Alokázia, ördöglevél (Alocasia sanderiana) gondozása

A csodálatos levéldísznövény, az alokázia (Alocasia sanderiana) leveleinek különleges formájáról kapta az ördöglevél nevet. A ránclevélnek is hívott, rizómás (gyöktörzses) szobanövény sötétszínű, fényes felületű, fehér erezettel mintázott levelei igen dekoratívak. Megfelelő gondozás mellett télen a gyöktörzsek visszahúzódnak, majd tavasszal újra kihajtanak. 

alokázia, azaz ördüglevél cserépben

Alokázia, ördöglevél (Alocasia sanderiana) származása, jellemzése

Az alokázia (Alocasia sanderiana), közismert nevén az ördöglevél a kontyvirágfélék (araceae) családba tartozó növény. Délkelet-Ázsiában, a Fülöp-szigeteken őshonos, díszes levelei miatt világszerte dísznövényként és szobanövényként termesztik. Vadon élő egyedei kritikusan veszélyeztetettek.

Az ördöglevél nevet a levelek alakjának köszönheti, míg a faj latin nevét Henry Frederick Conrad Sander botanikusról kapta.

Felálló levelei a mélyen fényes sötétzöldtől feketés-zöldig terjednek, gyakran nagy, fehértől sárgás színű erekkel és szélekkel szeldeltek. Általában csak néhány levelet hoz, ezek azonban akár 60 cm magasra is megnőhetnek. A levélfonák színe gyakran a vörösestől a liláig terjed. 

Szobanövényként nemigen virágzik. Szabadban élve krémfehér virágzata körülbelül 15 cm hosszú, és az apró virágokat borító zöld-fehér csíkból állnak. A női virágok a virágzat alsó részén csoportosulnak, míg a hím virágok a tetején helyezkednek el. Termése, a  narancsvörös bogyói nem ehetők.

Alokázia gondozása

A trópusú származású alokázia számára a meleg és párás klíma a megfelelő. Félárnyékos helyet kedvel, ezért sötétebb szobába is jó választás. 

A többi rizómás (gyöktörzses) növényhez hasonlóan az ördöglevelet is csak a növekedési időszakban kell gondozni. 

Tavasszal ültessük a rizomát friss virágföldbe, majd kezdjük el öntözni. A földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne álljon alatta a víz. A kemény csapvíz tönkreteheti a növényt, ezért esővízzel, vagy ülepített csapvízzel locsoljuk. Májustól hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. 

Ne feledkezzünk meg a párásításról, mert magas páratartalmat igényel. Időnként permetezzük meg a leveleket.

Télen ne öntözzük, hanem hagyjuk a rizómába visszahúzódni. Tavasszal újra kihajt majd. 

Kétévente tavasszal érdemes friss földbe ültetni, ekkor történhet a szaporítása is.

Ördöglevél szaporítása

Az alokázia szaporítása a rizómák szétosztásával történhet tavasszal. A rizómákat laza szerkezetű földbe ültessük és földjét tartsuk állandóan nedvesen.

Figyelem: az alokázia bőrirritáló hatású anyagokat tartalmaz, ezért átültetését és szaporítását érdemes kesztyűben végezni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük