Leander tarra vágása, drasztikus metszése – olvasói tanácsok

Időnként előfordul, hogy féltve babusgatott növényünknél nehéz döntést kell meghozni és drasztikus metszést kell végrehajtani. Leander tarra vágása szükséges lehet az erőteljes a fiatalítás, a gyengébb a korona átalakítása, formálása, vagy súlyos esetben a kártevő-mentesítés érdekében. Tapasztalt olvasónk mesélte el, hogy végzi a leander alapos metszését ősszel.

Leander tarra vágása, drasztikus metszése

Pribelszki Mária olvasónk, aki több évtizede sikeresen nevel leandereket, és akinek még a kerítése is leanderből van, a metszéssel kapcsolatos tapasztalatait is megosztja velünk.

„Miután Jucó meglátta az éppen 2,5-3 méteres leander dzsungelemet a sövényben megkérdezte, hogyan rakodok be. Elmeséltem Neki, hogy amikor majd bepakolok, akkor szedem szét a sövényt és vágom meg a növényeimet berakodás előtt, ugyanis a jelenlegi állapotukban nem fognak beférni:-))).

Ennek örömére megkért, hogy adjak metszési tanácsokat a csoportban, így most megteszem. Hozzá kell tennem azonban, hogy ennek a 2 fajtámnak a Papa Gambettának, és a Barcelonának csak a tarra vágás jön be, ezért itt most a 2/3-os metszésről nem beszélek.

8 éves Papa Gambetta és Barcelona leanderem megújításának története képekben elbeszélve. Már fel voltak nagyon kopaszodva, csak a tetején voltak virágok, belül az ágak már nagyon magasan kopaszok voltak mindkét bokornál. Így a következő évben már kevesebb virágot hoztak volna. Bevinni sem volt már egyszerű a teleltetőbe, nem volt elég, ha összekötöttem az ágaikat. Ezek a fajták nem szeretik a 2/3-os metszést, vagy tarra vagy sehogy:-)
Előtte, utána fotók időrendben.

Barcelona – 2015. 07. 23.

Barcelona tarra vágása – 2016. 08. 20.

Barcelona – 2018. 07. 23.

Papa Gambetta – 2016. 07. 23.

Papa Gambetta – 2017. 07. 23.

Papa Gambetta – 2018. 07. 23.

Még ilyet soha nem csináltam a 10 év alatt, hogy behordás előtt – október vége – november eleje, az időjárástól függően – fogok metszeni mindent. Mégpedig úgy, hogy akkor fogom szétszedni a sövényt és egyenként fogom metszeni a növényeket, ahogy szükségük van alakításra, fazonírozásra, esetleges tarra vágásra, vagy 2/3-os metszésre. Ugyanis ez a 4 napos eső olyan mértékben meghúzta a növényeimet felfelé, hogy egyik másik 2,5-3 méter magasságot is elérte. Ha nem akarom jövőre létrától nézegetni a virágaimat, akkor meg kell tennem ezt a lépést.

Ezt csak azért írtam le, hogy nem lehet sémákban gondolkodni. Nem lehet minden leanderre ráhúzni az egységes metszést, mert minden fajta leander mást kíván, és a növények állapota, helyi sajátossága is mást kíván. Kvázi, Mindenki azt csinál amit akar:-))) Öntörvényűek a leanderek, ezt is imádom bennük.”

Nagyon köszönjük a tanácsokat Marikának!

Még egy tipp: A levágott ágakból érdemes dugványozni is, hogy jövőre legyenek kis növényeink.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Pribelszki Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Van 7 leander tövem! Jó lenne ha jövőre sok virágot hozna!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük