Tavaszi teendők a szép fűért – tavaszi fűgondozás

A hosszú tél után legyengült fű az esők hatására kicsit felélénkül, de a fűnek ettől sokkal többre van szüksége, a tavaszi fűgondozás nem merül ki ennyivel. Most van itt az ideje a betegségek megelőzésének, annak, hogy ellenállóvá tegyük a füvet a károsodások ellen. Tápanyagokkal kell felturbózni, hogy egészséges legyen. Ez pedig sokkal olcsóbb és hatékonyabb, mint a beteg fű helyrehozása feletti küzdelem, aminek ráadásul a végkifejlete sem egyértelmű. Mutatom, mit tudsz tenni az egészséges fűért.

tavaszi fűgondozás első lépése a helyzet felmérése

Tavaszi fűgondozás legfőbb teendői

Az első tavaszi napsugarak mindenkit a szabadba, a kertbe tessékelnek. Aztán jön a sokkhatás, amikor a tavalyi szép zöld gyep helyén sárga folfok éktelenkednek. A fű leromlott állapotáért gyakorta a őszi tápanyag-utánpótlás elmeradása a felelős.

Helyzet feltérképezése

Legfontosabb teendők, hogy megvizsgáljuk, mi a helyzet a fűvel, ebből tudjuk majd meghatározni a szükséges teendőket. Ha egy részen kipusztult a fű, azt majd vetéssel pótolnunk kell.

A sárgás, barnás, rózsaszínszerű foltok, pettyek gombabetegségre utalhatnak, amit megfelelő szerekkel mielőbb kezelni kell. A permetezést hidegben nem lehet végezni, de még a tartós felmelegedés előtt meg kell tenni. Amikor a nappali hőmérséklet eléri a 12 C o –ot akkor már alkalmas az idő a permetezésre.

Ilyenkor érdemes megnézni, hogy a szerszámok rendben vannak-e. Megejthetjük az eszközök pótlását és a fűnyírőkés élezését is.

Gyepszellőztetés

A tavaszi gyepszellőztetés olyan fontos teendő, hogy ennek előzőleg már egy külön bejegyzést is szántam. Azért van rá szükség, hogy a fű fellélegezzen és eltávolísuk az elhalt részeket, egyéb akadályozó tényezőket. A fűszálak tövében lerakodó növényi részek megakadályozzák a levegő áramlását, a tápanyag bekerülését a talajba és az öntözővíz hasznosulását locsoláskor.

Az elhalt rétegeket speciális gereblyével vagy gépi hajtású, fésűs vagy késes szellőztető géppel tudjuk eltávolítani.

Tápanyag utánpótlás

A gyakori nyírással megszakítjuk a tápanyagok természetes körforgását. Ennek következtében a fű legyengül, a talaj elszegényedik és a gazoknak valamint a moháknak engedi át a terepet. Ezen csupán tápanyag-utánpótlással segíthetünk.

kálium növeli az ellenállóképességet (betegség, szárazság, hideg), szilárdítja a növény szerkezetét, segíti az anyagcserét.

nitrogén az egyenletes növekedést támogatja és biztosítja a regeneráló erőt.

foszfát elsősorban a gyökérzetet fejleszti, ami által az alsóbb rétegekig lenyúló gyökér száraz időszakban is eléri az ott tárolt éltető vizet.

magnézium és a nyomelemek egészséges, szép zöld leveleket és szárakat fejlesztenek a növényben.

Kártevőmentesítés, talajjavítás

A fűben megjelenő sárga foltokokért a vízhiányon túl a talajban, alulról munkálkodó pajorok és lóbogarak a felelősek. Ellenük a legjobb megoldás a rendszeres, mikrobiológiai szeres védekezés, amit permetezéssel tehetünk meg.

A talajban különböző mikroorganizmusok felelnek azért, hogy a növények és a tápanyagok között létrejöhessen a körforgás. Azaz, ha a talajélet lecsökken, vagy kipusztul, akkor a növények is szép lassan elsorvadnak. Hiába kapnak műtrágyát és vizet, ha azt nem tudják aktívan felvenni.

Ezért szükséges a talajjavítók hazsnálata. A modern talajjavítók használata egyszerű és kényelmes, ráadásul mivel szerves trágyával kombináltak kettős hatást fejtenek ki: táplálnak és gyógyítanak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük