Tavaszi tőosztás praktikái

A tőosztás a leggyakrabban és legeredményesebben alkalmazható szaporítási mód. Az ivartalan szaporítási módot évelő növényeknél alkalmazzuk, hogy megfiatalítsuk a növényeinket és még több növényünk legyen. Az ősszel és tavasszal is végezhető egyszerű művelet csupán némi odafigyelést és óvatosságot igényel. Tavaszi tőosztás elsősorban az ősszel virágzó növények esetén alkalmazható eredményesen. Olvasónk fotókkal illusztrálva mondja el, mire érdemes figyelni, hogy a tavaszi tőosztás eredményes legyen.

tőosztás, az egyszerű szaporítási mód

Tőosztás: az ivartalan szaporítás legegyszerűbb formája

Az ivartalan szaporítás egyik formája a tőosztás, melynek révén a növények szétválasztásával több új növény keletkezik. Vigyázni kell arra, hogy az új növények rendelkezzenek ép hajtással vagy tőrózsával és a szükséges gyökérzettel. Ősszel tőosztásra elvirágzott vagy elvirágzásban lévő növényeket használunk.

A tavaszi teendők sorából nem hiányozhat a tőosztás. Időnként sort kell keríteni az évelő lágyszárú és az elfásodó gyökérnyakú növények tőosztásos szaporítására. Az évelő növényeink idővel úgy besűrűsödnek, hogy csak satnya szárakat hoznak, képtelenek normálisan fejlődni. Gyakori jelenség, az is hogy csak a növények szélén van élet, a tövek közepe pusztul.

Tőosztást alaposan beöntözött növényeken végezhetünk. Érdemes előző este jó alaposan beöntözni az ágyást, így sokkal egyszerűbben és károkozás nélkül elvéhezhető a növény szétválasztása. Ilyenkor általában a földdel együtt sikerül kiemelni a gyökeres növényt, amit aztán táplálékdús friss földbe, az új helyére helyezhetünk. Arra ügyeljünk, hogy iylenkor ne maradjon el az alapos beöntözés.

Tavaszi tőosztás fortélyai

Visky Katika ismét küldött egy hasznos tanácsokkal teli és fotókkal illusztrált leírást, ezúttal a növények szaporításáról. Fogadd szeretettel!

„Lassan itt az ideje az évelők szaporításának, én három fajtáját szoktam
alkalmazni :

  • tőosztás
  • bujtás
  • dugványozás

Alapszabály, hogy a tavasszal virágzókat ősszel, az őszi virágzókat tavasszal aktuális szaporítani. Kivétel a tűzeső, és az árnyékliliom, amelyeket tavaszi virágzásuk ellenére szétoszthatjuk tavasszal is.

Most a krizantém tőosztását mutatom be lépésről lépésre. Ugyanezzel a módszerrel lehet varjúháj
fajtákat, őszi napfényvirágot, sisakvirágot is tavasszal szaporítani.

tőosztás a krizantém szaporítás legegyszerűbb módja

Március közepén, végén levágom a bokorról az elszáradt részeket. Ásóval óvatosan kifordítom a tövet és kiválogatom a száraz, fás részeket. Ha szükséges, metszőollóval szétvágom.

tőosztás eredményesen alkalmazva a krizantémnál

A már zöld hajtásokkal rendelkező, gyökeres részeket visszahelyezem a virágfölddel kissé feltöltött gödörbe lazán.

Majd betakarom komposzttal, kissé megnyomkodom, majd jól belocsolom. Ha kell a földet pótolom, néhány napig nedvesen tartom.

Fagyos éjszakák vagy nappalok előfordulásakor természetesen nem szabad tőosztást végezni,
annak ellenére, hogy ezek áttelelő virágok.

A tőosztás előnye, hogy a növények fajtaazonosságukat megtartják, a magvetésnél ez nem biztos. Az ifjítás következtében dúsan virágoznak majd.

A bujtásról, dugványozásról majd később írok.

Remélem kedvet csináltam ehhez a tavasszal esedékes kerti elfoglaltsághoz.

Nagyon köszönöm az olvasók nevében is a hasznos tanácsokat Visky Katikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük