Így gondozd a leandert télen

Az, hogy a leandereknek télen pihenőidőre van szükségük, nem jelenti azt, hogy nem kellene ápolnunk őket. Ismerd meg a téli leandergondozás legfontosabb tennivalóit!

téli leander gondozás

Téli leandergondozás igen is létezik

Ki más tudhatna hitelesebb tanácsot adni a téli leandergondozásról, mint Pribelszki Mária, aki több mint száz leandert nevel évek óta eredményesen. Most elárulja a bevált praktikáit.

Talán emlékszel még Pribelszki Mária gyönyörű kertjére, ahol a kerítés is leanderből van. Marikának nemcsak gyönyörű a kertje, de szívesen megosztja mind azt a tudást, amit évtizedek alatt a leander gondozás terén megtapasztalt. A teleltetésről, a locsolásról, tápanyag utánpótlásról, metszésről épp úgy elmondja tapasztalatait, mint a kártevők elleni hatásos védekezésről is.

Téli leandergondozás tapasztalatai az olvasótól

„Ugyan még nincs leanderszezon, de ilyenkor is sokat kell velük foglalkozni a teleltetés ideje alatt. Csak akkor várhatjuk el a növényeinktől a csodálatos nyári virágzást, ha egész évben gondot fordítunk az egészségükre. Télen is, amikor telelnek.

Ne felejtsétek el télen is a növényeiteket felülvizsgálni a teleltetőben. Amiért írom ezt a posztot, az a szellőztetés. Amikor 160-an voltak egy 40 m2-es helyiségben, annyi párát termeltek, hogy leszakadt az álmennyezet a párától, pedig szellőztettem sokat. Most „csak” 120-an vannak, de minden nap szellőztetek.

Amikor plusz fokok vannak kint, nyitom ki a nagy ablakokat. A kicsit meg, ami az ajtón van, egész nap nyitva hagyom. Akkor is, ha -1-2 fok van, mert a párától begombásodnak, korompenész lepi el őket. Ha valaki pincében teleltet ott is lehet szellőztetni, pinceajtót kinyitni, nem fog ártani nekik a levegő.

Ilyenkor télen is vizsgáljátok át az állományt ha tehetitek, mert kártevők bármikor előjöhetnek rajtuk, főleg ha nem volt behordás előtt lemosó permetezés. Nálam volt és mégis a Harriet Newdingomat karácsonykor vágtam tarra, nem pusztultak el ugyanis a pajzstetvek rajta. Így ha beindulnak majd tavasszal a teleltetőben a kártevők is felélednek, és károsítják a többi egészséges növényt.

Időnként előfordul, hogy féltve babusgatott növényünknél nehéz döntést kell meghozni és drasztikus metszést kell végrehajtani. Leander tarra vágása szükséges lehet az erőteljes a fiatalítás, a gyengébb a korona átalakítása, formálása, vagy súlyos esetben a kártevő-mentesítés érdekében. Tapasztalt olvasónk mesélte el, hogy végzi a leander alapos metszését ősszel.

Amint olyan kártevőt láttok, ami ellepte az egyik növényeteket, sürgősen vágjátok tarra (csak 10-15 centi méter maradjon) akármikor is, mert megbosszulja magát nagyon, ha bejön a meleg. Főleg ha hirtelen jön, mint az utóbbi években.

Szóval szellőztetés, és vizsgálat szükséges legalább hetente egyszer. Mindig igény szerint kell locsolni. Az öntözésnél figyeljetek a szomjasabb fajtákra, Barcelona, Massif, Papa Gambetta, Chopin, Csömöri, Rubis, ezeknek gyakrabban kell víz. A gombásodás a szellőzetlenségtől alakul ki, nem az öntözéstől. Azonban ha nem öntözöl kiszáradnak a növények.

Egyszer a Barcelonám csörgősre száradt, akkor tanultam meg ezeket. Mindig a saját kárán tanul az ember. Azt hiszem egyenlőre ennyi, ha valamit kihagytam, akkor szóljatok”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Pribeszki Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük