Kert stílusa – leggyakoribb kerttípusok

A kert stílusa, karaktere az egyik elsődleges dolog, amit el kell döntenünk, amikor egy kertet tervezünk. Összegyűjtöttem a leggyakoribb kerttípusok jellemzőit, hogy könnyebb legyen az azonosítás és a kert képének kialakítása.

kert stílusok, kerttípusok

Kert stílusa – leggyakoribb kerttípusok

Mindegyik kert típusnak megvannak a jellemző növényei és kiegészítői. Mindegyik kerttípus megérdemel egy külön bejegyzést is, így most csak áttekintés jelleggel veszem számba a leggyakoribb kert stílusokat. Terveim szerint mindegyik kert stílusról egy külön bejegyzésben részletesen írok majd.

A sorrend teljesen szubjektív, ez sem népszerűségi , sem egyéb rangsort nem jelent.

Kerttípusok a kert stílusa alapján

  • Falusias kert (Cottage garden): A dísz- és haszonnövények egyvelege jellemzi, ahol  a színek és illatok kavalkádja a méheket, madarakat is vonzza. A könnyen fenntarthatók  kertek kategóriájába tartozik. Báját a kötöttségmentesség és szabálytalanság adja. Akár egy kis előkertben is megvalósítható.
  • Geometrikus modern kert: A szinte mértani pontossággal tervezett modern kertekben a geometrikus, gyakran derékszögű formák dominálnak. 
  • Formális kert: A hagyományos barokk, reneszánsz kertek követelményeit követve készülnek ezek a kertek, amelyek a nemesség, nagyvonalúság érzetét keltik. 
  • Angolkertek: A romantikus, kötetlen kertstílus nagyon hasonlít a falusi kertekhez, azonban sokkal több elemet használ, így nagyobb kertekben, terekben ajánlott. A korabeli angolkertek mintájára készül, természetes hatású növényzettel, sziklakerttel, nagy gyepfelületekkel, kanyargós utakkal, hangulatos zugokkal, romantikus szobrokkal.
  • Mediterrán kert: Nyaralási helyszíneinket idézhetjük meg a mediterrán stílus kert kialakításával. Csupán terrakotta burkolatok és növénytartók, díszes kerámiák és sok-sok illatos növény, főleg a mediterrán fajtákból kell hozzá. 
  • Japán kert (zen kert, feng-shui kert): A szigorú formarend szerint kialakított orientális kertek a csend, a nyugalom, a meditáció helyszínei. A víz és az ehhez tartozó kiegészítők, mint pl. a csobogók, kutak és hidak elmaradhatatlan kelléke a japánkertnek.
  • Természetbarát kert: A kertben szinte semmilyen épített elemet nem találunk, minden a természetességről szól, az emberek igényei háttérbe szorulnak. Szokás madárbarát kertnek is hívni, mert természetes élőhelyként szolgál mind a növények, mind az állatok (madarak, méhek, gyíkok, kisemlősök) számára. 

Vannak kerttípusok, amelyek igen közel állnak egymáshoz. Ha nagyobb kertünk van, akkor akár többféle stílust is kialakíthatunk a kert egyes jól elkülönített szegleteiben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük