Selyemakác (Albizia julibrissin) szaporítása magról

A perzsa selyemakác (Albizia julibrissin) vagy egyszerűen csak selyemakác gyönyörű, mediterrán növény, ami a magyar klímaviszonyokon is megél. Azért azt hozzá kell tenni, hogy sajnos nem mindenhol és nem minden telet vészel át. Sokfelé ültetik az országban, ellaposodó, ernyőre emlékeztető koronája a sok rózsaszín virággal dekoratív növénnyé teszi. A selyemakác szaporítása magvetéssel egyszerűen megoldható, egyéb gyökereztetési mód nem javasolt. Tavasszal érdemes elvetni a magokat, a kikelt fiatal növényeket azonban óvni kell a fagyoktól.

selyemakác jellmzése, gondzása, szapoírtása magról

Selyemakác származása, jellemzése és gondozása

A perzsa selyemakác vagy egyszerűen csak selyamakác a hüvelyesek rendjébe, ezen belül pedig a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshazája Ázsia keleti és déli része. Európába a 18. szátadban vált ismertté. Többszörösen szárnyasan összetett levelekből álló lombja önmagában is rendkívül mutatós, de a borzas tollcsomóra emlékeztető, illatos virágai felteszik rá a koronát.

Június és szeptember között akár többször is virágzik. Fajtától függően élénkzöldtől a csokoládébarnáig terjedő színű levelei éjjelre becsukódnak, majd a nappali fényben újra kinyílnak. Pompásan mutat más lombhullató, illetve örökzöld fák társaságában, de szoliterként is ültethetjük. 

Selyemakác gondozása egyszerű, a talaj iránt nem igényes. Meleg, napsütötte, védett helyet keressünk számára a kertben. Számítsunk arra, hogy koronája és gyökere az évek alatt terbélyesedik, ezért ne ültssük közvetlenül a ház, a járda vagy más burkolat közelébe.

A földjét tartsuk állandóan nyirkosan, de a rövidebb ideig tartó aszályos időszakoknak is ellenáll. Kora tavasszal komposzt vagy szerves trágya formájában gondoskodjunk a tápananyag-utánpótlásról. Az elszáradt ágakat rendszeresen metsszük le.

Selyemakác szaporítása magról

A selyemakác gyökereztetéséhez, szaporításához a magvetés az egyetlen üdvözítő megoldás. A magok a virágok helyén, tokokban jelennek meg. A fiatal növényekkel vigyázni kell, mert a téli fagyokat nem szeretik. Amíg lehet, cserépben neveljük és télre fagymentes helyre tegyük.

Ha már nem nevelhető cserépben tovább, mert túl nagy, vagy legalább ujjnyi vastag a törzse, kiültethető a kertbe tűzőnapra, védett helyre.

Ültetésekor vegyük figyelembe, hogy ágai idővel ívesen lehajlanak majd. Olyan helyet válasszunk, ahol pár év múlva biztosan lesz elegendő hely az egyre terebélyesedő koronának. A gyökérzete is igen terebélyesre nő, ezért ne ültessük kerítés, járda vagy más burkolt felület közvetlen közelébe.

Télen érdemes legalább a törzset és a tövét lombbal takarni.

A fagy mellett a selyemakác egyetlen ellensége a levélbolha, ami a levélfonákján telepszik meg nyáron. A kártevőt Mospilannal vagy Decissel lehet lepucolni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük