Selyemakác (Albizia julibrissin) gondozása, szaporítása

A filigrán hatású, ernyőszerű koronájával és rózsaszín pamacsos virágaival díszítő selyemakác (Albizia julibrissin) egyre kedveltebb a hazai kertekben is. A lombhullató fát akár dézsában is nevelhetjük, az erkély éke is lehet. Nézzük, mi az amit a selyemakác gondozása, szaporítása témakörben tudni érdemes.

Selyemakác (Albizia julibrissin)

Selyemakác jellemzése

Származása: a selyemakác (Albizia julibrissin) Ázsiából származik, a mimózafélék (Mimosaceae) családjába tartozik. Ázsiában, Afrikában, Madagaszkáron, Amerikában és Ausztráliában fordul elő. Szokták japán vagy perzsa selyemakácnak, selyemnövénynek vagy selyemfának is hívni.

Latin nevét  Filippo degli Albizzi olasz nemesnek köszönheti, aki a 18. század közepén behozta a selyemakácot Európába. Egyes fajokat általában mimózának neveznek, ami pontosabban a Mimosa nemzetséghez tartozó növényekre utal. A Délkelet-Ázsiából származó fafajtákat kelet-indiai diónak is nevezik .

Ismertetőjegyei: lombhullató fa, kis méretű, gyors növekedésű igénytelen szárazságtűrő, nyáron illatosan virágos fa. Rövid élettartamú fa vagy cserje. A levelei szárnyasak vagy kétszárnyú összetettek.

Virágok: fehérek rózsaszín csúccsal, ecsetszerűek, csomóban álló, hosszú pozószálakkal. A kis virágok kötegben állnak. Porzójuk sokkal hosszabb, mint a szirmok. A porzók általában mutatósak,

Virágzási idő: júliustól szeptemberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 2 – 3 méter

Habitus: lazán elágazó, alsó oldalágai révén ernyőszerű koronát alkot, dekoratív, szárnyasan összetett levelekkel rendelkezik.

Ellenálló fajtája az ‘Ernest Wilson’ és a kecses ‘Rosea’.

Rokon faja az A. lophanta, melynek nyár végén nyílnak sárga virágai. Ezt világos és valamivel melegebb helyen kell teleltetni.

Cserépben nevelhető-e: igen, nagyobb edényben, dézsában nevelhetjük, télre tegyük fagymentes helyre.

Selyemakác gondozása

Gondozása: teljes napsütést igényel, közepes vízigényű, rendszeresen öntözzük, július végéig kéthetente végezzünk tápanyag utánpótlást. A talajra nem igényes.

Tavasszal legyünk vele türelemmel, viszonylag későn hajt ki.

A földjét tartsuk állandóan nyirkosan, de a rövidebb ideig tartó aszályos időszakoknak is ellenáll. Kora tavasszal komposzt vagy szerves trágya formájában gondoskodjunk a tápananyag-utánpótlásról. Az elszáradt ágakat rendszeresen metsszük le.

Selyemakác teleltetése

Az enyhe fagyokat elviseli, a dézsás növényeket érdemes bemenekíteni a fagyok elől. Világos vagy sötét helyen, 2-8 celsius fokon átvészeli a hideg évszakot.

Selyemakác szaporítása

magról szaporítható, ne legyünk türelmetlenek vele, gyorsan nő ugyan, de azért idő kell, míg fává cseperedik

Felhasználása

Csak dísznövényként használható, gyakori metszéssel bokorformára is nevelhetjük. Pompásan mutat más lombhullató, illetve örökzöld fák társaságában, de szoliterként is ültethetjük. 

Kártevői, betegségei

Egytelen ismert ellensége a levélbolha, ami a levélfonákján telepszik meg nyáron. A kártevőt Mospilannal vagy Decissel lehet eltávolítni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenöt + öt =