Kertészkedjünk! – Tavaszi kerti teendők

A tavaszi kerti teendők sora szinte végtelen. Metszés, lemosó permetezés, magvetés, kert megújítása, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Kezdő kertészkedők részére foglaltam össze a tavaszi kerti munkákat, de szerintem gyakorlottaknak sem árt néha felfrissíteni ismereteiket. Azok is találnak itt tanácsokat, akik a kert tervezés és kert kialakítás fázisában vannak vagy épp újabb növényekkel bővítenék a kertet.

tavaszi kerti teendők: virágföld választás és magvetés

Tavaszi kerti teendők

Mai bejegyzésem egy összefoglaló válogatás az előzőleg készített blogbejegyzésekből. Mindegyikhez csupán egy kis bevezetőt írtam, a szöveg alatt található fotóra kattintva részletesen is olvashatod az adott tavaszi kerti teendőhöz kapcsolódó legfontosabb tanácsaimat.

10 tanács kezdő kertészkedőknek

A kertészkedés is egy olyan hobbi, amibe bele kell tanulni. A kertkialakításnak ugyan nincsenek kötelezően alkalmazandó szabályai, de ha a természet törvényeinek fittyet hányunk, akkor nem sok sikerélményben lehet részünk. Az okos emberek – és persze a kezdő kertészkedők is – más kárán tanulnak. Gyakorlatlan hobbikertészeknek szánt tanácsaim megfogadásával sok bosszúságtól óvhatod meg magad és már az első évekből örömet hozó kerttel büszkélkedhetsz majd.

Mikor, mit és hogy kell metszeni?

Tavasszal és ősszel a kertészkedők egyik legnagyobb dilemmája, hogy az egyes növényeket mikor és hogyan vágják vissza. Tavasszal vagy ősszel jobb metszeni? Általános válasz nem létezik arra a kérdésre, hogy mikor van a metszés ideje, hisz növényenként, sőt időnként fajtánként különböző időpontban kell elvégezni a metszést. Olvasók mondják el saját bevált tapasztalataikat.

A metszés és tél végi lemosó permetezés az év első teendői a kertben. A február közepétől végezhető két kerti munka alapozza meg az egész kertszezont. Ettől függ mennyi és milyen minőségi gyümölcsöket szüretelhetünk majd ősszel. Olvasónk foglalta össze a legfőbb tudnivalókat, amiben kitér arra is, hogy miért szükséges a lemosó permetezés, mikor és hogy kell metszeni és permetezni a növényeket tavasszal.

Egy kertnek általában 2-3 évre van szüksége, hogy elérje csúcsformáját. A növények növekedésével azonban egy részük túlságosan elburjánzik, akár ki is nőheti a kertet, míg mások kiöregednek. Ilyenkor elkerülhetetlen a kert rendbetétele, megújítása. Ottl Bernadett kertészmérnök hasznos tanácsai segítenek az elburjánzott kert újjáélesztésében, megújításában. Útmutatásait követve gazos, elhanyagolt kert rendbehozását is elkezdhetjük. Különösen jól jönnek azoknak, akik mostanában vásároltak kertes házat.

A balkonnövények metszése a tavasz egyik legkorábbi feladata. A metszéssel nem csak formázzuk a növényeket, hanem új hajtások nevelésére és virágzásra is ösztönözzük. A legkedveltebb teleltetett növények, pl. leander, citrusfélék, muskátli, fűszernövények, rózsa metszési praktikáit gyűjtöttem össze.

Gyepszellőztetés

Az enyhe és napos február nagyon csalóka. A türelmetlen hobbi kertészeket arra csábítja, hogy kitegyék a teleltetett mediterrán növényeket a szabadba. Sokan pedig a fűgondozásának is neki ugranak. Ahogy egyelőre a növények is a teleltető helyen érzik legjobban magukat, úgy a tavaszi gyepszellőztetés ideje sem jött még. A túl korán végzett fűgondozással nagyobb baj okozhatunk, mint ami haszna lesz.

Szaporítás: tőosztás és magvetés

A tavaszi szaporítás tőosztással elsősorban az ősszel virágzó növények esetén alkalmazható eredményesen. Az egyszerű művelet csupán némi óvatosságot igényel. Olvasónk fotókkal illusztrálva mondja el, mire érdemes figyelni, hogy a tavaszi tőosztás eredményes legyen.

A magvetés a növények szaporításának egyik leggyakoribb módja. A szobanövényeknél ritkábban alkalmazzuk, de a fűszer- és zöldségnövények, a balkonnövépnyek, valamint kertbe kerülő egynyári és évelő növények jelentős része szaporítható magról. De mikor és hogyan kell elvetni a magokat, milyen eszközökre van szükség hozzá és hogyan kell nevelni a magoncsokat és a palántákat? A magvetés fortélyait összefoglaló írásom mindezekre választ ad és segít, hogy a nyárra gyönyörű növényeid legyenek.

Kert tervezése, létrehozása

Ha most szeretnél kertet kialakítani vagy átalakításon töröd a fejed, akkor a következő tanácsok segíthetnek. 

Egy jó online elérhető vagy letölthető ingyenes kerttervező program sokat segíthet az ideális kert kialakításában. Ezekkel sokkal gyorsabban megtervezhetjük az álomkertet, mintha a hagyományos kockás papíros, ceruzás tervezgetést választanánk. Ráadásul az interneten elérhatő nagy tudású, ingyenes kert- és balkontervező programok az ideális növénytársítások megvalósításában is hű társaink. A legjobbakat hoztam el az egyszerűtől a 3D-ig.

Kert funkciói

Végre eljött az idő, hogy kiszabaduljunk a kertbe a szoba fogságából. Egyre többen vannak, akik napjainkban kezdenek ismerkedni a kertépítéssel és a kert kialakítás mikéntjén törik a fejüket. Nekik hoztam pár ötletet a kerti funkciók, a kert funkcionális egységeinek bemutatásával.

Kert stílusa

A kert stílusa, karaktere az egyik elsődleges dolog, amit el kell döntenünk, amikor egy kertet tervezünk. Összegyűjtöttem a leggyakoribb kerttípusok jellemzőit, hogy könnyebb legyen az azonosítás és a kert képének kialakítása. 

Virágágyás kialakításának praktikái

Aki régóta olvassa a blogomat, az tudja, hogy gyakran osztok meg olvasói praktikákat. Sinka Erika, a Zöld Pagony “mester kertésze”  mindig hasznos és érdekes témákról mesél. Most például a kert unalmas gyep felületeinek megtöréséhez alkalmas remek megoldást, virágágyás kialakítás témakörét járta körbe. Elmondja, hogy alakíthatunk ki színpompás évelő és egynyári virágokkal praktikus és esztétikus utakat, és út melletti szegélyeket.

Sziklakert és növényei

A sziklakert a természet leképezése, a növények és a nyers kőzet tökéletes egysége, összhangja. Saját kezűleg is bátran belevághatunk az elkészítésébe. A folytatásban a “mini természet” helyének és a sziklakerti növények fajtáinak kiválasztásához nyújtok segítséget.

Kert növényei, növényválasztás praktikái

A kert a növények átgondolt elhelyezésétől lesz igazán szemet és lelket gyönyörködtető látvány. Összefoglaltam, hogy milyen főbb növénycsoportok találhatók a harmonikus kertben.

A kerttervezést sokan tavasszal végzik, pedig az ősz is pont ugyanolyan megfelelő időszak. A fák, a cserjék, az évelőnövények ültetéséhez kitűnő a hosszú ősz, hisz az esősebb időszakban növényeknek van idejük hozzászokni az új környezethez. A főbb növénycsoportok után most mondok pár tippet, hogy sikeresbb legyen a kerti növények kiválasztása.

Megesik, hogy csak egy kilo lisztért ugrunk le az élelmiszer üzletbe és virágokkal megrakott kosárral térünk haza. Nagyon könnyű elcsábulni az üzletekben a szép növények láttán. Az impulzusvásárlás eredménye aztán többnyire hatalmas csalódás. Olvasónk több évtizedes tapasztalatait megosztva segít, hogy elkerüld a kezdő kertészkedők legnagyobb buktatóit és megismerd a tudatos növényválasztás előnyeit.

Kert kialakítása

Amikor kertről álmodozunk, többnyire csak a jó oldalára gondolunk. A nyugalomra, a csöndre, ahol teljesen kikapcsolódhatunk, a baráti társaságnak rendezett kerti partira, az önfeledten játszadozó gyerekek hahotázására. Pedig olyan kert nincs, aminek csak hasznait élvezhetjük. Könnyen fenntartható kert viszont létezik, sőt saját magunk is létrehozhatjuk. 

Azt hiszem így elsőre épp elég ennyi. Ha azt látom, hogy szerettétek, akkor a későbbiekben ismét hozok majd hasonló válogatást.

Addig is jó olvasgatást és tervezgetést kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük