Kertépítési tanácsok kezdőknek – kerti funkciók

Végre eljött az idő, hogy kiszabaduljunk a kertbe a szoba fogságából. Egyre többen vannak, akik napjainkban kezdenek ismerkedni a kertépítéssel és a kert kialakítás mikéntjén törik a fejüket. Nekik hoztam pár ötletet a kerti funkciók, a kert funkcionális egységeinek bemutatásával.

kerti funkciók

Nincs két ugyan olyan kert, ahogy nincs két teljesen azonos igény és lehetőség sem. A kerttervezésnél legelőször is azt gondoljuk át, hogy kik lesznek a kert használói, milyen tevékenységekre akarjuk használni. Egy középkori házaspár, akiktől már kiröppentek a gyerekek egész másként kívánja hasznosítani és használni a kertet, mint egy fiatal pár néhány gyerkőccel.

A kerttervezéshez használhatunk online elérhető kerttervező programokat vagy akár letölthető kész kertterveket is.

Bárhogy is kezdünk a kerttervezéshez, először mindenképp ki kell találni, hogy mire akarjuk használni a kertet. Nevelünk-e benne haszonnövényeket vagy a díszkert funkciót kívánjuk előtérbe helyezni.

Kerti funkciók – funkcionális egységek a kertben

  • Előkert,
  • Zöldséges kert (veteményes kert)
  • Pázsit,
  • Pihenő, napozó terasz
  • Játszóhely,
  • Kerti konyha, grillező,
  • Medence, csobogó
  • Kerti utak, közlekedők.

A kert fő növénycsoportjai is jó kiinduló alapot adhatnak.

Az előkertbe elsősorban egynyári és évelőnövények, valamint fák, cserjék kerüljenek. Érdemes úgy választani a növényeket, hogy az izgalmas összképet adjon egész évben. Minden hónapban legyenek színek és virágzó növények a kertben. Az egyre nehezebben nevelhető tuja helyett érdemesebb nálunk is őshonos örökzöldeket választani, pl. a tiszafából is szép sövény nevelhető. A virágzó sziklakerttel érdekes szigetek alakíthatók ki.

A zöldséges kertben egészséges, vegyszermentes és bio zöldségféléket termelhetünk. Érdemes egy manapság felettébb divatos és rendkívül praktikus magaságyást készíteni.  Azon túl, hogy kényelmesebben gazdálkodhatunk, nagyobb mennyiségű termésre is számíthatunk. A fűszernövények egyszerűen és könnyen nevelhetők.

Az egész évben szép gyep  ma már nem álom. Sok munkával jár, de nem lehetetlem feladat, főleg, ha egy automata fűnyíróra és öntözőrendszerre is be tudunk ruházni.

A pihenő és napozó terasz a családi kikapcsolódások, étkezések, a közös szórakozások központja. Amolyan kerti nappaliként is funkcionál. Az ülő és fekvő alkalmatosságok mellett fontos, hogy az árnyékolása is megoldott legyen.

A gyermekek kinti játszótere alkalmas arra, hogy megtanítsuk a kicsiknek a természet törvényeit és megszerettessük velük a kertészkedést. A jó levegőn, a természet közelében töltött órák jó hatással vannak egészségükre, szellemi, lelki és testi fejlődésükre. Szabadon szárnyaló fantáziájukkal minden apró tárggyal el tudnak játszani, mindenben meglátják a lehetőséget egy kis mókára. Egy mászóka, egy trambulin, egy hinta vagy egy sátor segíthet hosszan a kertben tartani a csöppségeket.

Családi és baráti összejövetelekhez kerti sütögetőt, grillezőt vagy akár bárpultot is saját magunk is készíthetünk.

A kert nem kert víz nélkül. Legyen az egy kerti tó, egy csobogó, egy zuhanyzó vagy akár egy medence, ahol hűsítő fürdőt vehetünk.

Kerti utak, közlekedők készülhetnek növényekből is, de a térkövektől sem kell félni. Nagyon jó környezetkímélő térkőtisztítók kaphatók, amelyek egyszerűen eltüntetik a zuzmókat, mohát és egyéb foltokat a térkövekről.

A kerti utak mellett fontos szerepe van a kerítésnak, ami a kíváncsi tekintetek kizárását szolgálja. Ez akár örökzöld növényekből is készülhet. Az utak és a kerítések is alkalmasak arra, hogy az egyes kerti funkciókat elszeparáljuk egymástól, főleg, ha virágágyassal szegélyezzük azokat.

A kerti funkciók sora végtelen, csak a legnépszerűbbekről tettem említést. Ezekből szemezgetve talán sikerül kitalálni, hogy nálatok mire van szükség. Nem kell, sőt nem is szerencsés egy kertbe valamennyi funkciót besűríteni. Csak annyit válasszunk, amit a kert mérete és a pénztárcánk is elbír. Inkább kevesebb, de igényesen kialakított rész legyen, mint egy túlzsúfolt, nyomasztó kert.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük