Pénzlevelű pilea gondozása, szaporítása

A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) más néven kínai pénznövény vagy egyszerűen csak pilea kerekded, zöld levelei miatt kapta a pénzlevelű jelzőt. Az egyszerűen tartható, kevés gondozást igénylő szobanövényt pénzteremtő, gazdagságvarázsló növénynek tartják, amely behívja otthonunkba a bőséget és a jólétet. Ápolásán túl a szaporítása is egyszerű, ennek is köszönhető, hogy az egész világon a legkeresettebb szobanövények közé tartozik. Kedvelt ajándéknövény, amelyet a barátság jelképéül vagy szerencsehozónak szoktak átadni. Jó ötlet lakásavatóra vagy születésnapra adni.

pénzt hozó növények - pénzlevelű pillea

Pénzlevelű pilea származása

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) növényfaj a csalánfélék (Urticaceae) családján belül a Pilea nemzetségbe tartozik. Ludwig Diels írta le 1912-ben.

A faj csupán Kínában fordul elő: Szecsuan tartomány délnyugati részén és Jünnan tartomány nyugati részén. Árnyékos helyen, nedves sziklákon az erdőkben 1500-3000 méter tengerszint feletti magasságban találkozhatunk vele. Természetes állománya veszélyeztetett, de mint szobanövény egész Kínában és világszerte kedvelt növény.

Egyes fajait a hagyományos kínai orvoslásban a hasnyálmiririgy kezelésére használják.

A legenda szerint 1945-ben Agner Espegren, egy norvég misszionárius hozta magával az első hajtásokat Kínából, és osztogatta szét később a sarjakat növényszerető barátai között. Így terjedt el Skandináiában, majd végül világszerte, mivel az emberek gyakran ajándékoztak dugványokat a barátaiknak és ismerőseiknek.

A pénzlevelű pilea története azért is érdekes, mert úgy lett népszerű, hogy a botanikusok szinte mit sem tudtak róla. Olyannyira, hogy a nyolcvanas évekig nem isvolt növényrendszertanilag besorolva. ám amatőr kertésezk, lelkes növényrajongók szaporították egymás között.

Az első botanikai leírása csak 1984-ben jelent meg róla Európában, a Kew Mgazinban.

További népies elnevezései: kínai pénznövény, pénzvirág, ufónövény, missziónövény, palacsintanövény vagy csak Pilea

Ismertetőjegyei

A pénzlevelű pilea ázsiai örökzöld évelő, pozsgás növény. Levélnyéle zöldes, néha barnás színű, rendszerint 1–17 cm, de néha akár a 30 cm hosszúságot is elérheti. Díszét a levelei adják, amelyek kerekdedek, zöldek, váltakozó állásúak, így körbe veszik az egész növényt. A levelek, amelyek akár a 10 cm átmérőjűre is nőhetnek, lassan mozogva követik a fényt. A teljes növény csupasz, sehol sem borítják szőrök. Virágot ritkán hoz és azok sem feltűnőek.

Kedvelt ajándéknövény, amelyet barátság jelképéül vagy szerencsehozónak szoktak átadni.

Pénzlevelű pilea igényei, gondozása

A kínai pénznövény kedveli a sok fényt. Mérséklet fénynél is megél, de nem lesz olyan dús és méretre sem nő meg. Azért, hogy a növény megőrizze kör alakját, érdemes hetente egyszer megforgatni a cserepet, így kiegyenlítődik a pileát érő fény.

A Pileát jó vízelvezető földkeverékbe érdemes ültetni. Viszonylag kicsi a gyökérrendszere, ezért kis ültetőedényt válasszunk számára.

Vízigénye kicsi. Vastag levele és és szára sok vizet tárol, ezért bírja az alkalmankénti, öntözés nélküli időszakot is.Csak akkor öntözzük, ha a talaj száraz. A túlöntözés gyökérrothadást eredményezhet.

Átlagos szobahőmérséklet megfelelő számára, kerüljük a huzatot. Fürdőszobába vagy a konyhába is helyezhetjük, mert itt melegebb körülményeket és megfelelő páratartalmat tudunk biztosítani számára.

Mivel szereti az állandó hőmérsékletet és magas páratartalmat, kiválóan alkalmazható terráriumokban.

Pénzlevelű pilea szaporítása

Megfelelő gondozás mellett a pilea sok évig élhet, utódokat is hoz, amivel egyszerűen szaporíthatjuk.

Óvatosan emeljük ki a gyökeres sarjakat az anya növény mellől, majd ültessük be egy földdel teli cserépbe. Öntözzük meg, majd a továbbiakban mérsékelten locsoljuk. Körülbelül egy hónap múlva már látható lesz a kis pilea növekedése.

Kártevői, betegségei

Kártevőknek, betegségeknek jól ellenáll. Nem megfelelő körülmények között tartva a növény ledobhatja az alsó leveleit és törzse felkopaszodik.

Ha a levelek befelé görbülnek, ez azt jelezheti, hogy ez a növény túl sok fényt kap, és mozgatni kell. Ugyanakkor a levélgöndörödés a túlöntözés tünete is lehet.

Túlöntözésre előbb a levélszárak pohulnak meg és lehullanak, majd a gyökérzet és vele együtt az egész növény is elpusztulhat.

A túlzott napsugárzás barna hegesedést, valamint sárga foltosodást okozhat a leveleken.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük