Selyemakác (Albizia julibrissin) szaporítása magról

A perzsa selyemakác (Albizia julibrissin) vagy egyszerűen csak selyemakác gyönyörű, mediterrán növény, ami nálunk is megél. Azért azt hozzá kell tenni, hogy sajnos nem mindenhol és nem minden telet él túl. Sokfelé ültetik az országban, ellaposodó, ernyőre emlékeztető koronája a sok rózsaszín virággal dekoratív növénnyé teszi. A selyemakác szaporítása magról lehetséges, de a fiatal növényeket óvni kell a fagyoktól.

selyemakác jellmzése, gondzása, szapoírtása magról

Selyemakác jellemzése és gondozása

A perzsa selyemakác vagy egyszerűen csak selyamakác a hüvelyesek rendjébe, ezen belül pedig a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshazája Ázsia keleti és déli része. Európába a 18. szátadban vált ismertté. Többszörösen szárnyasan összetett levelekből álló lombja önmagában is rendkívül mutatós, de a borzas tollcsomóra emlékeztető, illatos virágai felteszik rá a koronát.

Június és szeptember között akár többször is virágzik. Fajtától függően élénkzöldtől a csokoládébarnáig terjedő színű levelei éjjelre becsukódnak, majd a nappali fényben újra kinyílnak. Pompásan mutat más lombhullató, illetve örökzöld fák társaságában, de szoliterként is ültethetjük. 

Selyemakác gondozása egyszerű, a talaj iránt nem igényes. Meleg, napsütötte, védett helyet keressünk számára a kertben. Számítsunk arra, hogy koronája és gyökere az évek alatt terbélyesedik, ezért ne ültssük közvetlenül a ház, a járda vagy más burkolat közelébe.

A földjét tartsuk állandóan nyirkosan, de a rövidebb ideig tartó aszályos időszakoknak is ellenáll. Kora tavasszal komposzt vagy szerves trágya formájában gondoskodjunk a tápananyag-utánpótlásról. Az elszáradt ágakat rendszeresen metsszük le.

Selyemakác szaporítása magról

A selyemakácot magvetéssel szaporíthatjuk. A magok a virágok helyén, tokokban jelennek meg. A fiatal növényekkel vigyázni kell, mert a téli fagyokat nem szeretik. Amíg lehet, cserépben neveljük és télre fagymentes helyre tegyük.

Ha már nem nevelhető cserépben tovább, mert túl nagy, vagy legalább ujjnyi vastag a törzse, kiültethető a kertbe tűzőnapra, védett helyre.

Télen érdemes legalább a törzset és a tövét lombbal takarni.

A fagy mellett a selyemakác egyetlen ellensége a levélbolha, ami a levélfonákján telepszik meg nyáron. A kártevőt Mospilannal vagy Decissel lehet lepucolni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × egy =