Kerti viola (Matthiola incana) gondozása, jellemzése

A kerti viola vagy nyári viola (Matthiola incana) gondozása gyerekkorom kedvenc elfoglaltsága volt. A kertből én is kaptam egy kb. egy négyzetméternyi területet, amit saját magam gondoztam. A violával sok teendő nem volt. Elvetettem a magokat, néha locsolgattam, cserébe pedig szépen virágzott és kellemesen illatozott.

kerti viola gondozása

Nyári viola (Matthiola incana) származása, jellemzése

Származása: a kerti vagy nyári viola (Matthiola incana) Dél-Európa, Afrika, Kis-Ázsia területéről származik, a keresztesek (Brassicaceae) családjába tartozik.

A nemzetséget Pietro Andrea Mattioliról, egy a 16. században élt itáliai orvosról és természettudósról nevezték el, aki többek közt arról is nevezetes, hogy elsőként készített leírást a macskaszőr-allergiáról.

A nyári viola sárga színben is elérhető, de semmiképp nem tévesztendő össze a sárgaviolával, ami más nemzetségbe tartozó növény. A sárgaviola (Erysimum cheiri) magasra növő kétnyári növény, sötétzöld, kissé szürkés árnyalatú hosszúkás, vékony levelei vannak. markáns illatúak élénk sárgák, barnás-vörösek vagy narancsosak, előfordul piros és mályvaszínű változatat is, a virágok lehetnek egyszerűek és teltek is

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett félcserje.  A nyári viola alapjában véve kétnyári növény, de léteznek hibridek, melyek már a vetés évében virágoznak, ezeket az egynyári változatok érdemes tartani.

A növény levelei hosszúkásak, lekerekített végűek, s szürkék vagy zöldesszürkék, amire utal a faj megnevezése is, mivel az „incana” szó latinul szürkét jelent.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga, kék színű, teltek vagy egyszerűek, laza fürtben nőnek, intenvíz illatúak

Virágzási idő: különösen illatos virágaiz júniustól szeptemberig hozza

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: felálló, bokrosan elágazó

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel.

kert vagy nyári viola három színben

Kerti viola gondozása

A kerti viola teljes napsütést igényel. Némi árnyékot elvisel ugyan, de árnyékban kevesebbet virágzik és kevesebb illatanyagot termel, így nem lesz olyan intenzív az illata.

Legjobban semleges vagy közel semleges kémhatású talajban fejlődik.

Közepesen vízigényes. Mérsékelten öntözzük, 2 – 3 hetente alacsony hatóanyag-tartalmú tápoldatot adagoljunk hozzá.

Kerti viola szaporítása

A violát magvetéssel szaporíthatjuk. A magok elvetésére március végén, áprilisban kerülhet sor, csírázási hőmérséklete 15-18 celsius fok, csak az erős magoncokat tűzdeljük, utána tarsuk 10-12 celsius fokon.

Ültetésére május közepe után kerülhet sor, 15 – 20 cm-es tőtávolságra, mésztartalmú földkeveréket használjunk.

Felhasználása

A kerti viola csak dísznövényként használható. Egyéb, főleg mediterrán származású növények társaságában nagyon jó hangulatot ad. Edénybe a törpe vagy alacsony bokros fajtáit ültethetjük, amelyeket többnyire színkeverékben forgalmaznak. Ültethetünk mellé liliomot, sásliliomot és körövirágot és a balkonunk illatos parasztkertté változik.

Vágott virágként is használhatjuk, bár nem túl tartós. Ha időben levágjuk az elhervadt virágokat, azzal megelőzhetjük, hogy az egész virágfürt idő előtt elhervadjon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük