Árnyliliom (Hosta fajok) gondozása, szaporítása

Árnyliliom vagy árnyékliliom (Hosta fajok) igen kedvelt levéldísznövény. Levelei igen változatosak, az egyszínű üde zöldtől a több színű csíkos változatokig nagyon jól mutatnak a kertekben. Egyes fajtái a virágok erős, de kellemes illata miatt is igen népszerűek. Nézzük, miből áll az árnyliliom gondozása és szaporítása!

Árnyékliliom származása

Az árnyékliliom vagy árnyliliom az árnyékliliomfélék (Hostaceae) családjába tartozik. A korábban a liliomfélék (Liliaceace) családjába sorolt árnyékliliomféléket manapság más külön csoportnak tartják. 

50 árnyékliliom-fajta található Kelet-Ázsia és Oroszország déli részeinek erdeiben., vízfolyásai mellett, sziklái között vagy mezein. 

Japánban és Kínában az árnyékliliomokat már régóta dísznövényként termesztik. Nagyjából 200 évvel ezelőtt telepedtek be az európai kertekbe, és azóta az árnyékos és félárnyákos helyek klasszikusai közé tartoznak. 

Annak ellenére, hogy az ősszel behúzódó dekoratív levelek játsszák a főszerepet, a nyáron fürtökben megjelenő tölcsér formájú virágok is igen mutatósak, sőt valamelyest illatosak is. 

Legismertebb árnyékliliom fajták

Számos hibrid, tehát keresztezésből származó fajta létezik. Ezek mind különböző levélformát, -színt, és -anyagot mutatnak fel, illetve eltérő magassággal és szélességgel rendelkeznek. A levélforma lehet keskeny és lándzsaszerű vagy széles és szív formájú, felszíne siem, hullámos vag ívelt. 

A levélszín alapján zöld, fehér, sárga, és kék levelű árnyékliliomokat különböztetünk meg, miközben a levelek széle vagy belseje fehér és sárga is lehet. A méretük lehet törpe (kb, 10 cm), kicis (30 cm-ig), közepes (50 cm-ig), nagy (80 cm-ig) és nagyon nagy (80 cm felett).

A „Summer Music” fajta több színnel mintázott levelei olyanok, mintha festmények lennének.

Árnyékliliom jellemzése

Ismertetőjegyei: évelő, de nem örökzöld levéldísznövény, ősszel lehullajtja a leveleit

Virágok: fehér, lila, ibolyaszínű, rózsaszínű, világoskék, liláskékharang alakú virágai fürtvirágzatot alkotnak, hosszú virágzati száron helyezkednek el, képen látható üde zöld színű levelekkel és fehér virágokkal díszítő változat igen erős, de kellemes illatú

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 10 – 120 cm

Habitus: terebélyes, zsombékszerűen növő, nagy, széles lándzsás, illetve szív alakú levelekkel, amelyek fajok és fajták szerint zöld, kékes vagy sárgás színűek, gyakran fehér vagy sárga rajzolattal.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: július – augusztus

különböző árnyékliliom fajták

Árnyliliom igényei, gondozása

Ahogy a neve is elárulja félárnyékos vagy árnyékos helyet kedvel.

Mérsékelten öntözzük, tavasszal adjunk neki tartós hatású műtrágyát. Tápanyagban szegény talajba ültetve komplex műtrágyát és agyaggranulátumot keverjünk a földhöz. Száraz periódusok alatt gyakran öntözzük.

Ősszel, a levelek behúzódása után vágjuk le az elhervadt leveleket, majd takarjuk be a növényt vékony lombréteggel.

Árnyékliliom ültetése

Ültetésre legideálisabb a tavasz, de október elejéig tartó őszi ültetés is lehetséges.

Átlagos ültetési távolsága 30-40 cm, de a kisebb fajtákat kicsit szorosabban is ültethetjük.

Márciustól-áprilistól egyesével nagyobb cserépbe ültethetjük.

Árnyliliom teleltetése

Szabadban téli védelemmel vagy belső térben , hűvösben (nem szobában!) fagymentes helyen.

Árnyékliliom szaporítása

Tőosztással tavasszal vagy ősszel szaporíthatjuk. Kiásás után különböző helyekre ültessük vissza a növényrészeket. Száraz idő esetén mérsékelt vízellátással serkenthetjük a növekedést. 

Árnyékliliom kártevői, betegségei

A levél- és pajzstetvek szeretik ellepni, ezen kívül leveleit a csigák is igen élvezettel fogyasztják, főleg a fital növényeket és lágyhajtásokat.

A vincellérbogár a főként a cserepes példányoknál okozhat könnyen károkat.

Árnyliliom felhasználása

Csak dísznövényként használható. Fák árnyékában nagyon szépen mutat, nem véletlen, hogy a legszebb kertekből nem hiányozhat. 

Egyenként vagy csoportosan, félárnyékos ányásokban és szegélyekben, fák, tavak mentén jól mutat. Egyes fajtákat cserépbe is ültethetünk.

Az árnyékliliom jól mutat a harangvirágok, a páfrányok, az árnyfüvek és más árnyékkedvelő növények közt. Amenniyben jól kihasználjuk a levélszíneket és -formákat, illetve a -magasságokat, akkor csupán árnyékliliomokkal is mutatós képet varázsolhatunk. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük