Pénzlevelű pilea gondozása, szaporítása

A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) más néven kínai pénznövény vagy egyszerűen csak pilea kerekded, zöld levelei miatt kapta a pénzlevelű jelzőt. Az egyszerűen tartható, kevés gondozást igénylő szobanövényt pénzteremtő, gazdagságvarázsló növénynek tartják, behívja otthonunkba a bőséget és a jólétet. Ápolásán túl a szaporítása is egyszerű.

pénzt hozó növények - pénzlevelű pillea

Pénzlevelű pilea származása

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) növényfaj a csalánfélék (Urticaceae) családján belül a Pilea nemzetségbe tartozik. Ludwig Diels írta le 1912-ben.

A faj csupán Kínában fordul elő: Szecsuan tartomány délnyugati részén és Jünnan tartomány nyugati részén. Árnyékos helyen, nedves sziklákon az erdőkben 1500-3000 méter tengerszint feletti magasságban találkozhatunk vele. Természetes állománya veszélyeztetett, de mint szobanövény egész Kínában és világszerte kedvelt növény.

További népies elnevezései: kínai pénznövény, pénzvirág, ufónövény, missziónövény, palacsintanövény vagy csak Pilea

Ismertetőjegyei

A pénzlevelű pilea levélnyéle zöldes, néha barnás színű, rendszerint 1–17 cm, de néha akár a 30 cm hosszúságot is elérheti. Levelei kerekdedek, zöldek, váltakozó állásúak, így körbe veszik az egész növényt. A levelek, amelyek akár a 10 cm átmérőjűre is nőhetnek, lassan mozogva követik a fényt. A teljes növény csupasz, sehol sem borítják szőrök. Virágot ritkán hoz és azok sem feltűnőek.

Kedvelt ajándéknövény, amelyet barátság jelképéül vagy szerencsehozónak szoktak átadni.

Pénzlevelű pilea igényei, gondozása

A kínai pénznövény kedveli a sok fényt. Mérséklet fénynél is megél, de nem lesz olyan dús és méretre sem nő meg. Azért, hogy a növény megőrizze kör alakját, érdemes hetente egyszer megforgatni a cserepet, így kiegyenlítődik a pileát érő fény.

A Pileát jó vízelvezető földkeverékbe érdemes ültetni. Viszonylag kicsi a gyökérrendszere, ezért kis ültetőedényt válasszunk számára.

Vízigénye kicsi. Vastag levele és és szára sok vizet tárol, ezért bírja az alkalmankénti, öntözés nélküli időszakot is.Csak akkor öntözzük, ha a talaj száraz. A túlöntözés gyökérrothadást eredményezhet.

Átlagos szobahőmérséklet megfelelő számára, kerüljük a huzatot. Fürdőszobába vagy a konyhába is helyezhetjük, mert itt melegebb körülményeket és megfelelő páratartalmat tudunk biztosítani számára.

Mivel szereti az állandó hőmérsékletet és magas páratartalmat, kiválóan alkalmazható terráriumokban.

Pénzlevelű pilea szaporítása

Megfelelő gondozás mellett a pilea sok évig élhet, utódokat is hoz, amivel egyszerűen szaporíthatjuk.

Óvatosan emeljük ki a gyökeres sarjakat az anya növény mellől, majd ültessük be egy földdel teli cserépbe. Öntözzük meg, majd a továbbiakban mérsékelten locsoljuk. Körülbelül egy hónap múlva már látható lesz a kis pilea növekedése.

Kártevői, betegségei

Kártevőknek, betegségeknek jól ellenáll. Nem megfelelő körülmények között tartva a növény ledobhatja az alsó leveleit és törzse felkopaszodik.

Ha a levelek befelé görbülnek, ez azt jelezheti, hogy ez a növény túl sok fényt kap, és mozgatni kell. Ugyanakkor a levélgöndörödés a túlöntözés tünete is lehet.

Túlöntözésre előbb a levélszárak pohulnak meg és lehullanak, majd a gyökérzet és vele együtt az egész növény is elpusztulhat.

A túlzott napsugárzás barna hegesedést, valamint sárga foltosodást okozhat a leveleken.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük