével méltán vezeti az őszi virágok toplistáját. A cserepes növényként manapság egész évben kapható. A kertbe kiültetett és a cserepes krizantém gondozására és szaporítására is kitérek a továbbiakban.

A krizantém visszacsípése, metszése júniusban esedékes. Az ágak megcsonkítása, visszavágása azért szükséges, hogy az egyik legszínesebb és leghálásabb őszi virág szép bokros és virágoktól roskadozó legyen. Vannak akik arra esküsznek, hogy ezt június 10-én, Margit napon a legjobb megtenni. Míg mások, mint olvasónk is, pünkösdkor és június 29-én, Péter Pál napon is megteszi. Azt is elárulta, hogy lesz szakszerű és sikeres a növény visszavágása a dús virágzás érdekében, és hogy használja szaporításra a levágott ágakat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük