Kerti viola gondozása, jellemzése

A kerti viola gondozása gyerekkorom kedvenc elfoglaltsága volt. A kertből én is kaptam egy kb. egy négyzetméternyi területet, amit saját magam gondoztam. A violával sok teendő nem volt, cserébe szépen virágzott és kellemesen illatozott.

kerti viola gondozása

Származása: a kerti viola (Matthiola incana) Dél-Európa, Afrika, Kis-Ázsia területéről származik, a keresztesek (Brassicaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett félcserje

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga, kék színű, teltek vagy egyszerűek, laza fürtben nőnek, intenvíz illatúak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: felálló, bokrosan elágazó

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: júniustól szeptemberig

Kerti viola gondozása

Gondozása:teljes napsütést igényel, némi árnyékot elvisel, de árnyékban kevesebbet virágzik és kevesebb illatanyagot termel, így nem lesz olyan intenzív az illata.

Mérsékelten öntözzük, 2-3 hetente alacsony hatóanyag-tartalmú tápoldatot adgoljunk.

Szaporítása: magvetésére március végén, áprilisban kerülhet sor, csírázási hőmérséklete 15-18 celsius fok, csak az erős magoncokat tűzdeljük, utána tarsuk 10-12 celsius fokon.

Ültetésére május közepe után kerülhet sor, 15 – 20 cm-es tőtávolságra, mésztartalmú földkeveréket használjunk.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, egyéb növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad, edénybe a törpe vagy alacsony bokros fajtáit ültethetjük, amelyeket többnyire színkeverékben forgalmaznak. Ültethetünk mellé liliomot, sásliliomot és körövirágot és a balkonunk illatos parasztkertté változik.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − kettő =